De ce vrea europarlamentarul PDL Sebastian Bodu control al Curtii de Conturi la banii Bisericii Ortodoxe. Ce spune BOR

bodu_vs_severin

UPDATE:

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, afirmă că sprijinul financiar primit de unităţile bisericeşti de la bugetele publice, locale şi centrale este verificat, anual, de Curtea de Conturi.

“Ne surprinde că domnul europarlamentar Bodu nu are cunoştinţă de această situaţie, care este aceeaşi de 23 de ani. Curtea de Conturi verifică, de 23 de ani, sprijinul financiar primit de unităţile bisericeşti de la bugetele publice, locale şi centrale. În fiecare an Curtea verifică felul în care au fost utilizaţi banii, de aceea există inclusiv norme metodologice stabilite şi de Secretariatul de Stat pentru Culte şi de Ministerul Finanţelor Publice despre felul în care se oferă sprijinul financiar potrivit legislaţiei româneşti în vigoare”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, potrivit Agerpres.

”Domnul europarlamentar Bodu este dezinformat, dacă se ia după relatările din anumite media”, a mai spus preotul.

—-

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a transmis o scrisoare preşedintelui Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, în care solicită ca instituţia să examineze posibilitatea de a dispune un control asupra tuturor fondurilor publice direcţionate către Biserica Ortodoxă Română (BOR) în ultimii cinci ani.

“În conformitate cu prevederile Constituţiei României, art. 140, care reglementează rolul şi atribuţiile Curţii de Conturi a României în exercitarea controlului asupra resurselor financiare ale statului şi sectorului public, precum şi în baza art. 1 alin. 1 şi 3 alin. 2 din Legea nr. 94/1992, republicată, privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi a României, vă rog sa examinaţi posibilitatea de a dispune un control asupra tuturor fondurilor publice, din bugetul central sau din bugetele locale, direcţionate către Biserica Ortodoxă Română (BOR) în ultimii 5 ani cel puţin”, se arată în scrisoarea lui Sebastian Bodu remisă presei.

“Motivul pentru care vă adresez această scrisoare deschisă, în calitate de europarlamentar, este acela că, potrivit relatărilor mass-media, de-a lungul ultimilor 23 de ani, sume foarte mari de bani au fost alocate de către stat către BOR, in special pentru construcția de biserici, astfel încât, potrivit unor statistici, s-au construit peste 4000 de lăcașe de cult, în condițiile in care s-au construit, în aceeași perioadă, 0 școli, 0 grădinițe și 0 spitale publice.

Având în vedere prezenta situație economico-socială, consider că este nu doar de competenţa Curţii de Conturi, dar și de bunul simț să se prezinte contribuabililor cât din impozitele lor au fost direcționate către BOR, fără să luăm in calcul, desigur, salariile preoților, ca bugetari. Cred ca cetățenii sunt indreptățiți sa știe cât din impozitele pe care ei le plătesc se duc către BOR, așa cum știu cum se folosesc banii publici de catre guvern, ministere, agenții, primării și alți ordonatori de credite. Este o simplă chestiune de informare iar tot ce este in legătura cu banul public trebuie să fie o informație publică. In acest context Curtea de Conturi este singura in măsură sa facă un astfel de calcul care apoi să fie livrat publicului in serviciul căruia Curtea se află, sub forma informației comprehensibile și exhaustive. În ceea ce privește modul cum BOR a folosit acești bani, consider că, deși nu este instituție publică, atâta vreme cât este finanțată și din bani publici, biserica va trebui și ea să prezinte publicului informații cu privire la modul cum a folosit acești bani. Nu este o chestiune de ingerință în modul cum BOR își gestionează patrimoniul ci doar o simplă cerere de informate cu privire la valorea sumelor primite, pe de-o parte și a destinației lor, pe de cealaltă parte, normală într-un stat european modern.

După prezentarea acestei informații, in speranța ca veți da curs acestei inițiative care se încadrează perfect in obiectul de activitate al Curții de Conturi a României și, deci, nu văd a exista motive administrative pentru a fi refuzată, îmi rezerv dreptul de a o prezenta în plenul Parlamentului European., “precizează europarlamentarul PDL.

 

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.