Europarlamentară finlandeză: Premierul României e dezinformat pe tema mineritului cu cianuri. Ivan: Informațiile oferite de premier sunt oficiale

Europarlamentara finlandeză ecologistă Satu Hassi observă că premierul Victor Ponta are o imagine “foarte roz” pe tema mineritului cu cianuri în Finlanda, iar declaraţiile sale sunt bazate pe o “totală dezinformare”.

HASSI_Satu_FI_nettiAm fost informată că premierului român Victor Ponta i-a fost pictată o imagine “foarte roz” în ceea ce priveşte utilizarea cianurii în minele finlandeze. Declarațiile sale par să se bazeze pe o dezinformare totală“, a spus Satu Hassi, potrivit Realitatea.net.

Europarlamentara precizează că  cianura este utilizată în doar câteva din zecile de mine din Finlanda. În al doilea rând, spune Satu Hassi, “utilizarea cianurii în minele de aur din Finlanda nu s-a făcut în condiții de siguranță”.

“Agnico-Eagle, compania canadiană care deţine mina de aur Kittilä, din Laponia, a fost cel mai vocal susținător al utilizării cianurii și a susținut că cianura este utilizată într-un proces închis. Acest lucru s-a dovedit a fi fals: în apa reziduală din mina Kittilä Suurikuusikko, conținutul de cianuri depăşeşte limita permisă”, a adăugat europarlamentara.

Catalin Sorin IVANCătălin Ivan: informațiile oferite de premier sunt oficiale

“Datele oferite de premier sunt corecte, fiind confirmate de informațiile publice finlandeze. În primul rând, eurodeputata finlandeză Satu Hassi este membră a Grupului Verzilor și, drept urmare, este normal să se opună aproape oricărui proiect industrial. Este vorba despre o poziție ideologică. Faptul că își asumă o poziție manipulatorie, denaturând declarațiile reale, este deja o cu totul altă problemă. În al doilea rând, afirmația europarlamentarului pleacă de la o neînțelegere: premierul Victor Ponta nu a declarat niciodată că Finlanda folosește cianuri în toate cele 52 de mine. A susținut că Finlanda folosește cianuri în exploatarea resurselor și că pentru România poate fi utilă asistența venită de la partenerii săi externi în ceea ce privește respectarea mediului și asigurarea celor mai înalte standarde”, a afirmă Ivan, potrivit unui comunicat de presă.

“În acest moment, Finlanda are 51 de mine operaţionale. Aurul se exploatează cu cianuri. Finlanda are cele mai înalte standarde de mediu. Am cerut o asistenţă tehnică, pentru a afla standardele de mediu pe care le aplică”, declarase premierul Victor Ponta la Antena 3.

Surse: Realitatea.net, Comunicat de presa
Foto: www.europarl.fi

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.