Connect with us

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Europarlamentarii români, la examenul electoral SNSPA

Published

on

Robert LUPIȚU

Centrul Europe Direct București, găzduit de către Institutul European din România a organizat pe 11 aprilie 2014, în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) dezbaterea „Votează pentru Europa! Votează pentru tine!”, ce face parte dintr-o serie de manifestații care preced alegerile pentru Parlamentul European din 22-25 mai 2014.

Evenimentul s-a bucurat de prezența europarlamentarilor români Cristian Preda, din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP) și Sebastian Bodu, din partea Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat (PNȚCD).2011_03_05_106447626_rsz De asemenea, au participat doamna Prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, rectorul SNSPA, și domnul Dan Luca, directorul rețelelor EurActiv. Moderatul dezbaterii a fost doamna Prof. univ. dr. Gabriela Drăgan, directorul Institutului European din România. Participanții au putut asculta mesaje video din partea europarlamentarilor Partidului Național Liberal (PNL) , Adina Vălean și Renate Weber, dar și din partea euro-deputatului Ioan Mircea Pașcu de la Partidul Social Democrat (PSD), care nu au putut fi prezenți.

Această săptămână a fost una extrem de vie în ceea ce privește implicarea reprezentanților României din PE în cadrul dezbaterilor organizate pe tematică europeană. După ce o parte dintre europarlamentarii români au luat parte la discuții deosebit de interesante precum aderarea la Schengen, protejarea democrației sau viitorul Uniunii post-25 mai în cadrul evenimentului Eurosfat, săptămâna s-a încheiat cu o întâlnire în mediul academic, oferind o altă nuanță dezbaterilor, una civilizată și interactivă. Deși se constată că problematica acestor alegeri și implicit a temelor de politică europeană sunt teme neatractive pentru cetățeanul român, evenimentul acesta a demonstrat că cu o atmosferă potrivită, cetățenii, și în special tinerii pot arăta preocupare pentru un angrenaj, care, vrem sa nu vrem să recunoaștem, face parte din viețile noastre de zi cu zi.

Atmosferă academică la o dezbatere cu europarlamentari

Discuțiile au pendulat între sfera argumentelor tehnice dar și practice ale euro-deputaților prezenți. Într-un fel, această dezbatere s-a reflectat într-o prezentare cât mai explicită a modului de funcționare a PE, a desemnării candidaților pentru președinția Comisiei Europene, dar și a dispozitivelor electorale. Un plus valoare a fost adus de explicarea rolului atât de esențial pe care îl are un raportor în Parlament, un criteriu care deja a fost preluat de toată lumea care încearcă să prezinte sau să justifice activitatea unui euro-deputat.

Candidatul din partea PMP, Cristian Preda, profesor în același timp la Universitatea București a oferit senzația expunerii unui curs academic pentru studenții din sală, elucidând aspectele considerate relevante. Acesta a pus accentul pe felul cum funcționează PE sau cât de importantă este desemnarea candidaților pentru șefia Comisiei.

„Parlamentul European funcționează și lucrează din perspectiva teoriei democrației. Acesta este structurat pe grupuri politice care lucrează împreună în manieră consociaționalistă. Avem direcții liberale, avem consensualism creștin popular, avem sensibilitatea socialistă” a explicat euro-deputatul.

Observând procentele din cadrul actualei legislaturi, în 65% din cazuri S&D și PPE au votat la fel. Consensul amintit de europarlamentarul român necesită și anumite acorduri interne pentru a fi construit. Spre exemplu, membrii PPE din Parlamentul European provin din 51 de partide naționale din 27 de state, deoarece Marea Britanie nu are membrii în PPE. De cealaltă parte, socialiștii cuprind 33 de partide naționale din 28 de state, iar ALDE 31 astfel de formațiuni din 21 de state. Pentru a forma un grup politic sunt necesari 25 de euro-deputați din minim 7 state membre.

De asemenea un aspect foarte important a fost prezentarea și argumentarea unei logici adoptate de membrii PE în timpul mandatelor lor. Astfel, europarlamentarul român a specificat „în PE este consolidat profilul tribună – politicianul care folosește instituția pentru a o transforma într-o tribună politică, foarte întâlnită în grupul celor neafiliați. De fapt, cel mai important rol este acela de raportor, care mai înseamnă persoana de referință în cadrul problemei respective”.

Desemnarea candidaților pentru șefia Comisiei: un moment unic și liste transnaționale pentru alegerile europene

Europarlamentarul PMP a declarat că „pentru prima dată grupurile politice europene au desemnat câte un candidat pentru președinția Comisiei Europene. Popularii îl au pe Jean Claude Juncker, fost prim-ministru al Luxemburgului, socialiștii pe Martin Schulz, actualul președinte ale PE, liberalii pe Guy Verhofstadt, fost prim-ministru al Belgiei și cel mai convins federalist” subliinind că șefii de stat și de guvern din consilliul European vor lua în seamă alegerile pentru PE în desemnarea președintelui Comisiei.

Cristian Preda a precizat că în acest mandat a fost unul dintre susținătorii ideii ca în 2014 pe lângă europarlamentari aleși tradițional pe liste naționale să existe și liste pan-europene prin care 25 de euro-deputați să fie aleși de către toate statele membre, însă proiectul a picat, neavând susținerea necesară.

La finalul intervenției sale și a întrebărilor din public, europarlamentarul român a specificat că ar fi oportun un consens între partidele naționale pentru continuarea pe varianta Cioloș și pe același portofoliu pentru postul de comisar, precizând că „numele cele mai vehiculate sunt Corina Crețu, pentru Comisia de ajutor umanitar, Rovana Plumb, pentru Comisia de mediu, și Titus Corlățean sau Mircea Geoană, pentru portofoliul extinderii, toți de la PSD.” De asemenea și-a manifestat dezamăgirea pentru prezența de 27,67% la precedentele alegeri, acela fiind un minim istoric, dar este realist și crede că nici acum prezența nu va fi mai mare.

Ce înseamnă să fii raportor în Parlamentul European?

În continuare, euro-deputatul Sebastian Bodu și-a construit un discurs bazat pe rolul de follower pe care România îl are în Consiliu, deoarece se raliază unei poziții care i se pare mai oportună, neavând poziții directe. Acesta a specificat că este dificil să te afirmi din totalul de 766 de membrii ai PE, și în cadrul acestuia avem dezbateri pe raport și dezbateri pe orice. O reală problemă ar fi faptul că în evaluarea activității nu se pune accent pe calitatea raportului, ci pe cantitatea acestuia

„A fi raportor înseamnă să înțelegi raportul, îl analizezi și începi să-l modifici, amendându-l. Trebuie să negociezi cu grupurile politice iar apoi să construiești o majoritate ad-hoc la fiecare chestiune importantă dintr-un raport pentru a ajunge la un compromis care se votează. Nu este ușor, dar aceasta reprezintă eficiența PE” a explicat acesta precizând că „rapoartele se dau în funcție de cum te afirmi în grupul tău care te coordonează”. Europarlamentarul Sebastian Bodu a gestionat rapoarte economice pe probleme de guvernanță coorporatistă și pe audit financiar.

sebastian bodu

Potrivit euro-deputatului român companiile de pe piața europeană trec printr-o criză de competitivitate, și pierd teren în fața SUA și statele din BRICS. Din acest motiv, pentru companii avem atât reguli stricte cât și reguli de conduită. Domnul Bodu susține o transparență a companiilor prin reguli de conduită, deoarece regulile stricte presupun modificarea unei legi la fiecare problemă apărută, ceea ce duce la instabilitate legislativă.

„Dacă încărcăm companiile cu birocrație, capitalul acestora fiind volatil se va muta rapid, și în felul aceste peste 50 de ani vom avea un muzeu Europa pe care doar îl vizităm” a conchis domnul Bodu.

Pozițiile celorlalți membrii ai panelului au fost tranșante cu privire la atitudinea României în Uniunea Europeană. Rectorul SNSPA, doamna Prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu a precizat că încă avem o mentalitate de stat în curs de aderare, în vreme ce domnul Dan Luca a constatat că există din ce în ce mai puțin experți la nivel administrativ față de acum câțiva ani.

Dezbaterea „Votează pentru Europa! Votează pentru tine!” a ilustrat o altă versiune a dezbaterilor pe teme europene, una centrată pe promovarea conținutului și nu doar a formei care îmbracă realitatea din Uniunea Europeană.

 

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

STUDIU Parlameter 2014: Doua treimi dintre europeni NU se simt bine informati in legatura cu Parlamentul European

Published

on

O majoritate a cetățenilor europeni apreciază rolul pe care Parlamentul European l-a jucat în alegerea noului președinte al Comisiei, spune sondajul Parlameter, 2014 publicat vineri. Mai mulți europeni simt acum că vocea lor contează în luarea deciziilor la nivelul UE. Peste jumătate dintre respondenți au declarat că aderarea la UE este un lucru bun.

rp_European-parliament-strasbourg-inside-e1397734605729.jpg

Sondajul realizat în urma alegerilor europene din mai la UE și a inaugurării ulterioare a Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, a reflectat o conștientizare sporită în rândul cetățenilor, atât față de afacerile europene cât și față de Parlamentul European. Nivelul de cunoștiințe cu privire la Parlamentului European rămâne totuși slab.

Principalele constatări (modificări față de iunie 2013)

58% dintre respondenți au auzit recent despre Parlamentul European (+11 de puncte), în timp ce 40% (-10 puncte) nu.
– Imaginea Parlamentului a fost pozitivă în procent de 30% stabil, 43% neutru (+ 1 punct) și 23% negativ (-2 puncte).
67% nu se simt bine informați cu privire la activitatea Parlamentului (+ 1 punct față de noiembrie 2011).
63% au fost de acord ca, luând în considerare rezultatele alegerilor și alegerea președintelui Comisiei reprezintă un progres democratic, în timp ce 18% nu sunt de acord și 19% nu s-au pronunțat.
41% au considerat că vocea lor contează în Uniunea Europeană (+2 puncte).
– Principalele priorități politice ale UE au fost combaterea sărăciei și a excluziunii sociale 54% (+3 puncte), economia, coordonarea bugetară și politica de impozitare 31% (+1 punct), protecția consumatorilor și a sănătății 30% (-3 puncte), și combaterea terorismului și respectarea libertății individuale 29% (+4 puncte).
54% (+4 puncte) consideră că aderarea la UE este un lucru bun, 14% (-3%) sunt de părere că este un lucru rău, în timp ce 29% (-2 puncte) nu au apreciat acest aspect.

Context

Eurobarometrul Parlamentului European – Parlameter 2014 a fost comandat de către PE. La sondaj au participat 27801 de cetățeni, între 29 noiembrie și 9 decembrie 2014 care au răspuns unor întrebări privind percepțiile și cunoașterea instituției și a Uniunii Europene în ansamblu, precum și a domeniilor de politică. Acest studiu anual oferă rezultate atât la nivel european cât și la nivelul statelor membre.

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Europarlamentarul Monica Macovei a câştigat un proces intentat fostului ministru Dan Şova

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat, marţi, că a câştigat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, procesul intentat lui Dan Şova, care a susţinut că tatăl acesteia ar fi fost “general de Securitate” şi “şeful Securităţii Giurgiu”.macovei_monica

”Am câştigat procesul cu Şova şi la Curtea de Apel. Minciunile lui Şova despre tatăl meu au fost demontate. Curtea de Apel Bucureşti a decis că Dan Şova a minţit atunci când a spus că tatăl meu ar fi fost «general de securitate» şi «şeful Securităţii Giurgiu»”, se arată într-un comunicat remis presei.

Monica Macovei aminteşte că, anterior, şi Tribunalul Bucureşti a decis că Şova ”a minţit” când a făcut aceste acuzaţii mincinoase în legătură cu tatăl său şi a admis, în octombrie 2013, acţiunea depusă de ea şi de mama sa, prin care îi solicita dovezi lui Şova.

“Dan Şova nu a avut şi nu are nicio dovadă, a minţit cu bună ştiinţă”, arată Macovei.

Monica Macovei mai precizează că hotărârea din decembrie 2014 a Curţii de Apel din Bucureşti este definitivă şi executorie şi că o va executa.

Potrivit unei postări anterioare făcută pe blogul personal, Monica Macovei arăta că a solicitat în acţiunea depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti ca Dan Şova să îşi ceară public scuze şi să plătească daune morale în valoare de 700.000 lei.

 

.

 

 

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Curiozitățile Parlamentului European. Cine este cel mai tânăr eurodeputat și ce delegație națională și-a schimbat întreaga componență

Published

on

Anul ce tocmai s-a încheiat a constituit unul în care Parlamentul European a început legislatura cu o componență politică și a încheiat-o cu alta. Acest lucru se întâmplă o dată la cinci când au loc alegerile europene.

Deși au o importanță diferită în fiecare stat, alegerile europarlamentare sunt adesea European-parliament-brusselsconsiderate alegeri de rang secund, iar componența Parlamentului generează de multe ori un interes doar din perspectiva propriului stat (cine sunt europarlamentarii care mă reprezintă). În campania electorală europeană (prima în care am avut și confruntări directe între pretendenții la șefia Comisiei Europene) s-a pus accent problemele economice, criza locurilor de muncă, pericolul extremismului, dar și egalitatea de gen în politica europeană. Printre temele de campanie s-a numărat și angajabilitatea tinerilor, o problemă serioasă pentru statele membre dar și pentru Bruxelles.

Între 22-25 mai 2014 s-a schimbat componența Parlamentului European. V-ați întrebat ce aduce diferit noul legislativ european?

În primul rând, avem o diferență de 65 de ani între cel mai tânăr euro-deputat, danezul Anders Primdahl Vistisen (12.11.1987, 27 de ani) și cel mai vârstnic, grecul Emmanouil Glezos (9.09.1922, 92 de ani).

Problematica egalității de gen la cel mai înalt nivel european este un subiect sensibil pe agenda de la Bruxelles, fie că vorbim despre Comisie sau Parlament. În urma alegerilor noului Parlament din totalul membrilor săi 36.88% sunt femei. Cele mai multe provin din Malta (66,67%). Cu un procent semnificativ în această direcție contribuie și România (28.12%; procentul s-a modificat o dată cu numirea doamnei Corina Crețu în calitate de comisar european).

Dacă ne gândim că o dată la cinci ani au loc alegeri iar tranziția dinspre un Parlament spre altul este dificilă, rezultatele din 2014 ne contrazic. Avem un total de 50.6% deputați realeși, în timp ce 49.4% sunt deputați noi. Cu alte cuvinte, în 2014 am legitimat un Parlament European care este pe jumătate identic cu cel din perioada 2009-2014.

La nivelul delegațiilor regăsim cifre interesante. Germania este țara cu cei mai mulți deputați realeși (69.79%) în timp ce Grecia este statul cu cei mai mulți deputați noi, un procent impresionant de 100%. La fel de impresionant este și numărul partidelor politice naționale, care prin intermediul euro-deputaților sunt prezente în PE: 186.

Totodată, să nu uităm că alegerile europene din 2014 sunt primele ce se desfășoară sub aplicabilitatea Tratatului de la Lisabona, iar în urma acestora Parlamentul European a revenit la componența prevăzută de Tratat – 751 de membri. În acest context, România a trecut de la 33 de membri în PE, la 32.

.

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA5 hours ago

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

ROMÂNIA6 hours ago

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

U.E.6 hours ago

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

NATO6 hours ago

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

ROMÂNIA7 hours ago

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic 

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

ROMÂNIA5 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending