Europarlamentarii vor respectarea dreptului la libera circulație. Ce au declarat in plen

parlamentul europeanEuroparlamentarii din Comisia şi Consiliul European au dezbătut dreptul fundamental de liberă circulaţie în ţările comunitare. Votul va avea loc pe 17 ianuarie. 

Principalele declaraţii de la dezbaterea europarlamentarilor, potrivit Adevarul.ro:

Viviane Reding

„Libertatea de circulaţie este un drept european care nu poate fi pus sub îndoială“.

„Există beneficii economice demonstrate ale migraţiei forţei de muncă. Se preconizează o creştere de 1% a economiei UE în urma ridicării restricţiilor privind dreptul la muncă pentru România şi Bulgaria. În altă ordine de idei, rata de angajare a muncitorilor mobili este mai mare – 68%- decât în cazul muncitorilor imobili“

„Cei care nu lucrează reprezintă un procent foarte mic, deci nu putem vorbim de o problemă generală“

„Am cules informaţii, date, de la statele care au acuzat abuzuri asupra sistemelor de beneficii sociale şi Comisia a considerat că nu sunt suficiente probe pentru modificări legislative“

„Reglementările actuale conţin suficiente prevederi pentru a împiedica abuzurile sistemului de beneficii sociale. CE a propus un plan de acţiune în cinci paşi pentru a ajuta statele membre să gestioneze ridicarea restricţilor de pe piaţa muncii“

Hanes Swoboda 

“Înţeleg că în actuala criză economică milioane de persoane şi-au pierdut locurile de muncă, locuinţele, speranţele pentru un viitor mai bun, pentru ei şi pentru copiii lor. Ei caută răspunsuri, caută ajutor. Guvernele naţionale care permit exploatarea oamenilor, plătirea lor cu un venit sub limita decenţei, ele sunt problema şi ele ar trebui să dea răspunsuri oamenilor, ele ar trebui să lupte împotriva dumpingului social. E uşor să arăţi cu degetul spre Bruxelles (…) Da, migraţia sărăciei e o problemă, dar asta pentru că sărăcia e o problemă, nu migraţia”, a spus Swoboda. 

Liderul socialist l-a atacat dur pe premierul britanic David Cameron, acuzându-l că, după ce a făcut “zarvă mare” privind datele referitoare la români şi bulgari, a amânat prezentarea acestora după alegerile europene.

“Dezbaterea la care asistăm este dureroasă pentru că este o reminiscenţă a timpurilor dinainte de UE, când naţiuni şi minorităţi erau atacate”, a precizat Hannes Swoboda care, cu câteva ore înainte criticase România pentru că este darnică atunci când vine vorba despre acordarea de cetățenie moldovenilor de peste Prut.

Marian Jean Marinescu

“Nu ceri să se limiteze dreptul la liberă circulație, care este un drept fundamental al Uniunii, și nu blamezi popoare pentru că un număr foarte mic de beneficiari ai sistemului social din statul gazdă încalcă legea. Dezbaterea ridicolă din Marea Britanie și alte țări privind restricționarea dreptului la liberă circulație trebuie să înceteze”

Aceste propuneri sunt susținute de politicieni populiști, care vor să câștige voturi și care caută să acopere deficiențele administrative și rezultatele economice nefavorabile ale țărilor lor prin invocarea libertății de circulație

Renate Weber

Aş vrea să fie ultima oară când vorbim în Parlamentul European despre dreptul la libera circulaţie, care este un drept indiscutabil al UE.

Vreau ca politicienii europeni să se comporte responsabil şi să nu mai alimenteze discuţiile populiste. Studiile oficiale prezintă numeroasele beneficii ale liberei circulaţii a forţei de muncă.

Marine le Pen

Trebuie restabilită suveranitatea naţională şi trebuie ca dreptul la liberă circulaţie să fie pus sub semnul întrebării. 

Sursa: Adevarul.ro

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Europarlamentarii vor respectarea dreptului la libera circulație. Ce au declarat in plen

  1. Pingback: Codrin Scutaru salută rezoluția PE care apără dreptul la libera circulație în UE: Românii merg să lucreze, nu să stea la mila statelor respective | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.