VIDEO Europarlamentarul Adina Vălean (PNL, PPE) denunță dependența energetică de o singură sursă și propune interconectarea în UE în beneficiul tuturor statelor membre

Într-un eveniment privind tranziția de la combustilii fosili către cei bio, Adina Vălean, eurodeputat PNL, PPE, a explicat  că gazul este un combustibil ce va fi folosit pe termen lung, și nu doar într-o perioadă de tranziție.

„Am pus în aplicare idei despre cum să finanțăm infrastructuri, credem că dacă suntem conectați la piața globală, atunci suntem independenți și nu depindem de o singură sursă din regiune.  Nu avem foarte multe îmbunătățiri de făcut, ci doar mici conexiuni; avem capacități, avem volume. Acum este timpul să le folosim inteligent. Pentru a face acest lucru trebuie să avem politici bune, ceea ce ne arată că pentru decarbonizare trebuie să scăpăm de folosirea cărbunelui și să folosim gaz.

„Sunt mirată de faptul că se vorbește despre gaz precum o metodă tranzitorie. Sunt multe sectoare unde folosirea gazului nu poate fi înlocuită și unde electricitatea nu poate fi pusă în aplicare”, a mai declarat europarlamentarul în cadrul evenimentului „Does gas have a role in the clean energy transition?”

În ceea ce privește proiectul Nord Stream 2, eurodeputatul s-a declarat împotriva proiectelor mari care nu aduc beneficii tuturor și izolează anumite state: „Pentru mine nu are sens să construim mai multe conducte imense de la un singur producător. Provin dintr-o țară est europeană care are o singură sursă de energie, de aceea nu văd rostul ei. Avem multe terminale în atât de multe state europene. Soluția ar fi interconectarea conductelor.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.