Europarlamentarul Cătălin Ivan cere demisia lui Tokes în plenul Parlamentului European

În ședința plenului Parlamentului European reunit luni la Strasbourg, europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan, a cerut demisia lui Laszlo Tokes din funcția de vicepreședinte al acestui for, potrivit unui comunicat transmis catre caleaeuropeana.ro. Ivan a purtat un tricou alb pe care era inscripționat, în limba engleză, mesajul: ”Europa = unitate, nu segregare pe criterii etnice!”

Vorbim zilnic în Parlamentul European despre construcția europeană, despre solidaritate, despre unitate în diversitate, despre cultura comună europeană, despre ceea ce ne unește și ne face să credem și să luptăm pentru un viitor comun al tuturor celor 27 de popoare europene. În tot acest timp, un vicepreședinte al aceluiași Parlament European ne vorbește, tot zilnic, despre segregare pe criterii etnice, despre ruperea unor teritorii aparținând unui stat membru și alipirea lor unui alt stat membru al aceleiași Uniuni, despre subminarea autorității unui stat în interiorul granițelor sale. În nume personal dar și în numele europarlamentarilor social-democrați români, îi cer demisia din funcția de vicepreședinte a lui Laszlo Tokes!”, a declarat liderul delegației PSD în plenul PE.

Protestul eurodeputatului român vine ca urmare a deciziei lui Tokes de a înființa la Bruxelles o reprezentanță a așa-numitului ”Ținut Secuiesc”, dar și ca urmare a pretențiilor autonomiste emise de-a lungul timpului de episcop în Parlamentul European. Europarlamentarul PSD a explicat că în cel mai scurt timp vor fi înaintate toate documentele necesare Conferinței Președinților, pentru a iniția în regim de urgență procedura de demitere a lui Laszlo Tokes din funcția de vicepreședinte PE, cu speranţa că PDL va sprijini de această dată demersul.

Recent, la inițiativa lui Cătălin Ivan, Grupul PSD din PE a inițiat o scrisoare deschisă adresată președintelui acestui for, Jerzy Buzek, prin care toți europarlamentarii români să ceară pe o singură voce nerecunoașterea Biroului de Reprezentare a așa-zisului ”Ținut Secuiesc”. Singurii eurodeputați români care nu au semnat scrisoarea au fost cei din delegația PDL. ”Noi am vrut ca apelul nostru pentru nerecunoașterea unei inițiative sfidătoare, cu un puternic caracter șovin, anti-european și profund anti-românesc, să fie unul cât mai ferm și pe o singură voce. Cei de la PDL au sabotat acest demers prin care să dăm un semnal puternic în Parlamentul European. Iată, deci, cum înțeleg cei din partidul lui Băsescu, Boc și Udrea să-i apere pe români”, declara atunci Ivan, subliniind că refuzul celor din PDL se explică prin faptul că aceștia l-au sprijinit pe Tokes să ocupe această înaltă funcție în PE.

Nu este pentru prima dată când Cătălin Ivan alege această formă inedită de protest în Parlamentul European. În luna octombrie din 2010, Ivan a purtat un tricou alb, pe care era inscripționat un mesaj despre frauda “patronată” de Roberta Anastase la votul din Parlamentul României pe Legea Pensiilor, se mai arata in comunicatul citat.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.