Europarlamentarul german Manfred Weber: Romania si-a pierdut credibilitatea anul trecut

Europarlamentarul german Manfred Weber a explicat care au fost principalele motive pentru care Romania nu merita sa adere acum la spatiul Schengen, intr-un interviu pentru caleaeuropeana.ro.

20130306-213010.jpg
“Romania si-a pierdut credibilitatea, in mod special, in ultimul an”, a spus Weber. Membru al Comisiei Afaceri Constitutionale din Parlamentul European si Crestin Democrat, acesta a continuat spunand ca pentru a face parte dintr-o comunitate trebuie sa indeplinesti nu doar criterii tehnice ci trebuie sa existe incredere intre parteneri, ceea ce a lipsit fata de Romania in ultimele luni.
Europarlamentarul a recunoscut ca aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen are sustinere puternica din partea PPE-ului, dar neindeplinirea unor cerinte esentiale nu poate fi trecuta cu vederea.

Independenta Justitiei

“In ultimul an, Romania a aratat o stare confuza din multe puncte de vedere. Independenta Justitiei trebuie garantata fara exceptii. Aceasta garantie nu a fost intotdeauna respectata si Comisia a observat acest lucru”, a declarat Weber.

Coruptia si neimplicarea politicienilor au jucat impotriva Romaniei

Membru Comisiei a tinut sa precizeze ca progresele aratate de Romania in combaterea coruptiei trebuiau mentinute in continuare, prin campanii masive pentru reducerea acestui fenomen.
Neimplicarea politicienilor nu a lasat o impresie pozitiva. Din punctul de vedere al lui Weber, am fi avut nevoie de o implicare puternica din partea reprezentantilor politici pentru progresul national, dar din pacate campanile electorale au fost prioritare. Europarlamentarul a mentionat si declaratia primului ministru Ponta, referitor la faptul ca Schengen nu mai este prioritar pentru Romania si si-a exprimat dezacordul fata de cele spuse.

Manfred Weber a concluzionat invitand Romania sa arate rezultate concrete in toamna si sa se ocupe de fenomenul coruptiei, pentru ca este prioritatea numarul unu.

Interviu realizat pentru caleaeuropeana.ro, la Bruxelles, de Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.