Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu propune un proiect pilot pentru realizarea unui sistem de trafic la nivel spațial

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a depus în Parlamentul European un proiect pilot pentru realizarea unui studiu privind un sistem de trafic de spațiu.

”Spațiul a început să fie foarte aglomerat și cred că trebuie să existe o colaborare între toate puterile spațiale din lume, astfel încât să știm exact unde vor fi sateliții. După o perioadă de zece ani de utilizare sateliții încep să devieze de la orbită și cred că un astfel de sistem de trafic în spațiu este necesar”, spune Marinescu într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook în care realizează o retrospectivă a activității sale recente

”Să vedem dacă va fi acceptat și Comisie și apoi votat. Cred că este o idee foarte bună, interesantă și extrem de folositoare”, a mai completat acesta.

Ce este un proiect pilot la nivelul UE?

Fiecare membru al Parlamentului European, grup politic din Parlament și comisie parlamentară are dreptul să propună, în cadrul procedurii bugetare anuale, proiecte-pilot sau acțiuni pregătitoare (etapa următoare a unui proiect-pilot și anterioară unei eventuale transformări a inițiativei într-un instrument permanent) în diverse domenii cu condiția ca acestea să nu fie acoperite sau vizate de politici europene deja existente sau să nu primească finanțare prin intermediul unor instrumente care funcționează deja la nivel comunitar. Propunerile sunt trimise inițial spre evaluare Comisiei Europene care se pronunță asupra viabilității sau oportunității lor, evaluarea fiind notată pe o scara de la A la D, unde A echivalează cu un calificativ maxim, iar D, cu un calificativ minim. După depunerea amendamentelor bugetare și eventuala lor aprobare, proiectele-pilot sau acțiunile pregătitoare intră în mandatul de negociere al Parlamentului cu Consiliul UE în procedura bugetară anuală. După aprobarea finală a bugetului UE pentru anul următor Comisia Europeană are responsabilitatea integrală a implementării proiectului-pilot.

Marinescu, premiat recent de către Industria Europeană a Aviației Business dar și europarlamentarul anului la categoria ”cercetare și inovare”, se află la al doilea proiect pilot care vizează politica spațială europeană, el susținând necesitatea ca UE să își consolideze acțiunile pentru identificarea și înlocuirea deșeurilor din spațiu.

Mai mult, eurodeputatul PNL/PPE propune și realizarea unei Inițiative Tehnologice Comune în cadrul sectorului spațial, considerând că independența UE în sectorul spațial este esențială.

Vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European, Marian-Jean Marinescu coordonează în calitate de raportor regulamentul privind Agenția Europeană pentru Securitate Aeriană, dosar pe care speră să-l finalizeze până la finalul acestui an prin încheierea negocierilor cu Consiliul UE.

”În continuare sunt diferențe în abordare pentru că Parlamentul și eu ca raportor, avem o abordare care se referă foarte mult la pasageri și la industrie. Consiliul are o abordare care merge pe linia administrației. Să o spunem mai direct: are grijă de autoritățile de reglementare naționale, lucru pe care eu nu pot să-l accept pentru că în această industrie pasagerul este cel mai important. În primul rând pentru că lui trebuie să îi asiguri securitate și confort și în al doilea rând pentru că el plătește absolut toată industria prin plata biletelor de avion”, a declarat Marinescu.

”Eu am introdus în propunerea mea din regulament ca serviciul național de control de trafic să asigure servicii pentru zborurile care traversează teritoriul administrat de respectivul serviciu în ciuda grevelor. Este un punct la care nu voi renunța sub nicio formă pentru că principalul scop al nostru, al celor care creăm această legislație este să avem grijă de pasageri și să respectăm toată industria. Eu sper ca până la sfârșitul anului să finalizez aceste negocieri. Este un regulament foarte așteptat de industrie și el trebuie făcut cu respect pentru părțile implicate”, a mai completat acesta.

 

 

 

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.