Europarlamentarul Oana Antonescu: Solicit Guvernului român să retragă de urgență din Parlament legea privind proiectul de la Roșia Montană

securedownloadEurodeputata PDL Oana Antonescu consideră că singurul lucru raţional pe care Guvernul ar putea să îl facă în acest moment în ceea ce privește exploatarea de la Roșia Montană este să retragă această lege neconstituțională și să angajeze o consultare publică reală, se arată într-un comunicat de presă remis caleaeuropeana.ro.

Miercuri, 25.09.2013, în cadrul Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European, a avut loc un schimb de opinii cu reprezentanții Comisiei Europene cu privire la tehnologiile de minerit pe bază de cianuri.

Prezentă la dezbatere, eurodeputata PDL Oana Antonescu a subliniat că: “Din punct de vedere al mediului și nu numai, proiectul de la Roșia Montană ridică multe semne de întrebare și pune în același timp în discuție însăși modelul pe care dorim să îl promovăm din punct de vedere al dezvoltării durabile.”, se arată în comunicatul transmis.

“Este iresponsabil să încerci să acoperi deficiențele unui proiect atât de contestat și care a creat tensiuni sociale fără precedent printr-o lege vădit neconstituțională care ar conduce la pierderea controlului statului asupra întregii operațiuni. Este inadmisibil modul în care Guvernul a ales să promoveze acest proiect, în încercarea de a nu-și asuma costuri politice aferente promovării unui proiect contestat mai ales în ceea ce privește cerințele de mediu,” a declarat Oana Antonescu, potrivit sursei.

Deputata a afirmat că, în mod cert, nu trebuie să tratăm cu superficialitate sau indiferență necesitatea unor investiții și crearea de locuri de muncă, însă este nevoie de o evaluare corectă a proiectului, total transparentă și făcută cu responsabilitate.

“Singurul lucru rațional pe care Guvernul ar putea să îl facă în acest moment este să retragă această lege vădit neconstituțională și să angajeze o consultare publică reală,” a accentuat Oana Antonescu.

Reprezentantul Comisiei Europene a subliniat că autorizarea activităților de minerit este în mâinile autorităților competente naționale și că executivul european poate doar verifica dacă cerințele stabilite prin legislația UE sunt îndeplinite. Acesta a precizat că au fost solicitate informații de la autoritățile române în ceea ce privește proiectul de la Roșia Montană, însă nu s-a primit încă nici un răspuns la cererea de informații adresată.

Oana Antonescu și-a exprimat dezamăgirea față de faptul că eurodeputații români din grupurile S&D și ALDE nu au participat la dezbatere, deși în cadrul dezbaterilor anterioare privind exploatarea minieră folosind cianură au fost atât de prezenți și vocali.

Oana Antonescu, europarlamentar PDL, activează în Comisia de Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară, precum şi în  Comisia de Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European.

Sursa: Comunicat de presă

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.