Europarlamentarul Petru Luhan: Ministrul Dragnea trebuie sa-si rectifice poziția împotriva statului Roman

luhanMinistrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, vice-premier, pune în pericol, din neştiinţă, şansa României de a beneficia de 4 miliarde de euro prin prelungirea cu un an a perioadei de absorbţie pentru finanţarea 2007-2013, avertizează europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan,  membru în Comisia de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Paradoxal, europarlamentarul Petru Luhan, membru in Comisia de Dezvoltare Regională din cadrul Parlamentului European, are ca adversar in bătălia pentru extinderea termenului de accesare a fondurilor structurale,  pe Ministrul Dezvoltării Regionale,  Liviu Dragnea. In timp ce   Vice-premierul se eschivează de responsabilitatea scrisorii aproape omagiate adresate domnului Vlasak, membru al partidului conservator din Parlamentul European, Romania poate pierde peste 4 miliarde de euro, potrivit comunicatului transmis.

Luhan a explicat că în acest sens Comisia Europeană a propus schimbări ale Regulamentului (1083/EC/2006) care au fost adoptate de Consiliu (organ co-decizional) şi vor fi supuse la vot în Parlamentul European, iar cea mai importantă modificare este legata de extinderea termenului de absorbţie de la 2 la 3 ani doar pentru România şi Slovacia.

Europarlamentarul arată că ministrul Liviu Dragnea a trimis o scrisoare raportorului PE, Oldirch Vlasak, prin care îi mulţumeşte şi încurajează, în necunoştinţă  de cauză, un amendament pentru adoptarea unor modificări care vizează extinderea termenului de absorbţie a fondurilor europene de la doi la trei ani (de la N+2 la N+3) pentru toate statele membre (Amendamentul 6, 2013/0156/COD.)

„Aceasta este o capcană de amânare a deciziei care în final ar elimina potenţialele beneficii ale României. Includerea altor state membre în N+3 ar însemna începerea unui nou trialog între instituţiile europene (Parlamentul European, Consiliu European, Comisia Europeana)  care ar putea dura luni grele şi ar duce la anularea adoptării directivei, automat rămânând la regula N+2”, menţionează Luhan.

Europarlamentarii români vor vota împotriva amendamentului încurajat de domnul Dragnea care ar defavoriza Romania de o finanțare semnificativa.

 Astfel, “Ministrul Dragnea trebuie sa-si rectifice poziția împotriva statului Roman pe care a adoptat-o cazând in plasa eurodeputatului polonez, aducând prejudicii financiare grave României” a declarat Petru Luhan.
Romania a atras cei mai puțini bani europeni din exercițiul 2007-2013, doar 20% din fondurile alocate, fiind foarte departe chiar și de țara de pe penultimul loc, Ungaria (32%).
Potrivit unei statistici facute de Ministerul de Finanțe din Lituania ce se refera la plațile facute de Comisia Europeana pana la 1 august 2013, aceasta țara este campioana absorbției de fonduri europene cu un procent de 63,36%.
absorbtie fonduri structurale
Sursa: Comunicat de presa
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.