Europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan: Orban trebuie să rezolve problema blocării banilor UE, nu să o constate

Cătălin Ivan, liderul delegației PSD din Parlamentul European, acuză actuala putere că, în loc să acționeze pentru ca România să evite blocarea banilor europeni timp de 6 luni, în primul semestru al anului viitor, se rezumă la constatarea acestui ”dezastru iminent”, se arata intr-un comunicat transmis catre caleaeuropeana.ro, pe care il reproducem integral:

Domnul Orban a fost numit ministru să constate probleme, sau să le rezolve? Mai avem la dispoziție doar o jumătate de lună pentru a face modificările necesare în domeniul achizițiilor publice. Asta deși Comisia Europeană atrage de mult timp atenția că nu este de acord cu legislația existentă. Până acum ce-au păzit guvernanții? Dezastrul este iminent, iar actuala putere se mulțumește să-l contempleze, în ciuda faptului că dispune de toate pârghiile administrative, inclusiv o majoritate parlamentară, prin care să evite acest blocaj”, atrage atenția Cătălin Ivan.

Europarlamentarul PSD subliniază că declarațiile ministrului Orban denotă lipsă de autoritate în Guvernul Boc. ”Am atras atenția de multă vreme că acest nou minister este unul de carton, fără putere efectivă. De când este în funcție, Orban nu face decât să se plângă. Dacă nu are susținerea politică necesară din partea PDL, atunci să o spună public. Să spună răspicat că este cu mâinile legate de PDL și nu poate rezolva situația! Să spună că tot Boc și Udrea gestionează cum vor ei licitațiile și banii europeni! Nu să vină să se plângă! Pe români nu-i interesează lamentările, îi interesează soluțiile”, spune Ivan, care adaugă că este responsabilitatea întregii clase politice să împiedice blocarea banilor: ”USL va oferi tot sprijinul necesar pentru modificările cerute de CE. Important este, însă, ca PDL să lase deoparte constatările și să se mobilizeze”.

Social-democratul reamintește că nu este pentru prima dată când România primește sancțiuni din cauza achizițiilor publice. În vara acestui an, Comisia Europeană (CE) a blocat cca 1 miliard de euro pe POR, Axa 2, tot din cauza neregulilor constatate în acest domeniu. ”Elena Udrea a încercat atunci să pună aceste nereguli în spatele administrațiilor locale. În realitate, este vina ANRMAP (Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice) din subordinea Guvernului, care nu şi-a făcut treaba conform exigențelor CE. De ce nici în al doisprezecelea ceas, după prima sancțiune din vară, actuala putere nu a reformat nimic în acest domeniu?”, se întreabă retoric Ivan.

Ivan mai subliniază că, în calitate de raportor pe protecția intereselor financiare ale UE și lupta împotriva fraudei, a cerut încă din aprilie CE şi statelor membre să elaboreze, să aplice şi să evalueze periodic sisteme uniforme de achiziţii pentru a preveni frauda şi corupţia, să definească şi să aplice condiţii clare de participare la procedurile de achiziţii publice, precum şi criteriile pe baza cărora se iau deciziile în acest domeniu. ”Se pare însă că actuala putere nu este interesată de rezolvarea problemei, ci de îmbogățirea clientelei de partid prin licitații cu dedicație. Problema este că, din cauza hoției PDL, românilor li se taie banii europeni”, punctează Ivan.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *