Europarlamentarul Sabin Cutaş cere ca statele membre afectate de inundaţii să primească ajutor financiar prin intermediul Fondului de solidaritate al UE

sabin cutasEuroparlamentarul Sabin Cutaș şi-a exprimat, în plenul Parlamentului European, condoleanțele faţă de victimele inundațiilor din mai multe state europene, inclusiv România, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

El a cerut un ajutor financiar imediat din partea Uniunii, prin intermediul Fondului de solidaritate al Uniunii Europene şi o revizuire a acestui instrument, astfel încât acesta să devină pe viitor mai transparent şi să permită o deblocare mai promptă a banilor dedicaţi reclădirii regiunilor afectate de dezastre naturale.

“Doresc să îmi exprim condoleanţele şi solidaritatea faţă de victimele recentelor inundaţii care au avut loc în diverse regiuni ale Europei şi în mod special faţă de oamenii care s-au confruntat cu consecinţele unei astfel de calamităţi în ţara mea. Din pacate, observăm cum frecvenţa şi gravitatea acestor fenomene sunt în creștere”, a declarat eurodeputatul român.

“Este absolut necesar ca statele membre să îşi îmbunătățească capacitatea de prevenire a catastrofelor naturale şi să poată face apel la mobilizarea unor mecanisme europene de răspuns caracterizate prin promptitudine şi eficacitate”, a adăugat acesta.

“Astfel, statele membre care au fost afectate de inundaţii trebuie să primească de urgenţă ajutor financiar prin intermediul Fondului de solidaritate al Uniunii Europene. Totodată, consider că avem nevoie de o revizuire a mecanismului de funcţionare a acestuia, atât pentru a introduce criterii mai clare în vederea obținerii de finanţare, cât şi pentru a permite accesul cât mai rapid la sumele necesare pentru reconstrucţia zonelor avariate, de îndată ce o solicitare de sprijin a fost formulată”, a conchis deputatul european.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.