Philip Seib, Director IDP University of South California: „Diaspora este o resursa foarte mare si este cel mai bun mijloc pentru a face diplomatie publica”

usa

Philip Seib, directorul Institutului pentru Diplomatie Publica de la Universitatea Sud California a definit diplomatia publica ca fiind o forma de arta in evolutie ca instrument de afaceri moderne. Seib a explicat diplomatia publica ca o forma de conversatie tinand cont, in special, de retelele de socializare, care presupun un schimb de informatii in timp real. Referitor la Europa de Est si la deschiderea zonei pentru exterior, Seib a spus ca in tarile din aceasta zona se vorbeste mai mult de interior, decat de exterior si acest aspect nu ajuta diplomatia. De asemenea, Philip Seib a spus ca o tara care vrea sa intreprinda actiuni de diplomatie publica, trebuie sa stie exact ce vrea sa faca si sa aiba o strategie. In continuare a spus ca nu exista un model care sa se potriveasca tuturor tarilor.

Explicand conceptul de diplomatie publica, Seib a vorbit despre o relatie guvern – popor, unde publicul vrea sa faca parte din conversatie si din decizie avand in vedere un obiectiv.

„Diplomatia publica este esentiala in retelele de socializare si primeste foarte multa atentie in prezent”, a continuat Seib.

Directorul Institutului pentru Diplomatie Publica de la Universitatea Sud California a abordat si subiectul de „branding”, afirmand ca, atunci cand vorbim de diplomatie publica, nu vorbim de un produs, ci de o tara. Totodata, Seib a spus ca, daca atunci cand avem un produs, puteam lucra pe eticheta, cand vine vorba de o tara, trebuie sa lucram pentru a crea o perceptie.

Seib a citat si exemplul Israelului, tara care a intreprins fara succes o campanie pentru a nu mai fi vazuta sau perceputa ca tara de conflict. Mai departe, a vorbit si despre discursul lui Obama de la Cairo, unde presedintele Statelor Unite promitea redeschiderea dialogului cu lumea musulmana, dar si aceasta actiune a fost una nereusita, fiindca discursului ii lipsea o politica de sustinere in spate.Seib a mentionat si un exemplu de succes, ca cel al canalului Al Jazeera, instrument de diplomatie publica pentru a promova Qatar-ul. Nu acelasi lucru s-a intamplat cu investitia de circa 6 miliarde de euro, facuta de chinezi petru transmiterea postului CCTV in strainatate. Philip Seib a marturisit ca apreciaza diplomatia Olandei, care foloseste cunostintele in domeniul apelor si ofera, mai departe, consultanta, asa cum s-a intamplat dupa uraganul Katrina, atunci cand olandezii au oferit expertiza lor pentru gasirea unor solutii de protectie in domeniu.

Referitor la Romania, Seib a afirmat: „Diaspora este o resursa foarte mare si este cel mai bun mijloc pentru a face diplomatie publica”, amintind ca tari ca Israel au folosit acest mijloc cu succes.

„Este un mijloc important pentru promovarea tarii”, a declarat Seib.

Philip Seib a apreciat interventia si sustinerea presedintelui Traian Basescu, care a afirmat ca avem nevoie de un astfel de departament.

Philip Seib a fost intrebat de Caleaeuropeana.ro daca modelul diplomatiei publice ar fi un model viabil si pentru Uniunea Europeana sau NATO si cum reactioneaza societatea din tarile carora li se adreseaza o campanie de diplomatie publica.

Directorul IDP de la Universitatea din Sud California a raspuns ca NATO are oficii diplomatice de mai multi ani si ca au incercat sa-si dea seama ce vor sa faca, fara mari realizari. De asemenea, referitor la posibilitatea Uniunii Europene de a adopta acelasi model, Seib a declarat ca nu stie daca ar s-ar putea face diplomatie publica eficienta si pe termen lung. Mai departe, vorbind de reactia societatii a tarilor carora li se adreseaza o campanie de diplomatie publica, profesorul a amintit cazul centrelor Confucius, imprastiate de chinezi prin Statele Unite ale Americi, caz care a starnit multe controverse in randul cetatenilor americani. Acestia suspecteaza ca centrele culturale ar avea, de fapt, scopuri de spionaj. Bineinteles ca nu trebuie sa generalizam, dar acesta este un exemplu de reactie.

Alexandru Padure

 

Share daca ti-a placut articolul:

2 Responses to Philip Seib, Director IDP University of South California: „Diaspora este o resursa foarte mare si este cel mai bun mijloc pentru a face diplomatie publica”

  1. Pingback: Cristian Diaconescu, la Forumul European pentru Diplomatie Publica: Prin diplomatie publica, facuta profesionist, putem aduce realitatea romaneasca acolo unde se claseaza de fapt | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Profesorul Philip Seib: Romania isi intensifica diplomatia publica | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *