Europenii salută rezultatul alegerilor din Grecia

Liderii europeni au întins mâna Atenei încă de duminică seara, pentru a facilita aplicarea reformelor şi formarea unui Guvern de dreapta proeuro, respirând uşuraţi după votul grecilor.

Încă după primele estimări ale rezultatelor alegerilor legislative din Grecia, Berlinul a trimis un semnal de flexibilizare a poziţiei sale, intransigente în mod obişnuit, cu privire la reformele necesare pentru consolidarea competitivităţii economiei greceşti în plină criză.

“Pot să îmi imaginez că vom discuta din nou termenele limită” pentru aplicarea programului de reforme negociat de Atena cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional în schimbul salvării sale financiare, a declarat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, potrivit Mediafax.

El a subliniat că Grecia a cunoscut o “paralizie politică în ultimele săptămâni din cauza alegerilor”. “Cetăţenii normali nu trebuie să fie victime, în special cei care au sportat deja tăieri drastice”, a apreciat Westerwelle, adăugând că nu există “altă cale în afara reformelor”.

În Belgia, fostul ministru de Finanţe Didier Reynders a afirmat, de asemenea, că există “o marjă de dialog posibilă cu privire la termenele de punere în aplicare” a memorandumului încheiat între Atena şi creditorii săi.

“Europenii trebuie să însoţească grecii către creşterea (economică), este nevoie de disciplină dar şi de speranţă”, a adăugat ministrul francez de Finanţe Pierre Moscovici.

Liderii europeni care nu îşi ascund preferinţa pentru liderul dreptei Antonis Samaras s-au văzut mai liniştiţi după victoria acestuia în faţa liderului stângii radicale Alexis Tsipras. Samaras pare în măsură să formeze, împreună cu trei partide proeuro, un Guvern de uniune naţională.

Cancelarul german Angela Merkel l-a sunat rapid pentru a-l felicita pentru “rezultatul său bun”. Ea a declarat că “pleacă de la principiul că Grecia îşi va respecta angajamentele europene”.

Miniştrii de Finanţe din zona euro şi-au exprimat speranţa că “va fi format rapid un Guvern grec care va pune în aplicare programul faţă de care Grecia şi zona euro şi-au luat angajamentul la începutul anului”, într-un comunicat al Eurogrup.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  greek-olympics.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *