Sondaj: Patru din zece germani vor ieşirea ţării din zona euro

Cetăţenii a patru ţări principale din UE (Franţa, Germania, Spania şi Italia) se îndoiesc de capacitatea Greciei de a se menţine în zona euro, potrivit unui sondaj european realizat de Ifop-Fiducial, preluat de Mediafax.

Potrivit aceluiași sondaj patru din zece germani vor ieşirea ţării din zona euro.

Astfel, 39% dintre germani sunt în favoarea renunţării la euro, faţă de 28% dintre italieni, 26% din francezi, respectiv 24% din respondenţii spanioli, potrivit sondajului Ifop-Fiducial publicat de ABC (Spania), Bild (Germania), Corriere della Sera (Italia) şi Le Journal du Dimanche (Franţa), transmite Bloomberg.

Pentru majoritatea acestor cetăţeni, “banii împrumutaţi Greciei sunt bani pierduţi” deoarece Atena nu va putea niciodată să îi ramburseze. Această opinie este împărtăşită de 85 la sută dintre francezi, 84 la sută dintre germani, 72 la sută dintre spanioli şi 65 la sută dintre italieni.

Ei sunt, de asemenea, pesimişti şi în legătură cu problemele din zona euro în ipoteza în care datoria greacă nu va fi salvată: 84 la sută dintre francezi, 76 la sută dintre germani, 90 la sută dintre spanioli şi 88 la sută dintre italieni cred că “dificultăţile vor creşte în mod periculos”.

Iar opinia potrivit căreia Grecia va reuşi să îşi reducă datoria şi deficitul graţie UE şi propriilor eforturi este minoritară peste tot, cu excepţia Italiei (56 la sută, faţă de 39 la sută în Franţa, 27 la sută în Germania, 44 la sută în Spania).

În cazul unui eşec, mulţi sunt favorabili unei excluderi a Greciei din zona euro. Dar cei mai severi sunt germanii (78 la sută) şi francezii (65 la sută), în timp ce spaniolii (51 la sută) şi italienii (49 la sută) sunt mai indulgenţi.

Acest sondaj a fost realizat online de institutul de sondaje Ifop-Fiducial în perioada 18-21 iunie, potrivit metodei cotelor, cu eşantioane de 1.001 persoane în Franţa, 1.003 în Germania, 976 în Spania şi 967 în Italia.

Acesta a fost publicat simultan de Le Journal du Dimanche (Franţa), ABC (Spania), Bild am Sonntag (Germania) şi Corriere della Sera (Italia).

Foto: paper-bird.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *