Europuls aduce temele europene in Palatul Parlamentului. Dacian Ciolos, la Eurosfat: „Actuala forma de a face politica nu corespunde prezentului”

ciolos eurosfat Europuls a reusit sa aduca, vineri, temele europene la Palatul Parlamentului.

Dezbaterea despre actualitatea europeana vazuta din perspectiva romaneasca s-a desfasurat sub inaltul patronaj al Camerei Deputatilor din Romania, al Presedintiei Irlandeze a Consiliului Uniunii Europene si al Ministerului Afacerilor Externe. La prima sesiune plenara, care a avut ca tema „Romania si Europa in timp de criza”, au participat Cristian Preda si Norica Nicolai, membri ai Parlamentului European, Dacian Ciolos, Comisar European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Oliver Grogan, Ambasadorul Irlandei in Romania, Johannes Hendrik van Bonzel, Ambasadorul Olandei in Romania, Radu Podgorean, Secretar de Stat MAE si Tudor Dobrinescu, Reprezentantul Camerei Deputatilor pe langa Parlamentul European.

Initiativa are ca finalitate gasirea unor solutii pentru integrarea deplina a Romaniei in Uniunea Europeana, considerand faptul ca, la 6 ani de la aderare, tara noastra prezinta inca multe lacune in ceea ce priveste rolul ca stat membru.

Evenimentul s-a desfasurat prin  organizarea unei plenare de deschidere, a opt ateliere de lucru si a unei plenare de inchidere ce se va concentra pe construirea democratiei la nivel european.

Un raport final va sintetiza rezultatele evenimentelor si acesta va fi prezentat si dezbatut la Parlamentul European de la Bruxelles.

Dacian Ciolos: „Noua generatie cere sa faca politica” 

Comisarul european a intervenit in cursul dezbaterii pentru a sublinia importanta unei astfel de intalniri unde persoanele care participa isi pot aduce contributia pentru o Europa mai buna din toate punctele de vedere. Ciolos a vorbit despre proiectul european, precizand faptul ca acesta trebuie sa mearga mai departe, dincolo de problemele sau limitele economice si financiare. A continuat spunand ca Romania trebuie sa dezvolte proiecte comune pe termen lung, dar si proiecte pe termem scurt si mediu pentru absorbtia de fonduri europene si pentru indeplinirea conditiilor in vederea aderarii la spatiul Schengen.

Comisarul a mai spus ca trebuie sa constientizam faptul ca tinerii sunt viitorul Uniunii Europene si ca noua generatie cere sa faca politica. Dacian Ciolos a marturisit ca actuala forma de a face politica nu o sa mai faca fata cerintelor din sistem.

Referitor la criza, Ciolos a recunoscut ca efectele acesteia pot pune sub semnul intrebarii politicile Uniunii, dar si-a exprimat si dezaprobarea fata de atitudinea unor operatori romani din agricultura de a se victimiza pentru ca beneficiaza de sustinere redusa din partea Uniunii. Ciolos a explicat ca tari ca Portugalia au subventii aproape mai mici ca in Romania si chiar si Franta si Olanda au probleme pe tema asta. Comisarul a invitat politicienii sa se implice in crearea unor proiecte pentru relansarea tarii in Uniune, precizand ca este necesara relansarea administratiei si a justitiei si cresterea absorbtiei de fonduri.

Ciolos a mai tinut sa spuna ca, din punctul lui de vedere, Uniunea Europeana nu va avea viitor daca nu va exista o implicare comuna a tuturor tarilor membre.

 

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.