Eurosfat: România și Europa în timp de criză. Ce sfaturi dau ambasadorii Irlandei si Olandei

Cu ocazia evenimentului Eurosfat de la Parlamentul Romaniei, ambasadorii Irlandei si Olandei in Romania au intervenit pentru a-si exprima punctele de vedere asupra actualului context european. In cadrul sesiunii plenare, ce a avut ca tema “Romania si Europa in timp de criza”, Excelentele Sale au abordat subiectul crizei economice la nivelul Uniunii, explicand cum aceasta a provocat o lipsa de credibilitate a cetatenilor fata de politicile comune.

eurosfat

Ambasadorul Irlandei, domnul Oliver Grogan a vorbit despre importanta acestui an, dedicat cetateanului european, dar si despre necesitatea de a crea un dialog permanent intre institutiile europene si cetateni. Grogran a spus ca este necesar ca cetatenii sa fie informati in mod corect si sa nu fie manipulati. In acest mod, ei pot veni in sprijinul autoritatilor ce ii ajuta sa faca fata crizei respective. Ambasadorul a precizat faptul ca actualele dificultati economice la nivel european, si nu numai, sunt rezultatul unei crize a bancilor din 2008. Excelenta Sa a continuat spunand ca aceasta incercare nu aduce numai consecinte negative, dar a aratat Europei cat de unite sunt economiile noastre si cat de necesare sunt masurile si programele comune de relansare. Grogan a mentionat si obiectivele cele mai importante pe care ar trebui sa le atingem pentru a ne asigura un viitor mai bun: este vorba de stabilitatea si increderea sectorului bancar, credibilitatea intre institutii si cetateni si ocuparea locurilor de munca pentru a crea o rapida crestere economica. Ambasadorul a vorbit si despre o guvernanta economica comuna si un cadru complet nou pentru bancile europene. Grogan a concluzionat citandu-l pe economistul american Roubini care spune ca ” o criza serioasa nu trebuie irosita” si invitand la un optimism general.

Excelenta Sa Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, ambasador al Regatului Olandei in Romania, a vorbit despre ruptura formata intre cetateni si Uniune. Van Bonzel, specializat in integrare economica internationala si puternic implicat in negocierile Tratatului de la Maastricht, a spus ca succesul tuturor politicilor depinde de capacitatea de a se adresa si de a raspunde nevoilor cetatenilor. Ambasadorul Olandei a vorbit si el despre importanta dialogului dintre institutiile europene si cetatenii Uniunii si despre necesitatea de a le explica celor care beneficiaza de politicile comune ce au de castigat de pe urma acestor programe. Excelenta Sa a mai vorbit despre provocarea imediata de a lansa programe care vor aduce noi locuri de munca si vor crea conditiile pentru ocuparea celor existente. Profitand de prezenta domnului comisar Ciolos, van Bonzel si-a exprimat dorinta ca Romania sa ajute Uniunea Europeana prin ararea celor 2,5 milioane de hectare nelucrate si prin distributia productiei la nivel comunitar, reducand astfel importul extracomunitar.  Ambasadorul Olandei a mai adaugat ca avem nevoie de programe castigatoare pentru a-i face pe cetateni sa fie siguri ca Uniunea Europeana conteaza si este aproape de necesitatile lor.

Drepturile civile, democratia si statul de drept sunt, din punctul de vedere al ambasadorului Olandei, valorile comune ce vor readuce Uniunea Europeana pe calea cea buna.

Gestul Excelentelor Sale de a tine discursurile in limba romana a fost apreciat si aplaudat de toti cei prezenti.

 

 

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.