Acord pentru salvarea Ciprului: Suma rămâne la 10 mld euro

Un acord de principiu a fost stabilit in noaptea de duminica spre luni intre presedintele cipriot Nicos Anastasiades si donatorii internationali asupra planului de salvare a Ciprului, anunta AFP, potrivit HotNews.

euroAcordul “pune capat incertitudinilor care afecteaza Cipru si zona euro”, a declarat liderul Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. Suma destinata Ciprului este neschimbata si “se va ridica la 10 miliarde de euro”, a spus Dijsselbloem in timpul unei conferinte de presa la incheierea reuniunii Eurogroupului, potrivit sursei citate.

Acordul prevede disparitia Laiki Bank (Banca populara), a doua banca ca marime a tarii, potrivit unei alte surse. Deponentii mici nu vor fi afectati, dar cei cu depozite de peste 100.000 EUR vor suferi pierderi. Potrivit unei a treia surse, acordul prevede ca Bank of Cyprus, prima institutie financiara din tara, cu multi deponenti rusi, nu dispare, dar deponentii bancii cu depozite de peste 100.000 de euro vor suferi pierderi de pana la 40%. 

În schimb, autoritățile cipriote vor semna în următoarele săptămâni cu troica creditorilor internationali (UE, BCE și FMI) un memorandum pentru inceperea imediata a unui plan de reforme structurale, privatizare și impozitul pe societăți de la 10 la 12,5%.

Mai multe detalii aici.

Sursa: HotNews.ro
fOTO: freefoto.com

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.