Cipru, prima ţară din zona euro ce va impune controluri de capital

euroCipru va fi prima ţară din zona euro ce va impune anumite limite asupra tranzacţiilor bancare marţi, când majoritatea instituţiilor financiare ale ţării se vor redeschide pentru prima dată după mai mult de o săptămână, a anunţat luni preşedintele cipriot, potrivit EUObserver.

Toate băncile, cu excepţia Bank of Cyprus şi Laiki /Popular Bank/ urmează să se redeschidă marţi dimineaţă. Preşedintele Nicos Anastasiades a spus că aceasta este o “măsură foarte temporară, ce va fi treptat relaxată”.

Astfel, ciprioţii care părăsesc ţara nu vor avea voie să ia cu ei mai mult de 3000 € pentru fiecare  călătorie.

Va fi de asemenea, o limită de 10.000€ pentru plăţile privind taxele de şcolarizare în universităţile din străinătate şi o limită de 5.000€ pe lună privind cheltuielile platite cu cardurile de credit şi debit în străinătate.

Toate plăţile pentru importul de mărfuri vor fi supuse aprobării de către Guvern. Cirpioţii vor fi, de asemenea, nevoiţi să declare toate sumele primite din vânzarea bunurilor peste mări.

Guvernul a anunţat că retragerea maximă zilnică de numerar de la ATM-uri va fi majorată la 300 €.

Guvernul cipriot susţine că aceste controale vor fi impuse doar pentru următoarele 7 zile, Dar mulţi analişti sunt sceptci, iar mulţi aşteaptă ca măsurile că rămână în dispoziţie luni sau chiar ani de zile.

Mai multe informatii aici.

Sursa: EUObserver.com
Foto: freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Cipru, prima ţară din zona euro ce va impune controluri de capital

  1. Pingback: Cipru: Nu există restricţii la tranzacţiile cu carduri de debit şi de credit în interiorul ţării | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *