Euro, la minimul ultimelor 14 luni faţă de dolar, după decizia de taxare a depozitelor bancare în Cipru

Euro a coborât la minimul ultimelor 14 luni faţă de dolar, după ce taxa impusă de UE pentru depozitele bancare din Cipru, în schimbul programului de ajutor financiar, riscă să agraveze criza datoriilor din Europa, notează Mediafax.

euro coinCea mai mare temere este că ar putea avea loc un efect de domino, ceea ce trage euro în jos. Ce nu înţelege piaţa este că cei care îşi retrag banii ar putea să îi plaseze în altă parte în zona euro, astfel că nu cred că este rău pentru euro“, a declarat Douglas Borthwick, director general la Chapdelaine & Co. în New York, relatează Bloomberg, potrivit sursei citate.

Potrivit planului iniţial UE-Cipru, depozitele bancare de până la 100.000 de euro urmau să fie taxate cu 6,7%, iar cele mai mari cu 9,9%, în schimbul acordării unui ajutor financiar de 10 miliarde de euro.

Cipru va transmite însă partenerilor din zona euro o nouă propunere privind planul de taxare a depozitelor bancare. Modificarea vizată ar trebui să protejeze mai bine deponenţii care au în conturi până la 100.000 de euro, potrivit agenţiei de presă Dow Jones, citată de CNBC.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.