Raport: Cipru nu depune suficiente eforturi impotriva spalarii banilor

cipru-ueO ancheta recenta sugereaza ca Cipru nu depunde suficiente eforturi pentru a combate spalarea de bani, o preconditie prealabila obtinerii bailout-ului. Bancile au foarte putine informatii despre clientii lor si sunt slab echipate pentru a identifica tranzactiile suspecte.

Controalele si masurile de protectie implementate pana in prezent de Cipru, arata “deficiente sistemice”, potrivit unui raport de expertiza scris de firma de consultanta financiara Deloitte, impreuna cu Moneyval, Comitetului de Experţi al Consiliului Europei pentru estimarea măsurilor de combatere a spălării banilor, care prezinta o imagine mult mai sumbra a sectorului financiar al Ciprului decat cea anterioara.

In luna martie, Deloitte a analizat datele de la un total de 390 deponenti de top, cu peste 2 mld euro in sase banci cipriote. Ei au descoperit ca bancile cipriote nu  au fost mereu intr-o pozitie de a intelege scopul contului, de a de defini profilul economic de afaceri al clientului si de a evalua modelul si nivelul tranzactiilor, portivit unui rezumat confidential al raportului, citat de Spiegel International.

In 70% dintre cazuri, acestia au intalnit straturi complexe de incredere, cu o medie de 3 straturi intre client si beneficiarul efectiv. In doar 9% dintre cazuri bancile au colectat independent informatii despre clientii lor.

Sursa: Spiegel

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *