LIVE Cafeneaua Complexităţii: Luni, 26 noiembrie, ora 19:30 – Spre o reformă a educaţiei secundare. Întâlnire cu Abraham Solomonick

„Semiodidactica reprezintă o nouă abordare a gândirii pedagogice, pe care încerc să o stabilesc, o abordare bazată pe propria-mi idee de semiotică. Semiotica studiază semnele, sistemele bazate pe semne şi realitatea semiotică, în general, şi investighează rolul semnelor în încercarea oamenilor de a colecta cunoaşterea, atât ca grup, cât şi individual. Din acest motiv, este foarte important să luăm în considerare care sunt tipurile de semne incluse în materialul predat în şcoli, pecum şi în alte instituţii educaţionale, pentru a descoperi dacă acest material este asimilat cu uşurinţă de către elevi, dacă acestora li se pare interesant în momentul învăţării, precum şi alte probleme similare. La o primă privire, acestea par a fi probleme care pot fi manevrate competent de către specialiştii educaţiei. Cu toate acestea, în realitate, nimeni nu se raportează la aceste probleme, deoarece nu deţine instrumentele necesare pentru a compara semnele incluse în materialele de studiu. Am descoperit, astfel, aceste instrumente în varianta mea de semiotică”

Veti putea urmari aici transmisia LIVE a evenimentului, luni 26 noiembrie, începând cu ora 19:30.

Live streaming by Ustream

Abraham Solomonick s-a născut la 10 decembrie 1927, în Haradok, un oraş în apropiere de Vitebsk, Bielorusia. În aprilie 1974, Solomonick a emigrat în Israel, împreună cu soţia şi cei doi copii, stabilindu-se în Ierusalim. În noiembrie a  aceluiaşi an, a început să lucreze în cadrul Ministerului Israelit al Educaţiei în calitate de inspector al Ulpanilor (centre educaţionale pentru adulţi, destinate studiului intensiv al ebraicii, existente în mai multe zone ale ţării). Pe când deţinea această funcţie, a fost responsabil de formularea unor metode de învăţare şi dezvoltarea unor materiale de studiu folosite în Ulpani.

Dintre realizările cele mai importante menţionăm crearea unor noi manuale şcolare şi stabilirea unor laboratoare lingvistice, dotate cu aparate video şi audio pentru sprijinirea adulţilor în procesul de învăţare a limbii ebraice.

Pe lângă activităţile lingvistice, Solomonick este foarte implicat în domeniul semioticii. A scris numeroase cărţi şi articole asupra subiectului şi a susţinut conferinţe internaţionale. Actualmente, este recunoscut ca un expert în domeniu, dezvoltându-şi propriul concept al semioticii generale, încercând, de asemenea, să o aplice în diverse ramuri ale semioticii, inclusiv lingvistică, pedagogie, publicitate şi cartografie.

Solomonick priveşte semiotica generală ca fiind „trunchiul” „copacului” semioticii; fiecare ramură a semioticii izvorăşte din acest trunchi şi toate sunt corelate de legile şi principiile comune reprezentate de acesta.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *