Dezbatere – „Strategia de extindere a Uniunii Europene şi principalele ei provocări”, 20 noiembrie

Reprezentanţa Comisiei Europene are plăcerea să vă invite la dezbaterea cu titlul „Strategia de extindere a Uniunii Europene şi principalele ei provocări” organizată marţi, 20 noiembrie 2012 la Reprezentanţa Comisiei Europene în România (strada Vasile Lascăr nr. 31) începând cu ora 10:00.

Comisia Europeană a adoptat în data de 10 octombrie 2012 pachetul de documente asupra politicii sale de extindere, incluzând raportul privind strategia extinderii Uniunii, evaluări ale progreselor înregistrate de statele candidate şi potenţial candidate pe parcursul ultimului an, precum şi un set specific de concluzii şi recomandări.

Comunicarea Comisiei acordă o atenţie specială particularităţilor actuale ale agendei extinderii, identificând şi analizând principalele provocări cu care confruntă acest proces în perioada 2012-2013:

1. centrarea politicii de extindere pe întărirea statului de drept în statele candidate şi potenţial candidate;

 2. cooperarea regională şi reconcilierea în zona Balcanilor de Vest;

 3. provocările economice şi sociale, vizând mai ales eforturile de redresare economică a ţărilor vizate de procesul de extindere, în contextul demersurilor actuale privind consolidarea guvernanţei economice europene.

Care ar putea fi evoluţiile-cheie la nivelul procesului de extindere a Uniunii Europene, într-o perioadă marcată încă de incertitudini şi provocări globale semnificative? În ce măsură dinamismul şi diversitatea ce caracterizează istoria de peste patru decenii a extinderii vor putea impulsiona continuarea unei politici care a contribuit şi poate contribui fundamental la pacea, securitatea şi prosperitatea continentului? Care este poziţia României cu privire la provocările actuale ale procesului de extindere? Care este punctul de vedere al Croaţiei privind aderarea, începând cu 1 iulie 2013, la o Uniune Europeană aflată în plin proces de reformă? Acestea sunt numai câteva dintre întrebările la care vom încerca să formulăm împreună posibile răspunsuri în cadrul acestei dezbateri.

Mai multe detalii si agenda evenimentului aici.

Sursa:  ec.europa.eu
Foto:  freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *