S-a lansat Europe Direct Bucuresti

Institutul European din Romania a gazduit lansarea Centrului de Informare Europe Direct Bucuresti activ pentru capitala si judetul Ilfov. Programul a fost initiat de catre Uniunea Europeana pentru a comunica cu cetatenii si pentru a le furniza acestora informatii in mod cat mai rapid si direct despre politicile si activitatile Uniunii.

europe direct

Tanara coordonatoare a programului, Diana Filip, a intervenit spunand ca centrele de informare vor crea un dialog direct intre cetateni si institutiile europene. Ea a adaugat ca lansarea centrului in anul 2013 nu este deloc cazuala ci corespunde cu „anul cetateniei europene”. Centrul de Informare Europe Direct va organiza anul acesta evenimente si ore de informare ce vor avea ca tema cetatenia europeana, dezbateri cu tinerii, ateliere de lucru, expozitii si editarea unor brosuri si a buletinului informativ ce va oferi informatii despre activitatea centrului de informare sau privind legislatia si normele UE si drepturile cetatenilor.

 

Ziua Internationala a Femeii: dezbatere cu tema Egalitate de gen

In cadrul aceleiasi intalniri, reprezentantii Institutului European, Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti impreuna cu Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania au dezbatut problema egalitatii de gen in tara noastra. Intalnirea face parte din evenimentele programate cu ocazia Zilei Internationale a Femeii in tarile Uniunii si la sediul Parlamentului European de la Bruxelles. La dezbatere au participat Gabriela Dragan, Director General al IER, Niculae Idu, Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Madalina Mihalache, Seful Biroului de Informare al PE in Romania, Corina Cretu, membru PE, Liliana Pagu, Presedintele Asociatiei Femeilor din Romania, Lavinia Rasca, Presedintele European Women’s Network Romania, Alexandra Bogdan, Cosilier in Camera Deputatilor si Dan Alexandru Darabont, Viceprimarul Municipiului Bucuresti si reprezentati ai presei.

 

Corina Cretu: cota de reprezentare este necesitate constitutionala

Europarlamentarul Corina Cretu a intevenit in cadrul discutiilor spunand ca in Romania este clar nevoie de mai multa implicare din partea figurii feminine in societate. Eurodeputatul a continuat abordand subiectul cotelor si explicand ca reprezentanta minima in institutiile publice si in conducerile companiilor importante este o necesitate, dar ca aceasta se poate realiza doar prin introducerea unor norme la nivel constitutional, specificand faptul ca in Parlamentul Romaniei femeile, adica 52% din populatia tarii, sunt reprezentate cu un procent de 11,2% fata de circa 35% la nivelul Parlamentului European. Corina Cretu a continuat spunand ca sistemul electoral uninominal favorizeaza la ora actuala discriminarea femeilor in functiile de conducere si ca acest aspect ar trebui revizuit. Europarlamentarul a recunoscut ca exista totusi o dificultate la nivel european de a crea politici comune fiindca fiecare tara are o cultura si o societate formata pe baza experientei tarii respective. Vicepresedintele al Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor a adus ca exemplu deschiderea societatii tarilor nordice fata de acest fenomen.

 

Este necesara si modificarea mentalitatii

Alexandra Bogdan, Consilier in Camera Deputatilor, a vorbit despre diferenta salariala de 8% intre femeile si barbatii din Romania. Bogdan a precizat faptul ca nu este necesar doar o legislatie pentru combaterea disciminarii, ci este nevoie de schimbarea unor stereotipuri si a mentalitatii. Consilierul a vorbit si despre studiile facute la nivel european care vorbesc despre o imbunatatire a situatiei economice in cazul in care reprezentanta femeilor in sistem ar creste si despre dificultatea unor tari ca Romania de a schimba situatia in zona rurala deoarece ne intalnim cu o bariera psihologica puternica. Bogdan a concluzionat spunand ca, prin programe de informare bine puse la punct, eforturile ar da rezultate.

 

European Professional Women’s Network Romania, un exemplu de urmarit

Exista si realitati fericite si programe care au dat rezultate. Este cazul Organizatiei European Professional Women’s Network condus de Lavinia Rasca.

Profesor universitar si doctor la Institutul de Administrare a Afacerilor din Bucuresti, Rasca a vorbit despre progresele facute de organizatie. Programele de mentoring pentru promovarea progresului feminin, sustinerea unor tinere antreprenoare si activitatile de cercetare sunt doar cateva dintre programele care au contribuit la dezvoltarea unei femei puternice in sistem.

Alexandru Padure

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.