Iulian Fota: Problema securitatii alimentare nu este o problema de securitate nationala

IERConsilierul prezidential Iulian Fota a intervenit  in cadrul unui eveniment organizat  luni, 27 mai, de Institutul European din Romania (IER) si Fundatia Eurisc pentru a dezbate problema securitatii alimentare si a resurselor de apa. Fota a dezvoltat subiectul explicand ca nu putem incadra problema securitatii alimentare ca problema de securitate nationala atata timp cat fenomenul nu inregistreaza date alarmante. Fota a continuat spunand ca doar atunci cand ne vom intalni cu situatia catastrofala cand majoritatatea cetatenilor nu vor avea disponibilitate de alimente, vom putea vorbi de o chestiune de securitate nationala. Consilierul prezidential a continuat spunand ca poate problema actuala este mai degraba una referitoare la calitatea alimentelor pe care le consumam, subliniind totusi ca exista si cazuri duse la extrem.

Conferinta „Securitatea alimentara si a resurselor de apa: intre perspective europene si realitati nationale” a prevazut o dezbatere generala, doua sesiuni care au avut ca tema „siguranta alimentelor de la producator la consumator final” si  „ securitatea resurselor de apa”, precum şi o masa rotunda pe tema „protectiei infrastructurilor critice in sectoarele alimentaţie şi apă”.

La eveniment au luat parte directorul general al IER, doamna Gabriela Dragan care a adresat si cuvantul de bun venit, Sorin Encutescu, consilier de stat al Primului Ministru, Adrian Pana, secretar de stat la Ministerul Sanatatii, Elena Dumitru, secretar de stat la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si Viorel Morarescu, directorul general al Directiei Generale pentru Industria Alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. In cadrul sesiunilor tematice au avut interventii reprezentanţi ai institutiilor de specialitate experti, cercetatori,  precum si reprezentanti ai producatorilor si procesatorilor.

Consilierul Primului Ministru, Sorin Encutescu a vorbit despre conceptul de securitate nationala ca fiind unul multidimensional. Tot el a prezentat pe scurt intentia guvernului de a extinde cadrul infrastructurilor critice si, in acest sens, de a include si securitatea alimentara. Referitor la problema dezbatuta, Encutescu a vorbit si despre lipsa unei intentii clare de a respecta criteriile de calitate a produselor in defavoare consumatorului final.

Reprezentantul Ministerului Sanatatii a atins subiectul bolilor netransmisibile ca fiind consecventa unor factori de risc legate de alimentatia proasta, de cea ce bem si de cea ce facem. Pana a vorbit despre necesitatea unei strategii pe termen mediu si lung, abordand subiectul ca fiind deja unul de securitate natioanal, atata timp cat datele ingrijoratoare arata ca 30% dintre romani sunt supraponderali si 5% sunt la un nivel avansat de obezitate.  Secretarul de stat a mai vorbit si despre nevoia unei strategii de comunicare pentru a reduce factorii de risc si a propus elaborarea si implementare unui plan national care sa fie si rezultatul unui parteneriat public-privat. Pana a precizat ca acest proiect ar trebui sa aduca beneficii populatiei deja de la o varsta frageda, deci sa fie axata si pe promovarea in institutiile scolare.

„Criza alimentara prezinta o provocare la nivel global”. Ideea a fost exprimata de Elena Dumitru, care a semnalat si criza apei ca fiind o prioritate la nivel national, european si mondial. Dumitru a prezentat date importante legate de cresterea populatiei in deceniile urmatoare, factor care va duce consecvent la accentuarea ulterioara a crizei alimentare si a resurselor de apa daca nu se vor implementa masuri urgente.  Reprezentanta Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice a marturisit ca abordarea, in acest sens, trebuie sa fie comuna la nivel de institutii si ca programele vor trebui sa mizeze si pe crearea de locuri de munca, factor social foarte important.

„Romania are vulnerabilitati pentru ca foarte putine produse sunt protejate”.

Punctul de vedere al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a fost exprimat de Viorel Morarescu care a identificat trasabilitatea produselor ca fiind o masura importanta luata chiar in vederea garantarii calitatii produselor alimentare. Morarescu a declarat ca avem nevoie de o agricultura durabila si sustenabila si nu de una de tip minerit. Tot Morarescu a insistat pe faptul ca factorul esential pentru sanatatea populatiei este calitatea alimentelor.

Manastireanu: ultimele crize legate de alimentele din Romania au fost scandaluri create de probleme de comunicare.

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentara a atras atentia asupra crizei alimentelor din Romania, in mod special asupra scandalului carnii de cal. Manastireanu a precizat ca, in primul rand, nu a fost vorba de siguranta alimentara, ci de frauda la adresa consumatorului.

In cea ce priveste activitatea ANSVSA, Manastireanu a explicat ca aceasta consta in facilitarea circulatiei in siguranta a produselor pe piata din Romania si actiuni de interventie atunci cand sunt suspiciuni ca ar circula produse care prezinta risc.  Presedintele ANSVSA a vorbit si despre responsabilitatea producatorului pentru plasarea pe piata a produselor sanatoase. In acest sens, Manastireanu a afirmat ca parteneriatul cu industria alimentara aduce multe beneficii, mai ales in cadrul unei strategii de comunicare, unul dintre apectele pozitive ale discutiilor intre ANSVSA si industrie care ajuta la identificarea problemelor legate de siguranta alimentelor.

Manastireanu a aspreciat faptul ca sistemul veterinar din Romania este foarte bine dezvoltat cu o retea de 10.000 de medici care, nu numai ca fac analize pe produsul alimentar, dar urmaresc si ciclul de viata  si de procesare a animalului care ajunge la consumator, cea ce este un plus pentru Romania si aproape unic la nivel european, aspect reamintit si de presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Cei prezenti au discutat si despre  autenticitatea  produselor alimentare si colaborarea cu institutiile abilitate (cum ar fi, de exemplu, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor) pentru depistarea produselor falsificate.

In cadrul dezbaterilor s-a propus si o investitie suplimentara din partea fermierilor, in special pentru hrana animalelor. Prin hranirea cu produse de calitate scade riscul de imbolnavire a animalelor, limitand astfel  cheltuielile pentru servicii medical-veterinare.

 

Alexandru Padure

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × two =