Uniunea Europeana, incotro?

2013-05-14-2225Sub denumirea „Uniunea Europeana la rascruce” s-a desfasurat marti la sediul Reprezentantei Comisiei Europene o dezbatere ce a propus o analiza a contextului economic, politic si istoric al Uniunii.

La eveniment au luat parte seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Niculae Idu, Misu Negritoiu, presedintele ING Bank Romania, Zoe Petre, profesor si doctor universitar, Teodor Baconschi in calitate de presedinte al Fundatiei Crestin-Democrate si Emil Hurezeanu, analist politic.

Moderator al evenimentului a fost doamna Gabriela Dragan, director general al Institutului European din Romania.

Este conceptul european un proiect invechit?

Interventiile celor prezenti au adus la suprafata o realitate europeana destul de pesimista, pornind de la faptul ca Uniunea Europeana s-a extins si ajungand la necesitatea gandirii a unui nou proiect comun care sa satisfaca actuala familie europeana si cerintele moderne ale sistemului. De asemenea, imprejurarea in care aceasta se regaseste a atras atentia asupra unor lacune asupra carora ar trebui sa se intervina in mod rapid pentru a da sansa Uniunii de a merge mai departe si pentru a evita ca aceasta sa-si piarda competitivitate pe plan global.

Chiar si Zoe Petre a subliniat acest aspect, vorbind despre nevoia de identificare a unor noi obiective macroeconomice pentru a gasi un echilibru comun. Tot ea a continuat spunand ca avem nevoie sa construim tipul de Uniune Europeana pe care ni-l dorim si  a adaugat ca prototipul Europei trebuie regandit si ca vechii membrii trebuie sa se reprofileze pentru a gasi noi prioritati.

 

Criza de identitate europeana

Fostul sef al diplomatiei romane, Teodor Baconschi a vorbit despre criza de identitate europeana, dar si despre faptul ca majoritatea cetatenilor nu primesc informatii despre Uniune. In acest sens, Baconschi a propus o implicare puternica a institutiilor si, in mod special, a institutiilor de invatamant pentru a pregati si pentru a informa populatia in legatura cu proiectul european si politicile comune. Baconschi a continuat spunand ca doar asa vom putea manifesta pretentia ca toti cetatenii sa impartaseasca sentimentul de apartenenta la aceasta comunitate.

In cadrul dezbaterii, presedintele  Fundatiei Crestin-Democrate a atins si subiectul extinderii Uniunii. Tot el a vorbit despre extinderea necesara catre Balcani, dar, in acelasi timp, si despre complexitatea aderarii a unor tari ca Turcia.

In acest sens, a reactionat si analistul politic Emil Hurezeanu care si-a exprimat nemultumirea fata de  lipsa de interes a Uniunii de a se extinde spre estul Europei si in fosta zona sovietica. Hurezeanu a vorbit si despre absenta unei strategii geopolitice, fapt care ar  afecta dezvoltarea Uniunii Europene.

Privitor la Romania, Emil Hurezeanu a  afirmat ca nu ar trebui sa ne ferim de fostii parteneri, chiar daca sunt relatii realizate in epoca comunista, cum ar fi parteneriatul cu China, ci ar trebuie sa le reluam si sa le fructificam in favoarea tarii noastre.

 

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *