Romania și Norvegia: parteneriat în „industria verde”

Reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene impreuna cu reprezentantii Ambasadei Norvegiei la Bucuresti si autorii programului Innovation Norway au lansat astazi, 12 martie a.c., proiectul Green Industry Innovation Programme Romania, program ce se adreseaza intreprinderilor, cu scopul de a spori competitivitatea intreprinderilor ecologice, sprijinirea ecologizarii intreprinderilor noi si existente si inovarea in domeniul protectiei mediului.

GII_ panel view

GIIAmbasadorul Norvegiei în România, dl. Øystein Hovdkinn, a subliniat, în cuvântul său de deschidere, nevoia de proiecte bune și eficiente în vederea unui mediu curat, a independenței energetice și a unei vieți mai bune. Ambasadorul a subliniat angajamentul guvernului norvegian de a fi un partener activ și responsabil în Europa prin contribuția la dezvoltarea socială și economică a României prin intermediul Granturilor.

Catalina Melita, director la Ministerul Fondurilor Europene, a vorbit despre cele 23 de proiecte urmarite de acelasi minister, precizand faptul ca numai Norvegia lucreaza la 3 dintre acestea.

Melita a continuat vorbind despre importanta absorbtiei de fonduri europene si de fonduri puse la dispozitie de tari donatoare pentru dezvoltarea unor proiecte de interes comun. Directorul ministerului a mentionat ca suma alocata prin cofinantare pentru implementarea proiectului este de 21,6 milioane de euro, subliniind totodata importanta unor astfel de proiecte, cum ar fi Granturile SEE si cele norvegiene, care apropie tarile prin relatiile bilaterale si dau posibilitatea investitorilor de a face afaceri in domeniul energiei verde cu perspective foarte bune de profit.

Doamna Anne-Lise Rognlidalen, managerul proiectului, a oferit o scurta prezentare despre modalitatile si criteriile necesare pentru a aplica la acest program de cofinantare. In primul rand a specificat faptul ca Green Industry Innovation Programme Romania este o buna oportunitate de afaceri ce  respecta in acelasi timp si mediul inconjurator.

Managerul proiectului a adaugat ca scopul acestei initiative este acela de a imbunatati perfomanta celor implicati in program crescand responsabilitatea acestora fata de mediu.

Rognlidalen a explicat ca este vorba de o suma de 21,6 milioane de euro provenita din cofinantare si fonduri nerambursabile. In acest program sunt implicati reprezentantii ministerului norvegian de externe, reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene si operatorii programului.

Doar întreprinderile private românești (și ONG-urile) pot transmite propuneri pentru proiecte. Cu toate acestea, proiectele în parteneriat între entități din România și din Norvegia sunt încurajate. Mai mult, un Fond pentru Sprijinirea Relațiilor Bilaterale, în valoare de 215 000 EUR, va fi pus la dispoziția celor interesați pentru facilitarea proiectelor în parteneriat.

Finalitatea programului este inmultirea numarului de  proiecte bilaterale, crearea unor oportunitati alternative, promovarea Romaniei prin partenerul norvegian si imbunatatirea calitatii proiectelor. In acelasi timp, se urmareste  si  sporirea competitivitatii intreprinderilor ecologice, sprijinirea ecologizarii intreprinderilor noi si existente, inovarea in domeniul protectiei mediului. Cofinantarea va fi calculata tinand cont de legislatia in vigoare si va fi de 50% din valoarea totala a proiectului pentru companiile mici si mijlocii. Pentru companiile mai mari vor fi alocate procente majore in timp ce pentru ONG-uri vor fi alocate fonduri nerambursabile de pana la 90% . Operatorul proiectului a mentionat faptul ca proiectele ce vor avea parteneri romani si norvegieni vor fi primi punctaj mai mare la evaluare.

Autorii programului au invitat potentialii aplicanti sa urmareasca evolutia programului pe site-ul www.norwaygrants-greeninnovation.no

Prin Acordul pentru Spaţiul Economic European (SEE), trei state non-membre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, fac parte din  Piața Internă Europeană şi contribuie la coeziunea regională prin intermediul unor programe precum Granturile SEE şi cele Norvegiene. Dintre acestea, Norvegia este principalul donator, contribuind cu 97 la sută din suma totală. Granturile SEE și norvegiene sunt de asemenea menite să consolideze relațiile bilaterale dintre Norvegia și România. 

Puteti accesa aici:

Ghidul programului

Formular de aplicare

 

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.