Situaţia din Cipru şi soluțiile redresării economice, discutate în cadrul Forumului European

In cadrul celui de-al optulea eveniment din cadrul campaniei de informare şi comunicare „Forum european”, intalnire dedicată temelor economice europene, reprezentanti ai studentilor, profesorilor,  ziaristilor si institutiilor europene au dezbatut actualul context economico-politic din Europa.

SNSPA

La eveniment au participat fostul comisar european, Leonard Orban, decanul departamentului de relatii internationale si integrare europeana din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative si profesorul universitar doctor Daniel Daianu. Mesajul de deschidere a fost adresat de rectorul SNSPA, Alina Bargaoanu, iar discutia a fost moderata de domnul Daniel Apostol, director general Money Channel.

Introducerea doamnei Bargaoanu a atras atentia asupra contextului de criza europeana invitandu-i pe cei prezenti sa identifice despre ce criza este vorba. Decanul a continuat vorbind despre diferite crize cum ar fi cea politica, cea economica sau despre criza de model. Referitor la Eurozona, Bargaoanu a vorbit despre o fractura in centrul Europei, explicand cum zona de nord, prezinta totusi o situatie stabila fata de zona de sud care este indatorata si din ce in ce mai saracita.

 

Sudul a devenit o periferie financiara si estul o periferie a periferiei”, a afirmat Alina Bargaoanu.

Niculae Idu, seful Comisiei Europene in Romania a vorbit despre importanta forumului european, explicand cum o astfel de actiune stimuleaza dezbaterea si initiativa cetateneasca. Idu a adaugat ca aceasta campanie face parte dintr-o serie de evenimente care vor fi organizate in 12 orase din Romania. Temele capitale de discutie vor fi cresterea si stabilitatea, oportunitatile si riscurile aderarii Romaniei la zona euro sau bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 si oportunitatile acestuia pentru Romania.

 

Idu:”Cipru, o economie de cazino”

Reprezentantul Comisiei Europene in Romania a abordat subiectul crizei din Cipru exprimand ingrijorarea si fata de Slovenia si Malta, tari care ar putea sa se prabuseasca din punct de vedere economic in perioada urmatoare. Revenind la Cipru, Niculae Idu a vorbit despre o economie de cazino unde depozitele bancare sunt de 8 ori mai mari decat PIB-ul tarii.

Seful Comisiei Europene din Romania a vorbit despre cele 5 masuri pe care Comisia Europeana le considera prioritati pentru anul 2013. Este vorba de continuarea consultarii fiscale in mod diferentiat, reluarea creditarii, reforma structurala si promovarea unor reforme pe piata muncii luand in considerare situatia specifica a unor tari, necesitatea unui cadru legislativ comun si eficient si adaptarea prin modificare a unor tratate si, nu in ultimul rand , crearea unui mecanism fiscal autonom pritr-o uniune bancara, fiscala si economica completa.

 

Leonard Orban: ”Cipru a amanat cu mai bine de 10 luni implementarea masurilor anticriza”

Fostul comisar european pentru multilingvism, Leonard Orban, a declarat, in cursul intalnirii, ca nu ar trebui sa ne surprinda situatia actuala a Ciprului, tinand cont de faptul ca autoritatile din aceasta tara au amanat cu cel putin 10 luni luarea unor masuri pentru a limita impactul crizei economice. Orban a continuat spunand ca hotararea de a impozita cu cel putin 30% depozitele bancare este total nefireasca si efectele ar putea sa duca la un fel de Cutie a Pandorei.

Despre cadrul financiar in perioada 2014-2020, Orban a vorbit despre necesitatea consolidarii guvernantei economice in contextul crizei. Tot Orban a exprimat punctul de vedere al Comsiei Europene care este in favoarea unei accelerari rapide si consistente spre un model asemanator ca cel al Statelor Unite ale Americii.

Referitor la bugetul Uniunii, fostul comisar a  afirmat ca este prima oara in istorie cand bugetul adoptat va fi mai mic fata de cel discutat in perioada de programare. Orban a vorbit despre cele 2 tabere care s-au format in timpul negocierii si, mai in detaliu, despre „prietenii politicii de coeziune” si „prietenii cheltuielii de calitate”. Se pare ca politica de coeziune a fost pusa sub semnul intrebarii si grupul „friends of better spending” a avut castig de cauza obtinand o reducere pe aceasta zona de circa 90 de miliarde de euro pentru perioada urmatoare.  Vorbind despre strategiile 2014-2020, Orban a mentionat noutate absoluta, adica conditionalitati macro-economice. Fostul comisar a explicat cum, in perioada urmatoare, vor fi introduse si masuri punitive la nivel de stat membru: ”daca nu ne vom incadra intr-o anume limita de deficit si datorie publica, riscam sa ne trezim cu fonduri suspendate”.

In concluzie, Parlamentele nationale vor fi nevoite sa adopte masuri in prealabil avand deja tinte impuse.

 

Orban despre bugetul acordat Romaniei: „ Au existat presiuni pentru reducerea bugetului”

Leonard Orban a vorbit si despre presiunile facute pentru reducerea bugetului acordat tarii noastre. „Din cauza faptului ca rata de absorbtie a Romaniei a fost mai mare fata de cele din estul Europei, au existat presiuni pentru reducerea bugetul si s-a  ajuns de la propunerea de 47,7 mld de euro la 39.7 mld de euro”.

Totusi, Orban a vrut sa precizeze ca, dincolo de sumele alocate, este esential sa ne gestionam mult mai bine decat ne-am gestionat fondurile pana acum, altfel efectele asupra Romaniei vor fi semnificative.

 

Daianu: „ Cipru nu trebuia primit in UE”

Profesorul universitar doctor Daniel Daianu considera ca Uniunea Europeana prezinta caracteristici similare cu cele ale unei tari emergente. Daianu a spus ca aceasta criza nu se va consuma intr-o perioada scurta de timp, fiind vorba de o criza multipla, de o criza sociala si de concept european.

Referindu-se la situatia Ciprului, profesorul Daianu a declarat ca nu trebuia acceptata in Uniunea Europeana o tara dependenta de Grecia si o tara unde fenomenul off-shore banking este extins.

Daianu a continuat spunand ca o Europa democrata nu poate fi o Europa a bancilor si ca impozitarea depozitelor cu pana la 30% este complet imorala. Tot el a continuat spunand ca integrarea inseamna capacitate fiscala cu resurse puse la bataie.

Daniel Daianu si-a exprimat punctul de vedere si privind rolul Germaniei in aceasta criza. El a afirmat ca daca Germania are forta economica, ar trebui sa foloseasca aceasta situatie pozitiva in favoare Uniunii, in loc sa impuna austeritate.

 

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *