300 de orașe din 33 de țări sărbătoresc Noaptea cercetătorilor

familiaPeste 300 de oraşe europene, inclusiv româneşti, vor sărbători Noaptea Cercetătorilor pe 27 septembrie, evenimentul fiind unul de amploare la care urmeaza să participe sute de oameni de ştiinţă, arata un comunicat al Comisiei Europene remis caleaeuropeana.ro.

Evenimentele  nu pot fi ratate și au loc în 33 de țări UE și țări vecineDin Irlanda până în Israel, cercetătorii își vor împărtăși pasiunea pentru știință cu publicul larg în 300 de orașe. Anul trecut, “Noaptea cercetătorilor” a atras peste un milion de vizitatori, inclusiv 600 000 de copii. Scopul este acela de a descoperi știința în mod distractiv și de a promova totodată cariera de cercetător.

Pe 27 septembrie, în Bucureşti, Suceava, Piatra Neamţ, Tulcea, Sinaia, Braşov, Oradea şi Galaţi, cercetătorii fac o demonstraţie în direct a activităţii lor de laborator, la care toată lumea este invitată.

Diferite institute de cercetare, precum Centrul de Studii Complexe, Institutul Naţional de Cercetare în Sport, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor, Institutul de Fizică Atomică, Inspectoratul General al Poliţiei şi Facultatea de Geografie, împreună cu parteneri preocupaţi de ştiinţă şi cercetare, precum Discovery Channel, vor fi prezenţi la eveniment, cu demonstraţii practice, experimente şi concursuri pentru copii între 9 şi 99 de ani.

Publicul va putea participa la experimente și spectacole științifice interactive, precum și la testarea unor echipamente din laboratoarele de cercetare, cu acces, în mod normal, restricționat.

„Copiii sunt în mod natural curioși și creativi, și Noaptea cercetătorilor este o modalitate foarte bună de a le arată că știința este cool. Cine știe, poate acest eveniment ar putea să inspire unii copii să devină oamenii de știință străluciți ai viitorului”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

“Noaptea cercetătorilor” este susținută de acțiunile Marie Curie ale UE. Puteți consulta anexa pentru a afla care sunt evenimentele principale propuse sau puteți căuta evenimentele organizate aproape de dumneavoastră aici.

“Noaptea Cercetătorilor” se desfășoară în fiecare an în Europa în a patra zi de vineri din luna septembrie. Au loc evenimente în 25 de state membre (cu excepția Austriei, Danemarcei și Luxemburgului) ale UE, precum și în Bosnia și Herțegovina, Insulele Feroe, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Israel, Muntenegru, Serbia și Turcia.

Numărul de orașe participante a crescut de la 92 în 2006 la peste 300 de orașe în acest an.

“Noaptea cercetătorilor” primește anual un sprijin financiar de 4 milioane EUR (costul total fiind de 7,5 milioane EUR) din partea acțiunilor Marie Curie ale UE, care promovează carierele internaționale în domeniul cercetării. Evenimentul își propune să sublinieze rolul important jucat de cercetare în viața noastră de zi cu zi și carierele științifice. Încurajarea mai multor persoane în direcția alegerii unei cariere în domeniul cercetării este crucială pentru dezvoltarea viitoare a Europei, care depinde din ce în ce mai mult de inovare atât la nivelul produselor, cât și la cel al serviciilor.

Activitățile din cadrul evenimentului sunt selectate printr-un proces competitiv în urma unei cereri de propuneri.

Bugetul total pentru acțiunile Marie Curie în perioada 2007-2013 este de 4,7 miliarde de euro. Suma este gestionată aproape în totalitate de Comisia Europeană prin Agenția Executivă pentru Cercetare. Programul va fi redenumit Acțiunile Marie Skłodowska-Curie (MSCA) în cadrul programului „Orizont 2020”, noul program al UE pentru cercetare și inovare. Noaptea cercetătorilor va continua să beneficieze de sprijin în cadrul noului program. Parlamentul European și statele membre au convenit recent asupra faptului că MSCA va reprezenta 8 % din totalul bugetului dedicat programului “Orizont 2020″, Această decizie urmează a fi adoptată în mod oficial în săptămânile care urmează.

Mai multe informatii despre punctele de atractie, AICI.

Sursa: Comisia Europeana

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.