Cetateni ai Romaniei curate, ne mobilizam! TOOLKIT PENTRU BUNA GUVERNARE

toolkitAlianta pentru o Romanie curata pregateste un training extrem de complex dedicat bunei guvernări în universităţi şi pentru utilizarea fondurilor UE care se va desfasura la hotel Ibis din Bucuresti, in acest weekend.

Colaboratorii acestora studenti, jurnalisti, bloggeri, voluntari ai Societatii Academice din Romania si ai Aliantei pentru o Romanie Curata vor participa, două zile, la prezentări ale celor mai importante instrumente legislative şi tehnologice pentru urmărirea banului public, mese rotunde şi discuţii cu unii dintre cei mai aprigi şi mai eficienţi monitori ai bunei guvernări. Participantii vor afla unii de la altii nu numai cum reuşesc să ajunga la informaţiile de interes general despre activitatea instituţiilor şi organizaţiilor care cheltuiesc sau administrează bani publici, dar şi care este rolul pe care îl are monitorizarea realizată de studenţi, jurnalişti şi bloggeri pentru a preveni fraudele, faptele de corupţie şi proasta cheltuire a banului public.

Evenimentul oferă atât informaţii generale, cât şi rezultate ale unor cercetări originale ale echipelor Student ARC şi Manual de fraudare – fonduri europene, două proiecte derulate în această perioadă de Societatea Academică din România impreuna cu Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cu sprijinul Ambasadei SUA, respectiv a Open Society Foundations.

Ziua 1 aduce împreună profesionişti şi reprezentanţi ai unor organizaţii dedicate bunei guvernări care vor prezenta reglementări specifice comunicării informaţiilor de interes public, conflictului de interese, achiziţiilor publice, transparenţei decizionale, legislaţiei urbane şi de mediu, Open Government Data, reglementărilor specifice avertizorului public şi noilor tehnologii de redare a informaţiilor rezultate din investigaţiile realizate.

Ziua 2 este dedicată unor exerciţii şi exemple concrete de acţiune pentru buna guvernare in mediul universitar precum şi pentru administrarea şi cheltuirea fondurilor europene.

Studentii care s-au inscris la Scoala de Primavara – TOOLKIT PENTRU BUNA GUVERNARE – vor invata de la experţi în domeniu si de la colegii lor implicati in proiectul Student ARC: cum funcţionează transparenţa universitară şi cum pot folosi legile în vigoare pentru a participa la monitorizarea respectării drepturilor; care sunt informaţiile pe care universitătile trebuie să le facă publice din oficiu, iar în caz contrar cum trebuie să procedeze pentru a le obţine; vor analiza felul în care sunt respectate regulile unei bune guvernanţe în universităţi împreună cu ceilalţi colegi participanţi la Şcoală; vor invata cum să citeasca o declaraţie de avere şi de interese, cum şi cui să semnaleze ce nereguli au găsit; despre transparenţa bugetară a universităţilor şi modul în care se derulează procedura de achiziţii; cum pot aplica ei însisi procedurile de identificare a plagiatului şi care sunt sancţiunile care pot fi acordate si despre cum pot verifica activitatea comisiei de etică a universităţii la care învaţă. Se va face si un exercitiu practic: cum să monitorizăm cheltuirea fondurilor europene accesate de instituţiile de învăţamânt superior.

Peste 60 de studenti vor afla care este metodologia şi cum se pot implica în mecanismul de verificare consultând Ghidul Voluntarului ARC pe care îl vor primi la training. Vor analiza împreuna şi topul transparenţei universităţilor, realizat de un grup de tineri colaboratori ai proiectului Student ARC.

Un al doilea panel este dedicat fondurilor europene. Jurnalisti, bloggeri, reprezentanti ai societatii civile vor afla de la experţi în domeniu cum functioneaza şi cine se ocupă de monitorizarea şi controlul cheltuirii fondurilor europene: cum arată sistemul de prevenţie, monitorizare şi control, cum sunt verificate achiziţiile publice în România şi care sunt cele mai importante problemele apărute din 2007 încoace cu fondurile europene şi care sunt cele mai frecvente tactici de fraudare cu fonduri europene. Vor descoperi o serie de indicatori de avertizare timpurie pe care îi pot utiliza în investigaţiile proprii şi consulta Ghidului monitorului fondurilor europene (care va fi lansat cu această ocazie). Intr-un cuvant: se vor inspira si vor invata din experienţa unor jurnalişti şi activişti experimentaţi ai bunei guvernări participând la Jurnalist despre fondurile UE (o serie de prezentări urmate de o discuţie cu publicul despre provocările şi satisfacţiile demersului investigativ pentru monitorizarea cheltuirii fondurilor europene).

Va vom tine la curent cu cele mai interesante expuneri si dezbateri.

Detalii despre AGENDA evenimentului AICI.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *