EVENIMENTE
Conferinţa “Conventia Natiunilor Unite asupra Dreptului Marii – la 30 de ani de la adoptare”, 10 dec 2012
Published
12 years agoon
By
REDACTIA
Conferinta – dezbatere: “Conventia Natiunilor Unite asupra Dreptului Marii – la 30 de ani de la adoptare”, 10.12.1982, Montego Bay – Jamaica
Cu această ocazie va fi prezentată Revista de Drept Maritim nr. 1-2/2012.
Prof. univ. dr. Mircea Dutu – Director al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane
Prof. univ. dr. Dumitru Mazilu – Amabasador, Vicepresedintele Comisiei ONU de elaborare a Conventiei
Prof. univ. dr. Brandusa Stefanescu – vicepresedinta a Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR
Prof. univ. dr. Nicolae Popa – fost presedinte al CCR si al ICCJ, Redactor sef al Revistei de Drept Public.
Prof. univ. dr. Marin Voicu – fost judecator la CEDO, Redactor sef al Revistei de Drept Maritim -DMR, membru de onoare al AOSR
Moderator Prof. univ. dr. Mihai Sandru – Coordonatorul Centrului de Studii de Drept European – CSDE al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Romane.
You may like
ICI București a participat la conferinţa dedicată Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor și Societăţii Informaţionale
Văduva lui Alexei Navalnîi se va adresa eurodeputaților într-o nouă sesiune plenară a Parlamentului European
Klaus Iohannis va include problema consumului de droguri în rândul tinerilor pe ordinea de zi a următoarei ședinte a CSAT
Pe 9 mai, cancelarul german Olaf Scholz va dezbate viitorul Europei cu deputații europeni de la Strasbourg
New Strategy Center a organizat Conferința ”Unmanned Systems Forum”: Conflictul din Ucraina este în mare măsură și un război al dronelor
Comisia Europeană își aprofundează expertiza privind China printr-un program de burse dedicat cercetătorilor de talie mondială
1 Comment
Leave a Reply
Cancel reply
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
EVENIMENTE
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a reunit oficiali de top și experți economici într-un eveniment unic de dezbateri privind perspectivele macroeconomice și climatul investițional din România
Published
3 weeks agoon
April 5, 2025By
Diana Zaim
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a găzduit în data de 3 aprilie un eveniment la nivel înalt, reunind directori executivi ai companiilor membre, ambasadori și reprezentanți ai ambasadelor, înalți oficiali ai Guvernului României, instituții financiare naționale și internaționale, agenții de rating de credit și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Această întâlnire unică a oferit o platformă pentru dialogul strategic internațional privind perspectivele macroeconomice și climatul investițional din România.
Evenimentul a beneficiat de o listă impresionantă de vorbitori, printre care Daniel Anghel (Președinte FIC), Ramona Jurubiță (Vicepreședinte FIC), Cătălin RADU (Vicepreședinte FIC), Mara Roman (Șef Adjunct al Reprezentanței CE în România), Luca Niculescu (Secretar de Stat și Coordonator Național pentru procesul de aderare a României la OCDE), Valentin Lazea (Economist Șef Banca Națională a României), Dietmar Hornung (Managing Director at the Sovereign Analytical Group Moody’s Ratings), Erich Arispe (Senior Director, Head of Emerging Europe Sovereigns Fitch Ratings), Radu Cracan (Economist regional asociat BERD, SE-UE), Patrick D’Souza (Șef de unitate Direcția Generală Afaceri Economice și Financiare, Comisia Europeană), Laurent Moulin (Economist senior Direcția Generală Afaceri Economice și Financiare, Comisia Europeană), Katja Schmidt (Șef al departamentului Biroul economic – Canada/Romania, OCDE) și Marius Cara (Șeful al Biroului Grupului BEI în România).
Ea a evidențiat că apartenența la această organizație nu este doar un proces birocratic, ci o oportunitate strategică pentru modernizarea economiei și a instituțiilor statului.
EVENIMENTE
“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE
Published
1 month agoon
March 15, 2025
Peste 10.000 de persoane au participat, sâmbătă seară, la mitingul “EuRo Manifest” din Piaţa Victoriei din Bucureşti, desfășurat în semn de susținere privind apartenența României la UE și pentru a protesta față de curentul ultranaționalist, au transmis organizatorii manifestațiilor.
Manifestația a fost organizată de EuRo Manifest, alături de Comunitatea Declic, Rezistența și Corupția Ucide și este prezentată ca o adunare pașnică, de solidaritate, pentru respectarea valorilor europene.
Mitingul “EuRo Manifest” a început, sâmbătă, de la ora 17:00, în Piaţa Victoriei din Capitală, unde a fost citit Manifestul pentru Europa, un document susţinut de peste 40 de organizaţii civice din ţară şi diaspora şi de mii de oameni din toate domeniile de activitate.
Conform organizatorilor, la manifestație, care a culminat cu o inimă proiectată cu ajutorul luminilor de le telefoane și a unor cartonașe colorate, au participat peste 10.000 de persoane.
Pe fundal, s-a auzit “Oda bucuriei”, imnul Uniunii Europene.
EVENIMENTE
România, inima șahului european: Țara noastră găzduiește în premieră Campionatul European Individual de Șah
Published
1 month agoon
March 15, 2025
Pentru prima dată în istorie, România găzduiește Campionatul European Individual de Șah, evenimentul transformând țara noastră într-un veritabil centru al șahului european. Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, în perioada 14–27 martie, stațiunea Eforie Nord de pe litoralul Mării Negre devine capitala continentală a sportului minții, găzduind elita șahistă a Europei.
Competiția reunește aproape 400 de șahiști din 40 de țări, inclusiv 100 de Mari Maeștri Internaționali, ceea ce o transformă într-una dintre cele mai prestigioase ediții din istorie. Pasionații sportului minții vor fi martorii unui spectacol de șah la cel mai înalt nivel, găzduit pentru prima dată pe pământ românesc. Mai mult, principalul favorit al competiției conform ratingului ELO este românul Bogdan Deac, 23 de ani, Mare Maestru Internațional.
“Este o onoare și un moment istoric pentru România să găzduiască, pentru prima dată, Campionatul European de Șah. Această competiție plasează țara noastră în centrul șahului european și oferă șahiștilor români oportunitatea unică de a concura acasă, în fața propriului public, împotriva celor mai puternici jucători ai continentului. Suntem mândri să organizăm acest eveniment de anvergură și suntem convinși că Eforie Nord va deveni, timp de două săptămâni, capitala europeană a șahului. Le mulțumim sponsorilor și partenerilor noștri, fără de care acest turneu nu ar fi fost posibil!”, a declarat Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah.
O competiție cu tradiție și campioni legendari
Campionatul European Individual de Șah are o tradiție bogată, reunind anual cei mai puternici șahiști ai continentului în lupta pentru titlul european. Ultimele ediții ale competiției evidențiază nivelul ei înalt: în 2024, campionatul a avut loc la Petrovac (Muntenegru) și a fost câștigat de marele maestru Aleksandar Indjic din Serbia, iar în 2023, orașul Vrnjačka Banja (Serbia) a găzduit turneul, titlul fiind cucerit de Alexey Sarana.
De-a lungul anilor, numeroși Mari Maeștri de prestigiu și-au înscris numele în palmaresul competiției, confirmând statutul Campionatului European drept unul dintre cele mai valoroase și dificile turnee de șah din lume.
Ediția 2025 la Eforie Nord – participare record și un cadru unic
Ediția din 2025 se remarcă printr-o participare masivă, cu aproape 400 de jucători din 40 de țări, inclusiv 100 de Mari Maeștri, ceea ce o plasează printre cele mai competitive turnee din istoria competiției. Între aceștia, șapte jucători cu ELO peste 2.660: Bogdan Deac (România, ELO 2.692), Alexey Sarana (Serbia, campionul din urmă cu doi ani, ELO 2.689), Jorden van Foreest (Olanda, ELO 2.676), Shant Sargsyan (Armenia, ELO 2.666), Daniel Dardha (Belgia, ELO 2.665), David Anton Guijarro (Spania, ELO 2.663) și David Navara (Cehia, ELO 2.663).
Evenimentul se desfășoară la Ana Hotels Europa din Eforie Nord, oferind condiții excelente de joc într-un decor spectaculos, la malul mării. Comparativ cu edițiile anterioare, care s-au desfășurat în Muntenegru și Serbia, turneul din România aduce o nouă dimensiune competiției, punând în valoare frumusețea litoralului românesc.
În plus, România are cea mai numeroasă delegație, cu aproximativ 80 de șahiști înscriși, un număr record pentru țara noastră. Publicul românesc are astfel ocazia rară de a urmări live partide spectaculoase între Mari Maeștri de renume mondial. Alături de Bogdan Deac, se mai află nume importante ale șahului românesc: Constantin Lupulescu, Dieter Nisipeanu, David Gavrilescu, Mircea Pârligras.
Mulțumiri aduse sponsorilor și partenerilor
Organizatorii adresează mulțumiri deosebite sponsorilor principali și instituțiilor care au sprijinit acest eveniment de prestigiu. Fundația Superbet, One United Properties, Autonom, Aqua Carpatica, Ana Hotels, Agenția Națională pentru Sport și European Chess Union au jucat un rol esențial în succesul competiției. Implicarea lor demonstrează angajamentul față de promovarea șahului în România și în Europa.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

“Crimeea este Ucraina”, reacționează UE la “oferta finală” de concesii teritoriale Ucraina – Rusia propusă de SUA

Integritatea teritorială și vocația europeană a Ucrainei sunt “exigențe foarte puternice ale europenilor”, răspunde Franța la ideea SUA de “schimburi teritoriale” Ucraina-Rusia

Comisarul european pentru buget Piotr Serafin, vizită în România pentru consultări privind viitorul buget pe termen lung al UE

Apple și Meta, amendate de Comisia Europeană cu 500, respectiv 200 milioane de euro pentru încălcarea Actului legislativ privind piețele digitale

Vance lansează un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri. “Nu vom recunoaște legal ocuparea Crimeei” – reacția tranșantă a lui Zelenski

40 de ani de la crearea spațiului Schengen. Aderarea deplină a României și Bulgariei consolidează în mod semnificativ economia UE, subliniază Comisia Europeană

Ziua Forțelor Terestre. Ilie Bolojan: Modernizarea Armatei României trebuie să continue prin creșterea bugetului apărării și investiții în tehnică militară, industria de apărare și instruirea militarilor

Raportul deputatului Ovidiu Cimpean privind viziunea României pentru bugetul UE post-2027, aprobat în Parlament

Ilie Bolojan a convocat o nouă ședință CSAT axată pe legea apărării naționale, mobilitatea militară și participarea României la planurile apărării europene

Ziua Forțelor Terestre. Premierul Marcel Ciolacu: Rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO1 week ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean
- NATO7 days ago
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN
Pingback: Conferinta – dezbatere: “Conventia Natiunilor Unite asupra Dreptului Marii – la 30 de ani de la adoptare”, 10.12.2012 – Centrul de Studii de Drept European