Conferinţa de lansare a Anului European al Cetăţenilor şi a noii Reţele Europe Direct România

europe direct netwConferinţa de lansare a Anului European al Cetăţenilor şi a noii Reţele Europe Direct România a avut loc în perioada 11 – 12 februarie 2013. Evenimentul organizat de Reprezentanța Comisiei Europene și Biroul de Informare al Parlamentului European în România s-a adresat, în principal, reprezentanților centrelor de informare și documentare europeană din toată țara, coordonatorilor de comunicare din instituțiile implicate în promovarea temei Anului European, dar și presei locale, şi a vizat, cu prioritate, informarea corectă şi eficientă a publicului larg cu privire la temele europene.

Evenimentul a debutat  în seara de 11 februarie, cu o recepţie oficială ai cărei gazde au fost domnul Niculae Idu, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, doamna Mădălina Mihalache, șefa Biroului de Informare al Parlamentului European în România și Excelența Sa, domnul Oliver Grogan, Ambasadorul Republicii Irlanda în România, ca reprezentant al Preşedinţiei în exerciţiu a Consiliului UE. Invitatul special al serii a fost Paul-Andre Baran, director Biblionet România și campion digital național desemnat de Comisia Europeană. Seara zilei de 11 februarie a prilejuit, totodată, şi premierea concursului „Reporter European”, ediția 2012.

Deschiderea oficială a conferinței Cetățenie și dialog în Europa, organizată în data de 12 februarie, s-a bucurat de prezența domnului Dacian Cioloș, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, a doamnei Renate Weber, membră a Parlamentului European (Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa), a domnului Iuliu Winkler, membru al Parlamentului European (Grupul Partidului Popular European CD), precum și a doamnei Luminița Odobescu, consilier de stat la Cabinetul Primului ministru al Guvernului României. Au mai fost prezenţi domnul Niculae Idu, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România și Excelența Sa, domnul Oliver Grogan, Ambasadorul Republicii Irlanda în România.

Sesiunea oficială a fost urmată de o sesiune-dezbatere cu tema Despre cetăţenie şi comunicare în context european. Au avut intervenţii domnul Matei Vişniec, poet, dramaturg, romancier și jurnalist la Radio France International, domnul Cristian Mungiu, cunoscut regizor și scenarist, domnul Csibi Magor, director Organizația World Wide Fund For Nature România, doamna Gabriela Crețu, Parlamentul României, senator și membru în Comisia de afaceri europene, doamna Sandra Marilyn Andreea Budiş, membru fondator Fundaţia Synergetica, preşedinte al Asociației Române de Relaţii Publice, doamna Oana Popa, fost ambasador al României în Croația și profesor asociat în cadrul Universității  ”Babeș Bolyai” din Cluj şi domnul Cristian Manafu, blogger, trainer și consultant în social media.

Prima parte a evenimentului a fost moderată de doamna Dana Deac, director departament TVR1.

În partea a doua a conferinţei au avut loc ateliere de lucru dedicate comunicării, cetăţeniei europene şi activităţilor Parlamentului European. Au fost abordate teme de interes major precum: Abordarea subiectelor europene, Promovarea cetățeniei europene, Ce face Parlamentul European pentru cetățeni? Sesiunile au fost moderate şi susţinute de reprezentanţi ai mass-media, ai mediului ONG, membri ai Parlamentului European, parteneri sociali.

În data de 13 februarie, au avut loc sesiuni de lucru dedicate Rețelei Centrelor Europe Direct, Centrelor de Documentare Europeană și presei locale. Acestea au fost introduse de domnul Niculae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene În România, şi susţinute de doamna Ioana Marchiş, coordonator al Reţelei Europe Direct România, domnul Radu Nicolae, director de programe la Centrul de Resurse Juridice, doamna Laura Ștefan, expert anticorupție şi doamna Magdalena Anghel, corespondent TVR la Bruxelles.

Despre Centrul de informare Europe Direct Bucureşti

În urma apelului lansat de Reprezentanţa Comisiei Europene privind propunerile de proiecte pentru Centrele de informare Europe Direct, Institutul European din România a fost selectat ca organizaţie gazdă pentru Centrul de informare Europe Direct Bucureşti, pentru perioada 2013 – 2017.

Activitatea CIED Bucureşti a început din luna ianuarie 2013. Pentru mai multe detalii accesaţi http://europedirectbucuresti.ier.ro.

Detalii despre Reţeaua Centrelor Europe Direct România aici.

 

Surse: www.ier.ro, www.ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.