Dezbatere – „EuroTeam România: perspectivele Uniunii Economice şi Monetare pentru 2013”, 28 februarie

Reprezentanţa Comisiei Europene are plăcerea să vă invite la dezbaterea cu titlul „EuroTeam România: perspectivele Uniunii Economice şi Monetare pentru 2013” organizată în data de 28 februarie 2013 la Reprezentanţa Comisiei Europene în România (strada Vasile Lascăr nr. 31) începând cu ora 10:00.

EU Flag

Anul 2013 poate fi considerat un an critic pentru Europa, având în vedere nu doar efectele crizei economico financiare, ci şi necesitatea de a consolida guvernanţa economică la nivelul UE, în special în zona euro. Distribuţia inegală a costurilor, la nivel naţional şi în plan social, reprezintă încă o provocare căreia Uniunea trebuie să-i facă faţă. Statele membre au consolidat Pactul de stabilitate și creștere, prin introducerea unui mecanism nou pentru a preveni sau a corecta dezechilibrele macroeconomice și prin coordonarea politicilor structurale. Proiectul pentru o „uniune economică şi monetară profundă şi veritabilă”, ce va beneficia de un grad sporit de transparenţă, va trebui să fie compatibil cu Piaţa Unică în toate aspectele sale. În acest sens, Consiliul European din decembrie 2012 a stabilit următorii paşi în aprofundarea UEM, pe baza unei solidarităţi sporite în statele membre din zona euro. Obiectivul principal al Uniunii Europene, aflat şi în atenţia Consiliului European din 7-8 februarie a.c., este de a consolida integrarea monetară şi economică pentru a reconstrui încrederea statelor membre şi pentru a încerca evitarea unor noi crize.

Raportul Van Rompuy prezentat la sfârşitul anului 2012 ridică o serie de întrebări fundamentale: Care sunt principalii factori ce împiedică zona euro să funcționeze optim? Va reuşi UE să se stabilizeze, să oprească fragmentarea şi să înceapă pregătirea pentru „mai multă integrare”? Care ar fi următorii paşi în vederea consolidării Uniunii Economice şi Monetare şi implicit a stabilizării zonei euro? Acestea sunt numai câteva dintre întrebările la care vom încerca să formulăm posibile răspunsuri în cadrul acestei dezbateri împreună cu membrii echipei EuroTeam România. Alcătuită din specialişti români în afaceri economice şi financiare, echipa EuroTeam are drept obiectiv promovarea dezbaterilor la nivel intern asupra tuturor elementelor ce implică integrarea ţării noastre în zona euro şi găsirea unor modalităţi optime de a aduce conceptul de Uniune Economică şi Monetară mai aproape de cetăţeni.

Sursa: ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *