România se alătură inițiativelor care marchează “Luna Europeană a Sănătății Mintale- Mai 2013”

luna europeana

Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog a organizat miercuri, 29 mai 2013, la hotel Novotel, dezbaterea cu tema “Programul Național  de Sănătate Mintală – Priorități 2013-2014”. Manifestarea, organizată cu sprijinul Lundbeck Romania, s-a dorit a fi parte integrantă a initiativelor care se desfașoară la nivel European și care marchează Luna Europeană a Sănătătii Mintale, proclamată de Comisia Europeană.

Pe parcursul acestei luni, în Europa s-au desfășurat numeroase evenimente care și-au propus să sublinieze importanţa sănătăţii mintale în contextul sănătăţii publice. Acţiunile organizate în această perioadă au oferit prilejul de a evidenţia necesitatea alocării unor resurse variate pentru  activităţile de cercetare şi pentru gestionarea Programelor de Sănătate Mintală.

În acest context, Comisia Europeană, prin Direcţia Generală de Cercetare şi Inovatie, a organizat o serie de evenimente şi activităţi cu scopul de  a informa factorii de decizie, pe cei  implicaţi în proiectele de sănătate mintală, mass-media şi publicul larg, cu privire la succesele obţinute şi provocările care stau în faţa specialiştilor in sănătate mintală.

Doua evenimente cheie au fost organizate de către Comisia Europeană in decursul Lunii Europene a Sănătății Mintale 2013:

  1. 1.     O conferință care a prezentat proiectele europene in domeniu si care a evidențiat principalele provocăari stiințifice intitulată: Cercetarea europeană in domeniul sănătății mintale. Succese și noi provocări- Bruxelles, 14 Mai 2013
  2. 2.     O conferință pe tema viitoarei politici europene in domeniul sănătății  mintale si a cercetării in domeniu, organizată sub auspiciile Presidenției Irlandeze a Comisiei Europene si intitulată: O minte sănătoasă, o Europa sănătoasă, un nou orizont pentru cercetare în domeniul sănătății mintale-  Dublin 27-28 Mai 2013

În  România, Centrul Național de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog a facilitat organizarea unei întâlniri a specialiştilor in  sănătate mintală, în cadrul căreia s-au dezbatut priorităţile acestui domeniu și s-au pus bazele unui plan de acţiune în vederea atingerii obiectivelor specifice

La eveniment au participat reprezentanţi ai instituţiilor interesate în domeniu, ai Ministerului Sănătații, Consiliului Național al Discriminării, ai Institutului Național de Sănătate Publica, Comisiei de Psihiatrie și psihiatrie pediatrică din Ministerul Sănătății, Societății Naționale a Medicilor de Familie, organizațiilor neguvernamentale (Aliat, Unicef, Asociația Română de Promovare a Sănătații, Asociația Aripi), ai mediului academic şi de cercetare precum şi experţi independenţi.

Recunoscând importanța și prioritatea de care are nevoie sănătatea mintală, Comisia Europeana a decis, prin Consiliul European al Creierului, să declare anul 2014 ca An European al Sănătații Mintale, urmând să organizeze numeroase alte manifestări pe aceasta temă.

Către un nou nivel al cercetării europene in domeniul sănătății mintale

Ințelegerea creierului uman si a patologiei acestuia este una din cele mai importante provocări stiințifice si umanist-filozofice. In decursul ultimelor decade, cercetarea in domeniul sănătății mintale a înregistrat progrese remarcabile în toate ariile, dar sunt încă multe pete albe.

Progresele în neuroștiințe sunt cruciale pentru a menține populatia planetei aflată în proces accelerat de imbătranire si economiile intr-o cat mai bună stare. Se estimează ca afecțiunile asociate creierului uman vor putea fi regăsite la cel puțin unul din 3 europeni în decursul vieții, iar tratarea acestor afecțiuni costă Europa la momentul actual 800 Miliarde de Euro.

“Decodarea” modului în care funcționează creierul uman este un element important în final pentru asigurarea competitivității noastre economice si al intregii societati si prin intermediul mentinerii stării noastre de sănătate. Indeplineste, astfel, un rol cheie in atingerea obiectivelor strategiei Europa 2020 si a Uniunii Inovării.

Mai multe informații legate de Luna Europeană a Sănătății Mintale se pot găsi la adresa de internet:

http://ec.europa.eu/research/conferences/2013/brain-month/index_en.cfm

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *