Simpozion omagional – Profesorul Gheorghe Marinescu

Gheorghe_MarinescuSocietatea de Neurologie din România împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti a organizat în data de 26 februarie 2013, simpozionul omagial “150 de ani de la naşterea Profesorului Gheorghe Marinescu, creatorul şcolii româneşti de neurologie”, manifestare ce s-a desfăşurat în Sala de Consiliu a Facultăţii de Medicină.

Profesorul Gheorghe Marinescu, fondatorul şcolii române de neurologie face parte “din grupul eminentelor personalități medicale și științifice (alături de Victor Babeș, Thoma Ionescu, Ion Cantacuzino) ale Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, care, prin realizările de excepție, au influențat hotărâtor evoluția specialităților pe care le-au practicat. Prin contribuția lor științifică deosebită, au așezat România pe o poziție extrem de onorantă pe harta centrelor medicale și universitare de mare prestigiu din Europa și din întreaga lume”, a conchis Acad. Dr. Ioanel Sinescu, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, in deschirea evenimentului.

În continuarea  expunerilor din cadrul manifestării, Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, Președintele Societății de Neurologie din România subliniază importanţa omagierii unor astfel de personalităţi medicale: în condiţiile ritmului accelerat actual de desfăşurare a vieţii profesionale şi sociale, este de datoria noastră nu numai să nu uităm cine au fost înaintaşii noştri, mai ales când avem privilegiul să fim moştenitorii unei mari personalităţi a neurologiei mondiale asa cum a fost Profesorul Gh. Marinescu, dar şi să îi omagiem şi să reamintim generaţiilor actuale dar mai ales celor viitoare reprezentate de medicii tineri, ce au făcut aceste personalităţi la vremea lor pentru dezvoltarea profesiei medicale şi cât de importante sunt descoperirile şi activitatea lor ştiinţifică, educaţională dar şi socială.”

În prima parte a acestui simpozion omagial s-au prezentat o serie de detalii semnificative despre personalitatea şi opera ştiinţifică, medicală, didactică şi socială a profesorului Gh. Marinescu şi a fost prezentat primul film ştiinţific realizat de profesorul Gh. Marinescu intitulat ‘Tulburările mersului în hemiplegia organică’”, iar în a doua parte a simpozionului, s-au scos în evidenţia o serie de descoperiri ştiinţifice prioritare în lume aparţinând profesorului Gh. Marinescu subliniindu-se modul în care aceste descoperiri au influenţat evoluţia cunoaşterii activităţii creierului uman în condiţii normale şi patologice, din vremea sa şi până în prezent.

Alături de Acad. Dr. Ioanel Sinescu, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti şi Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, Președintele Societății de Neurologie din România la simpozion au mai luat cuvântul: Prof. Dr. Alexandru Șerbănescu, Președinte de Onoare al Societății de Neurologie din România, Conf. Dr. Octavian Buda, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, Conf. Dr. Bogdan O. Popescu, neurolog – Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, Dr. Ioana Mîndruță, neurolog – Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

La eveniment au participat neurologi din clinicile bucureştene, mari personalităţi şi lideri de opinie din domeniul medicinei românești, aparţinând Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti dar şi altor instituţii medicale şi academice precum şi studenţi din cadrul Organizaţiei Ştiinţifice a Studenţilor în Medicină (SOMS).

Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.