EXCLUSIV Anunt BOMBA al Ambasadorului Olandei: AMANAREA aderarii Romaniei la Schengen cu cativa ani ar putea fi reala

no schengenExcelenta Sa Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel a acordat un scurt interviu pentru caleaeuropeana.ro, privind aderarea Romaniei la Schengen.

Intrebat despre posibilul termen de intarziere de 5 ani pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, declaratie facuta de europarlamentarul van de Camp la Bruxelles pentru caleaeuropeana.ro, van Bonzel a spus ca nu trebuie exclusa o situatie de acest gen, atata timp cat Romania nu va rezolva problemele existente.

Ambasadorul Olandei a declarat ca tara noastra trebuie sa dezvolte reforme in cadrul justitiei, sa arate rezultate in lupta contra criminalitatii organizate si contra coruptiei si, binenteles, sa-si asigure credibilitate institutionala.

matthijs-van-bonzelIndeplinirea unor conditii nu rezolva neaparat problemele care blocheaza in acest moment aderarea Romaniei la spatiul Schengen”, a adaugat van Bonzel.

Excelenta Sa a mai declarat ca Romania constituie o realitate economica interesanta atat pentru Uniunea Europeana, cat si pentru Olanda. Amabasadorul a amintit ca in Romania sunt prezente circa 4000 de companii care dezvolta afaceri profitabile, chiar daca in ultima perioada sistemul si-a pierdut atractivitatea. Van Bonzel a tinut sa spuna ca apreciaza tineretul din Romania, considerand ca este foarte bine pregatit, dar trebuie sa facem eforturi extraordinare pentru a crea oportunitati de munca si pentru a le permita sa lucreze in tara.

Van Bonzel a invitat Romania sa faca eforturi pentru a nu intarzia aderarea la spatiul Schengen, reamintind ca aceasta depinde numai de noi.

Ambasadorul olandez a participat, vineri, la evenimentul organizat de asociatia Europuls, intitulat Eurosfat – consultări cetățenești despre starea Uniunii.

Evenimentul Eurosfat este organizat de Europuls, împreună cu o serie de organizații din România și din Europa printre care Notre Europe-Institutul Jacques Delors, Fundația Charles Leopold Mayer, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Institutul Aspen, Centrul Român de Politici Europene, Platforma Europeană de Dezvoltare. Eurosfat este organizat sub înaltul patronaj al Președinției irlandeze a Consiliului Uniunii Europene, Camerei Deputaților şi Ministerului Afacerilor Externe, fiind susținut de Comisia Europeană în cadrul Anului European al Cetățenilor 2013 cât și de Ambasadele Marii Britanii și Olandei din România.

Eurosfat își propune să fie principalul eveniment în domeniul afacerilor europene din România și va fi organizat anual, începând din 2013. Acest eveniment va apropia societatea civilă, mediul politic și cetățenii români de Uniunea Europeană şi reprezentanţii săi prin organizarea unui forum de discuții în jurul poziționării României în Uniunea Europeană, atât în ceea ce privește politicile acesteia, cât și perspectivelor de viitor ale construcției europene.

Printre invitații ce şi-au confirmat deja participarea se numără Comisarul European pentru Agricultură, Dacian Cioloş, Membri ai Parlamentului European români și străini, demnitari din alte State Membre ale UE, membri ai administrației publice, înalţi funcționari ai Comisiei Europene, cât și specialiști străini și români în afaceri europene.

Alexandru Padure

 

Foto: romania.nlembassy.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.