Exclusiv caleaeuropeana.ro. Interviu cu Adriana Saftoiu. Ce ii lipseste PDL ca sa faca opozitie cu adevarat guvernarii USL

adriana saftoiuAdriana Saftoiu, aleasa luni purtator de cuvant al PDL, a acordat un interviu in exclusivitate pentru caleaeuropeana in care a vorbit despre strategia de comunicare a democrat-liberalilor si a comentat acuzatiile privind traseismul politic.

-Credeti ca PDL are carente de comunicare? Aici o fi problema acestui partid ciuruit la ultimele alegeri, scindat in mai multe falii, mancat de lupta orgoliilor? Ce veti schimba in strategia de ca purtator de cuvant?

> Probleme de comunicare au fost, fara indoiala. Orgolii sunt! Ca macina, da! E un partid greu de refacut. Nu ma pacalesc, nu se pacalesc, important e insa altceva: sa poata fi ceea ce si-au dorit si nu au putut. Un partid pe picioare proprii si care ia decizii, bune-rele, pentru ca asa gandesc ei, oamenii din interior, si nu pentru ca asa li se dicteaza la telefon.

-Daca ati fost propusa de Vasile Blaga, asta inseamna ca sunteti in relatii glaciale cu Elena Udrea, Cristi Preda, Adrian Papahagi si Monica Macovei? Credeti ca partidul va reusi sa comunice pe o singura voce?

> Cristi Preda, Sever Voinescu, Papahagi, Toader Paleologu, Monica Macovei sunt oameni la care nu as renunta niciodata, chiar daca au tonuri uneori discordante in raport cu partidul. Un partid nu inseamna doar pragmatism, ci si ideologie, romantism, dezbatere. Poate ca nu intotdeauna opiniile si modul de exprimare au fost ideale si prietenoase, dar nu construim pentru un sef de partid, ci pentru o natiune. Eu nu m-as lipsi de expertiza lor si de spiritul lor critic. La care adaug ca toti avem nevoie si de spirit autocritic.

-Cand ati decis sa va inscrieti in PDL? Inainte de a fi propusa purtator de cuvant sau dupa? Cum comentati declaratiile celor care va acuza de traseism politic?

> M-am decis greu pentru ca si eu cred, ca multi oameni, ca e din ce in ce mai dificil sa “imblanzesti” politicianul si sa il faci responsabil. Nu exista inainte sau dupa. Cand mi s-a propus sa reintru in PD (L) mi s-a propus si functia chiar daca am avut rezerve. Pentru ca un partid nu se exprima printr-o singura voce si nici nu trebuie sa fie asa. Dar ar fi o discutie prea lunga si prea precisa despre statutul purtatorului de cuvant. Traseism politic? Sa ne lamurim. Am intrat in PNL la un an si jumatate dupa ce plecasem de la Cotroceni. Am devenit membru PNL fiind cumva in vreo functie, am plecat de la opozitie la putere?  Nu cred. Am intrat in PDL fara sa fi trecut de la PNL. Nu mai eram membru al nici unui partid.  Ce inseamna traseism politic? Inseamna sa te muti la un partid in timpul unui mandate pe care l-ai castigat in numele altui partid. Am facut asta? Nu cred. Sa treci de la opozitie la putere, e cel mai mizerabil traseism. Nu exista nici o dovada ca am facut asa ceva. Am ales cumva PNL sau PDL mutandu-ma de la opozitie la putere? Ar fi bine sa folosim cu atentie cuvintele. Altfel, as banui ca un jurnalist care isi schimba publicatia este un traseist-jurnalist.

-Cand ati vorbit ultima oara cu Traian Basescu? Dar cu Crin Antonescu?

> Foarte demult. Sunt ani asa ca nu pot face decat estimari. In primul caz, 2007, in al doilea caz, 2012.

 Ce ii lipseste PDL si dreptei in general ca sa faca opozitie cu adevarat guvernarii USL?

> Viziunea si oameni de bun simt care sa se retraga un timp si sa faca o penitenta tacuta.

 

 

Interviu realizat de Ovidiu Marincea

Foto: www.cdep.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.