EXCLUSIV caleaeuropeana.ro: Romania dupa 5 ani in UE. Ce am castigat, ce am pierdut (4) Cum arata analiza Reprezentantei Comisiei Europene

 CaleaEuropeană.ro va ofera in exclusivitate, la cinci ani de la aderarea la UE, o analiza a avantajelor si dezavantajelor pe care acest proiect le-a adus tarii noastre. În acest sens, Calea Europeană a trimis o solicitare către toate ministerele din România.

Astazi prezentam analiza Reprezentanței Comisiei Europene.

1. Care este cel mai mare avantaj al României, ca stat membru UE, din perspectiva institutiei dvs.?

Sunt mai multe avantaje ce deriva din statutul actual al Romaniei de stat membru al Uniunii Europene. Este insa dificil de a realiza o ierarhizare a acestora care, in opinia noastra, ar putea face obiectul unui studiu detaliat, la cinci ani de la aderare. Poate unul dintre cele mai importante elemente este tocmai participarea Romaniei la constructia si functionarea proiectului european, cu beneficiile si obligatiile care decurg din aceasta apartenenta.

2) Care considerati ca este cea mai mare problema generata de statutul României de tara membra UE?

Romania, la fel ca toate celelalte state membre, si-a asumat o serie de obligatii atat prin semnarea tratatului de aderare, cat si prin participarea la procesul decizional curent. In cei cinci ani de la aderare, contributia Romaniei la proiectul european este categoric pozitiva. Conform mandatului sau, Comisia urmareste respectarea obligatiilor asumate de catre toate statele membre si utilizeaza diferite instrumente tehnice si legislative pentru rezolvarea dificultatilor inerente care decurg din functionarea Uniunii Europene.

Sursa foto: pgee-sliven.bg

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *