EXCLUSIV caleaeuropeana.ro: Romania dupa 5 ani in UE. Ce am castigat, ce am pierdut (5) Ce cred europarlamentarii romani

 CaleaEuropeană.ro va ofera in exclusivitate, la cinci ani de la aderarea la UE, o analiza a avantajelor si dezavantajelor pe care acest proiect le-a adus tarii noastre. În acest sens, Calea Europeană a trimis o solicitare către toate ministerele din România, dar si catre europarlamentarii romani.

Astazi prezentam opinia domnului Petru Luhan (PPE), europarlamentar.

1) Care este cel mai mare avantaj al României, ca stat membru UE, in opinia dvs?

P.L.: ”Avantajele României ca stat membru al Uniunii Europene sunt nenumărate. Foarte importanta este alinierea legislației naționale la cea comunitara. UE si vechile state membre au lunga experiența in ceea ce privește sistemele legislative democrate si adaptarea legislației naționale la cea comunitara constituie un progres si un avantaj deosebit pentru tara noastră.

În calitatea mea de membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European, comisia responsabila pe fond de gestionarea instrumentelor structurale, nu pot sa nu reamintesc avantajul deosebit de care poate profita tara noastră, reprezentat de fondurile europene. În prezent, pentru perioada 2007-2013, Romania beneficiază de finanțare europeană  în valoare de aproximativ 21 de miliarde de euro, din fondurile de dezvoltare regională., la care se adaugă fondurile destinate agriculturii. România are 7 programe operaționale. Trei programe finanțate prin de Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR): programul „regional”, programul „creșterea competitivității economice” si programul pentru „asistenta tehnica”, pe când doua programe vor obține finanțare prin Fondul Social European (FSE), axându-se pe dezvoltarea resurselor umane si ameliorarea capacitații administrative. Doua programe de infrastructura, programul „mediu” si „transport”, vor fi finanțate atât de FEDR, cât si de Fondul de Coeziune. Toate regiunile din România pot beneficia de aceste fonduri.

Politica de coeziune este deosebit de importanta pentru Uniunea Europeana deoarece dispune de 35,7% din bugetul total european, ceea ce reprezintă 347,410 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013. Uniunea Europeană este formata din 27 de state membre sau 271 de regiuni, având o piață internă de 493 de milioane de cetățeni. Obiectivul politicii regionale europene este de a reduce diferențele dintre nivelurile de dezvoltare ale diverselor regiuni. Romania fiind un stat membru nou aderat are nevoie de aceasta politica pentru a ajunge din urmă regiunile statelor membre dezvoltate din Europa.

Chiar in raportul din cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, pentru a cărui elaborare am fost responsabil, „Realizarea unei adevărate coeziuni teritoriale, sociale și economice în UE – o condiție sine qua non a competitivității globale” face referire tocmai la faptul ca politica de coeziune este deosebit de importantă si necesară pentru Uniunea Europeană. Eliminând diferențele dintre regiunile europene vom promova o Uniune mult mai puternică la nivel global, pregătită să facă față tuturor provocărilor si competiției internaționale generată de ceilalți mari actori globali, cum ar fi SUA, China, Brazilia, Rusia, India, etc.

Romania nu mai este singura. Acum face parte dintr-o uniune puternica si regăsim aici aliați de nădejde care ne vor ajuta sa ne dezvoltam in pas cu ei.”

2) Care este cea mai mare problemă generată de statutul României de țară membră UE?

P.L. : ”Întotdeauna începuturile sunt grele. Romania si celelalte noi state membre s-au confruntat cu un val de politici, programe si legi noi. Este normal sa existe o perioada de tranziție de la vechiul sistem. Piața româneasca a fost integrata in marea piața unica europeana. Companiile românești s-au confruntat cu o concurenta foarte puternica din partea celorlalte companii europene. Deși acest lucru a însemnat pe termen scurt o mare probleme pentru operatorii economici autohtoni, pe termen lung acest lucru nu poate sa conducă decât la creșterea competitivității acestora.

Ca tot vorbeam mai sus de fonduri europene, chiar absorbția acestora a reprezentat o problema in acești cinci ani. Pentru tara noastră, fondurile europene au reprezentat ceva nou. Din păcate au existat si numeroase greșeli in perioada 2006-2007 când programele operaționale si normele lor de aplicare au fost elaborate de către Autoritățile de Management si negociate la Bruxelles. Motivul primordial al întârzierii proiectelor si al absorbției se datorează faptului ca guvernarea liberala nu a avut competenta sa lanseze aceste documente la timp, in unele cazuri pierzând mai mult de un an din perioada de programare.

În pofida tuturor dificultăților, România are capacitatea de a se organiza în perioada imediat următoare astfel încât să absoarbă cu ușurința fondurile europene și a celor pentru agricultura și dezvoltare rurală, crearea ministerului condus de fostul comisar Leonard Orban fiind un pas extrem de important în această direcție. Alături de românii care trăiesc în țară, românii ce acum muncesc în alte state, pot folosi oportunitatea oferită de fondurile europene de a crea sau dezvolta o afacere în România, utilizând experiența pe care au dobândit-o. Este adevărat că nu este ușor și nu neapărat întotdeauna ceea ce își dorește fiecare individ ca viitor întreprinzător poate fi și finanțat, însă merită încercat. Autoritățile instituite la nivel național, regional sau local au website-uri special dedicate informării cetățenilor și oferă sprijin celor care doresc să întocmească documentații. Deoarece consider ca romanii nu sunt foarte bine informați, personal am început o campanie de informare in tara si încerc sa acopăr un număr cat mai mare de orașe si regiuni pentru a promova aceste oportunități oferite de statutul de stat membru al UE.”

 

Mai jos puteti gasi  raspunsurile date de Cristian Busoi MEP (ALDE) , caruia ii multumim pentru promptitudine.

1) Care este cel mai mare avantaj al României, ca stat membru UE, in opinia dvs.?

C.B. : ”Chiar daca uneori le trecem cu vederea, avantajele Romaniei ca stat membru al UE sunt multiple, fiind destul de greu sa alegem unul singur care sa fie pus deasupra tuturor. Totusi unul dintre cele mai importante avantaje este accesul la fondurile europene in diferite domenii, ceea ce ajuta la modernizarea Romaniei in ce priveste infrastructurile cat si cresterea competitivitatii prin masuri menite sa imbunatateasca mediul de afaceri si asa mai departe. Fondurile europene sunt un adevarat vector pentru dezvoltarea Romaniei, avand ca scop aducerea Romaniei la un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al vechilor state membre. Din pacate, Romania nu a valorificat inca suficient aceasta oportunitate si sunt convins ca in ipoteza unei rate de absorbtie a fondurilor europene mai ridicate, rezultatele ar fi mult mai vizibile.

Pe de alta parte, sa nu uitam si avantajul enorm pentru cetatenii romani a liberei circulatii, care ofera romanilor posibilitatea de a calatori, respectiv a se stabili temporar sau permanent si a munci in oricare alt stat membru al UE. E foarte adevarat ca aceasta libertate a fost restrictionata intr-o prima faza in ce priveste piata muncii, insa perioada tranzitorie se apropie de sfarsit.

Nu in ultimul rand, faptul ca Romania este parte integranta a pietei interne constituie un beneficiu pretios din punct de vedere economic. Astfel consumatorii europeni au acces la o piata mai larga, concurentiala si beneficiaza de oferte mai interesante atat din punct de vedere al pretului cat si a calitatii produselor si serviciilor. In sens invers, companiile romanesti isi pot vinde bunurile si serviciile pe o piata mai larga de aproape 500 de milioane de consumatori.”

2) Care considerati ca este cea mai mare problema generata de statutul României de tara membra UE?

C.B. : ”Ca stat membru al UE, Romania face parte dintr-un spatiu economic in care economiile nationale sunt interdependente. Acest lucru face ca orice criza economica  din alte state membre sa aiba impact si asupra economiei romanesti. Chiar si in momentul de fata cand Romania nu este membra a zonei euro si are inca o politica monetara relativ independenta, economia romaneasca a fost afectata serios de criza economica si financiara. O recesiune in statele zonei euro afecteaza si statele non-euro datorita integrarii economice. De asemenea, sistemul bancar romanesc poate fi foarte vulnerabil la criza financiara care afecteaza restul UE.

Mai mult, dat fiind ca avem ca obiectiv adoptarea monedei unice, politica monetara si bugetara a Romaniei e conditionata de respectarea criteriilor de convergenta. Aceasta tendinta se va accentua atunci cand vom adopta moneda unica si mai ales in conditiile in care Romania va fi parte la tratatul interguvernamental Euro 17 + pentru garantarea disciplinei bugetare.”

Sursa foto: machiavelli.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.