EXCLUSIV. Caleaeuropeana.ro va dezvaluie mecanismul deciziilor din spatele alocarii miliardelor de la UE. Cum a reprezentat Leonard Orban interesele Romaniei

Caleaeuropeana.ro va dezvaluie mecanismul deciziilor din spatele alocarii miliardelor de la UE.

Inainte de intalnirea sefilor de stat si de guvern din Consiliul European, o alta institutie-cheie, Consiliul UE, a prezentat cadrul de negociere, din punct de vedere tehnic. Asa-zisul “Negotiating Box” reprezinta un cadru flexibil, o matrice in care in urma negocierilor, reprezentantii statelor membre incearca sa ajunga la un compromis. Presedintia Consiliului UE analizeaza ultimele detalii ale acestui stadiu, in materialele de mai jos.

Gasiti aici ultima versiune propusa de Consiliul UE.

Mai multe detalii aici. 

Cum a reprezentat Leonard Orban interesele Romaniei?

Ministrul afacerilor europene Leonard Orban a participat la 20 noiembrie 2012, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene (CAG), în marja căreia a avut loc o întâlnire cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în vederea pregătirii Consiliului European excepțional din 22-23 noiembrie 2012, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Europene, transmis catre caleaeuropena.ro. Redam, mai jos, continutul comunicatului:

“În cadrul discuțiilor purtate cu acest prilej, în seara zilei de 19 noiembrie, ministrul a prezentat poziția României, subliniind faptul că țara noastră are două mari obiecții referitoare la propunerea formulată de președintele Rompuy asupra viitorului cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020.

”Pe de o parte, am respins orice fel de corelare între rata de absorbție a fondurilor pentru politica de coeziune din perioada 2007-2011 și viitoarele alocări pentru 2014-2020. Această legătură este prevăzută la paragraful 45 al documentului și afectează doar România”, a declarat Leonard Orban, menționând că ”o asemenea abordare este inacceptabilă atât din punct de vedere politic, cât și tehnic”.

”Cea de a doua problemă majoră pe care am semnalat-o se referă la convergenţa plăţilor directe pentru agricultură, care este defavorabilă României în această propunere. Am pledat pentru nevoia unor alocări consistente pentru plățile directe. Ținând cont de nevoia crescândă de echitate între fermierii tuturor statelor membre, am susținut menținerea la patru ani a perioadei de tranziție, de echilibrare a nivelului plăţilor directe – conform propunerii Comisiei Europene – și nu creșterea acesteia la șase ani, așa cum prefigurează președintele Van Rompuy”, a afirmat ministrul afacerilor europene.

De asemenea, reprezentantul României a susținut menținerea unei rate de cofinanțare de 85 % pentru regiunile mai slab dezvoltate și asigurarea unei rate de prefinanțare comparabile cu cea din actualul exercițiu bugetar al Uniunii Europene. Ministrul Leonard Orban a insistat și asupra menținerii actualelor condiții privind eligibilitatea taxei pe valoarea adăugată și în viitoarea perioadă de programare 2014-2020”.

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to EXCLUSIV. Caleaeuropeana.ro va dezvaluie mecanismul deciziilor din spatele alocarii miliardelor de la UE. Cum a reprezentat Leonard Orban interesele Romaniei

  1. Pingback: Traian Băsescu pleacă astăzi la Bruxelles pentru a negocia bugetul UE | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *