EXCLUSIV caleaeuropeana.ro. Vasile DANCU despre incercarea CSAT de a reface imaginea ROMANIEI. “Schimband eticheta, credem ca schimbam si continutul. Incercam sa falsificam, insa nu poti pacali pe toata lumea tot timpul. CSAT nu poate rezolva problema noastra de modernitate si civilizatie, o batalie pe care o dam cu noi insine”

Nu exista vinovati  individuali, ci doar  colectivi pentru ce se intampla cu imaginea noastra de tara, crede sociologul Vasile Dancu. Intr-un interviu acordat pentru caleaeuropeana.ro, profesorul Dancu explica faptul ca  “brandul Romaniei  si  imaginea Romaniei in lume reprezinta un concept complex. Exista imaginea Romaniei in mediile diplomatice, in mass-media si in opiniile publice din tarile respective. Cu ce facem noi, la nivel politic, poti actiona in anumite medii. Unele lucruri nu le pot face jurnalistii  sau politicienii.

Revolutia si Mineriadele

Imaginea Romaniei s-a deteriorat in cateva decenii, din 90. Dupa ce a fost o revolutie entuziasmanta, prima Revolutie in direct, occidntalii au observat ca nu exista teroristi. Au costatat ca a fost  o lovitura de stat.

Apoi au venit mineriadele, al doilea val de decribilizare.

Dupa aceea,  a inceput o cursa de a recupera imaginea Romaniei. S-au facut o serie de lucruri, mai ales dupa 2000, pe fondul aderarii la NATO si UE am avut strategii si fonduri alocate.

E o dimensiune pe care o poti rezolva. In mediul politic, diplomatic, in mass-media. Acestea se pot remedia prin campanii de comunicare, cu anumite resurse. Nu poti sa cumperi insa o imagine mai buna a Romaniei. E nevoie de bani, dar nu poti cumpara imagine mai buna prin cumpararea de avioane de vanatoare ori alte lucruri din strainat. Acestea amelioreaza relatiile diplomatice.

Exista insa si componenta de civilizatie. Imaginea pe care o proiecteaza un guvern, un presedinte este trecatoare. O greseala a guvernului sau presedintelui poate fi reparata. Ce nu facem noi in societatea noastra si socheaza opinia internationala cere timp. Cand o turista japoneza e ucisa in padurea de langa Otopeni, dupa ce un turist a fost ucis de caini in centrul Bucurestiului, se distruge imaginea pentru o suta de ani. Apare astfel o imagine de tara necivilizata, unde delincventii sau cainii nu pot fi tinuti sub control.

Coruptia, apoi. Investitorii straini se lovesc de spaga din administratia romaneasca. Face imagine proasta in afara, nu se poate repara prin agentii de PR sau articole. Comunicarea e una, civilizatia e alta.

Pe termen scurt, CSAT poate sa discute ce facem in viitorul apropiat. Sa transmitem ca avem o democratie functionala, normal, ca nu vor mai fi excese.

Noi am pierdut insa prin alte evenimente decat actiunile politicienilor. Acum ramane problema de baza.

Ramane batalia de modernizare si civilizatie, cu noi insine. Dincolo de ce spun politicenii, ca Romania e frumoasa ca Elvetia, ca avem munti, mari, e adevarat. Natura e frumoasa, dar nu avem infrastructura, siguranta turistilor. Unii au dat cu pietre dupa ciclistii canadieni. Mi se pare, alaturi de moartea japonezei, ca sunt fapte de barbarie, de ev mediu. Acest mod de a ne asuma propriul destin e problema de imagine externa. Avem nevoie de politici care sa schimbe paradigma culturala, degeaba investim bani in brand.

Platim spatii in reviste mari, un premier din 96-2000 a platit 500 de mii de dolari pentru asa ceva. Dar nu asa se rezolva problema. Ordinea publica trebuie respectata, ca si valorile modernitatii.

Atunci lucram asupra interiorului, pentru a avea si o alta imagine externa.

Schimband eticheta, credem ca schimbam si continutul. Ne plac etichetele frumoase, sa ne mintim pe noi insine. O forma de contrafacere. Incercam sa falsificam, insa nu poti pacali pe toata lumea tot timpul. Asta se stie din publicitate. E o problema de credibilitate.

Am fost parlamentar european, ministru si senator. Zilnic, imi scriu oameni din strainatate care s-au adresat unor institutii romanesti si nu li se raspunde. In secolul 21, un strain nu poate intelege ca nu I se raspunde unui mesaj. Dinclo de fapt ca avem o tara frumoasa si am putea fi moderni si profunzi, deocamdata stam prost.

CSAT nu poate rezolva astfel de probleme. Trebuie insa sa isi faca treaba, sa armonizeze mesajele institutiilor statului. Nu e bine ca politicienii sa se bata cu mijloace externa pentru mize de politica interna. Sa ajungem la un consens, ce facem in afara pentru lupta interna afecteaza stragiile noastre. CSAT ar trebui sa faca studii pe lucruri esentiale. Sa aduca specialist care sa intocmeasca astfel de strategii”.

Potrivit Presedintiei Romaniei, astazi, la ora 11, a avut loc o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), condusă de preşedintele României, domnul Traian Băsescu. Alaturi de teme precum achizitionarea de avioane pentru Armata, una dintre teme a vizat refacerea imaginii Romaniei.

Dan Carbunaru

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.