Adina Vălean
EXCLUSIV Cum văd eurodeputații români viitorul Europei Unite și al României europene la 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma
Published
6 years agoon

Visul integrării europene și obiectivul zero al păcii într-o Europă a națiunilor secătuită și însângerată după două conflagrații mondiale împlinește mâine 60 de ani. Cele șase decenii de când istoria comună europeană a fost scrisă cu demersuri profunde de integrare – punerea în comun a cărbunelui și a oțelului, Tratatele de la Roma, uniunea vamală și piața comună, libera circulație, moneda euro – dar și cu provocări actuale – criza migrației, Brexit, terorismul – vor sta sâmbătă, 25 martie, față în față cu liderii prezentului, cei care poartă responsabilitatea menținerii unității europene, independent de scenarii scrise într-o Cartă sau de greutățile pe care Europa Unită le are și le va avea de înfruntat.
2017 nu este doar anul momentelor electorale în țări fondatoare ale UE sau celebrarea a șase decenii de când Uniunea Europeană de astăzi lua ființă sub forma Comunităților Europene, ci și anul care marchează primul deceniu românesc în Europa Unită, în Europa instituțională și în Europa prosperă și pașnică.
În acest context aniversar – 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma – CaleaEuropeana.ro a inițiat, alături de corespondența specială de la Roma, și un demers de găzduire a opiniilor și mesajelor eurodeputaților români cu privire la viitorul construcției europene la șase decenii de la un capitol istoric al integrării europene.
Redăm, în continuare, mesajele europarlamentarilor români care au dat curs invitației noastre și viziunile lor despre viitorul Europei noastre, a tuturor.
Victor Boștinaru, europarlamentar PSD/S&D:
”În urmă cu 6 decenii, Uniunea Europeană își începea misiunea de a preveni un alt război și de a păstra pacea pe continentul European. Uniunea Europeană s-a achitat cu succes de această menire și este de departe, organizația internațională cu cel mai mare succes în promovarea drepturilor fundamentale, în crearea bunăstării cetățenilor și în consolidarea democrațiilor. Nu a existat niciodată, în toată istoria omenirii, un astfel de proces de unificare, chiar dacă parțială, a unui continent prin pace.
Uniunea Europeană a început ca un proiect al păcii și al dezvoltării economice, dar s-a transformat în ceva mai mult decât atât. Însă, cele mai mari eșecuri la nivelul Uniunii se vor întâmpla atunci când nu vom putea accepta că deficiențele sunt inevitabile și nu vom căuta să găsim soluții mai bune, să reformăm ceea ce poate fi reformat sau să eliminăm ceea ce nu funcționează. În egală măsură, supraviețuirea proiectului European depinde de deciziile pe care le adoptăm acum. Nu putem accepta ideea Europei cu mai multe viteze sau cu mai multe cercuri concentrice, care ar duce la o entitate a Zonei Euro, una a spațiului Schengen și o zonă a periferiei. Această oficializare a diviziunii ar prejudicia grav principiul egalității de tratament al statelor membre și principiul solidarității.
La scara întregii istorii umane, 60 de ani nu înseamnă nimic. La scara continentului european și a istoriei noastre recente, deceniile care s-au scurs de la semnarea Tratatului de la Roma înseamnă totul! Iată de ce, privind la enormele realizări dobândite în cei 60 de ani, trebuie să ne gândim astăzi la ceea ce trebuie făcut pentru ca Proiectul European să supraviețuiască crizelor cu care este confruntat și să rămână în conștiința cetățenilor europeni ca un scop pentru care trebuie și merită să luptăm.
Pentru România, Uniunea Europeană reprezintă un obiectiv esențial al politicii și acțiunii noastre, dar și dovada identificării noastre cu destinul european”.
Daniel Buda, europarlamentar PNL/PPE:
”Înainte de a vorbi despre parcursul viitor al Uniunii Europene, cred că este necesar să subliniem faptul că lipsa de libertate, moartea, foametea, sărăcia și războiul au generat în mod paradoxal acest proiect măreţ. Timp de 60 de ani, Uniunea Europeană s-a consacrat drept una dintre cele mai puternice structuri economice şi politice din lume, care a generat pace, libertate şi prosperitate pentru cei peste 500 de milioane de cetăţeni ai săi. Iar astăzi putem constata că nu a existat, nu există și nici nu va exista o alternativă la Uniunea Europeană. Terorismul, migraţia, BREXIT-ul sunt doar câteva momente de cumpănă cu care s-a confruntat Uniunea Europeană în ultima perioadă iar aceste dificultăţi au reprezentat atât puncte care au unit mai mult statele membre şi care au generat solidaritate fără precedent sau care, dimpotrivă, au creat disensiuni care au fost depăşite până la urmă.
Chiar şi în acest context tumultos, Uniunea Europeană a rămas în continuare sinonimă cu unitatea în diversitate, mai ales în ciuda euroscepticismului, alimentat adesea de diferiţi actori politici implicaţi în procesul decizional de la nivelul statelor membre dar şi de la nivelul instituţiilor europene.
Timp de mai bine de 10 ani, România a dovedit că este un partener credibil şi loial proiectului european. Am fost deschişi acestui parteneriat, convinşi fiind că doar într-o Europă unită putem asigura o mai mare bunăstare cetăţenilor români. Am beneficiat de sprijin european consistent pentru dezvoltarea comunităţilor locale, pentru creşterea vizibilităţii noastre în UE, dar şi atunci când am identificat dificultăţi în asigurarea democraţiei şi a statului de drept în România.
Astăzi, la 60 de ani de la înfiinţarea Uniunii Europene, se discută despre o Europă cu cercuri concentrice sau cu mai multe viteze însă, din punctul meu de vedere, o astfel de reconfigurare ar duce în mod cert la dezintegrarea proiectului european. Soluţiile viitoare trebuie să fie un rezultat al consensului, iar o Europă puternică este o asigurare de viaţă pentru toate statele membre.
Împreună trebuie să croim acel drum al unei Europe unite care să pornească de la realizări concrete şi care să creeze o solidaritate de fapt, aşa cum milita acum 60 de ani şi părintele fondator al Uniunii Europene, marele Robert Schuman. Iar noi avem menirea de a duce mai departe acest crez, de a menţine Europa unită şi de a păstra acest model şi în viitor”.
Cristian Bușoi, europarlamentar PNL/PPE:
La 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, avem nevoie de lideri care să își asculte cetățenii, care să ofere stabilitate, să garanteze securitate și să țină Europa unită. Niciodată, în cei 60 de ani de la înființare, UE nu a fost mai zdruncinată, mai tensionată și mai supusă riscurilor ca acum. Măcinat de crize, proiectul european și-a pierdut din credibilitate, ceea ce a creat un teren favorabil pentru apariția partidelor și mișcărilor populist – radicale. Partidul Popular European din care face parte și PNL trebuie să își asume rolul de a ține Europa unită. Ideea unei Uniuni cu mai multe viteze nu face decât să vulnerabilizeze proiectul european și să dea câștig de cauză izolaționiștilor și euroscepticilor. Uniunea Europeană sunt sigur că va rezista, va prospera și va ieși întărită din această criză. Liderii trebuie să se trezească, însă, din amorțeală, să privească dincolo de mesajele corecte politic și să-i atragă de partea lor pe tinerii europeni, care au și pârghiile și forța și energia necesare pentru a promova valorile europene.
Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD/S&D, șefa delegației PSD în Parlamentul European:
La 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, trebuie să reflectăm asupra evoluției pe care Uniunea Europeană a avut-o în toată această perioadă și, mai ales, la calea de urmat către viitorul pe care ni-l dorim.
De la conturarea sa, proiectul european a trecut prin nenumărate schimbări, demonstrând că rațiunile sale trec dincolo de cele economice și că susținerea valorilor democratice, promovarea solidarității sociale și oferirea unei vieți mai bune tuturor cetățenilor statelor membre fac parte, de fapt, din menirea sa.
Astăzi, suntem la un moment de răscruce, când vorbim despre viitorul Uniunii Europene, despre cum ducem mai departe această construcție, astfel încât să o întărim, iar obiectivele sale fundamentale să nu fie afectate de contextul tot mai marcat de provocări. Cred că, acum poate mai mult ca oricând, statele UE trebuie să strângă rândurile, iar instituțiile Uniunii Europene să relanseze dialogul cu cetățenii.
Avem nevoie de o Uniune Europeană în care fiecare stat să își facă auzită vocea, în care politica de coeziune să fie sprijinită în continuare pentru a reduce decalajele economice și sociale dintre membri, în care provocările să fie tratate ca oportunități pentru a consolida proiectul european, nu ca motive de diviziune în interiorul acestuia. Din perspectiva intereselor României, ne dorim o Uniune Europeană solidară, puternică și capabilă să ofere soluții cât mai bune pentru probleme urgente și grave precum șomajul ]n rândul tinerilor, sărăcia sau discriminările de orice tip.
Doru Frunzulică, europarlamentar PSD/ S&D:
Cartea Albă privind viitorul Europei, cu cele 5 scenarii de posibile evoluții, prezentată de Jean-Claude Juncker în Parlamentul European pe 1 martie a.c. , a declanșat o perioadă de reflecție, în care țările membre ale UE vor trebui să hotărască gradul de integrare pe care și-l propun, participarea la diferite proiecte europene, a rolului pe care Europa va trebui să-l joace în viitor pe plan internațional.
După reuniunea de la nivel înalt, de la Versailles, a Germaniei, Franței, Italiei și Spaniei (6 Martie a.c.), este tot mai probabil, mai ales după declarațiile cancelarului german Merkel, președintelui francez Hollande, prim-ministrului italian Gentiloni, a prim-ministrului spaniol Rajoy, că cele mai mari țări din UE 27 susțin o Europă cu mai multe viteze, sau, cum probabil va apare în textul Declarației de la Roma a summit-ului european din 25 martie a.c., o integrare europeană cu „ritmuri” și „intensități” diferite.
Indiferent cum putem denumi acest concept, mie îmi este destul de clar, mai ales că țările Benelux, fondatoare ale UE, susțin poziția celor patru state mari reunite la Versailles, că se va urmări, poate cu unele modificări, scenariul nr. 3:
„Cei care doresc mai mult realizează mai mult!”, adică se va urmări o cooperare aprofundată între statele membre care doresc să realizeze mai mult, cu menținerea unei anumite unități a UE cu 27 de membri.
În acest scenariu, din păcate, drepturile cetățenești încep să difere, în funcție de țara în care trăiesc cetățenii și de cât de mult a ales aceasta să realizeze și să participe la proiectele comune.
Printre domeniile prioritare de cooperare ale acestui scenariu se numără apărarea și securitatea, ce implică realizarea în perspectivă a unei Uniuni Europene a Apărării, a consolidării cooperării între forțele de poliție și serviciile de informații, coordonarea luptei împotriva terorismului, înființarea unui parchet comun, a unui spațiu de justiție comun în materie civilă. De asemenea, se va acționa pentru consolidarea Uniunii Economice și Monetare, a zonei euro, armonizarea normelor de impozitare, a standardelor sociale, a cooperării industriale și tehnologice de vârf, consolidarea pieței unice, etc.
Ce ar trebui să facă România?
Trebuie spus clar, că și acum, există pe anumite domenii de cooperare în cadrul UE diferite ritmuri și o geometrie variabilă.
România nu a intrat încă în spațiul Schengen, nu a adoptat moneda euro și participă la un nivel scăzut la alte proiecte europene.
Ținând cont că anul 2017 este deosebit de important pentru stabilirea poziției statelor membre, până la Consiliul European din decembrie a.c., țara noastră trebuie să aibă o strategie clară și să înceapă o ofensivă diplomatică la toate nivelurile, pentru a solicita să fie inclusă în marea majoritate a domeniilor de integrare sporită ale UE. Riscul este să rămânem pe un cerc exterior, cu participări laxe la multe din proiectele europene, cu o influență scăzută și fără garanții puternice că vom putea adera mai târziu, chiar dacă îndeplinim condițiile stabilite (vezi cazul Schengen).
Cred că România trebuie să adopte moneda Euro cât mai repede posibil (ar fi bine în prima parte a anului 2019, când vom deține Președinția Consiliului UE).
Multe din domeniile prioritare de integrare ale UE se vor baza, în viitor, după opinia mea, pe statele membre ale zonei euro.
România trebuie să vină cu un proiect ambițios, care să țină cont de Cartea Albă a Integrării Europene, a documentelor de reflecție pe care Comisia Europeană le va prezenta în perioada următoare, privind dimensiunea socială, valorificarea oportunităților globalizării, viitorul Uniunii Economice și Monetare, a securității și apărării, a finanțelor UE.
O Europă cu mai multe viteze este și o avertizare, spun unii experți de la Bruxelles, adresată în primul rând statelor din Grupul de la Visegrád, care s-au opus în ultimii ani la mai multe proiecte de integrare și solidaritate pan-europeană.
România trebuie să încerce să transforme acest scenariu nu foarte favorabil țărilor din Centrul și Estul Europei într-o oportunitate, și, inteligent și sofisticat, să folosească acest proces de integrare europeană întărită în avantajul cetățenilor săi. Ceea ce va hotărî Consiliul European în decembrie a.c. va influența viitorul României într-un mod determinant- nu ne putem permite să ratăm o oportunitate istorică!
Maria Grapini, europarlamentar S&D:
”Sunt un proeuropean convins și în acest sens au fost și intervențiile mele (calificate a fi dure) în plenul PE. Cred că viitorul UE depinde de ce vor decide șefii de stat și de guvern din cele 27 de state. În contextul geopolitic, cred în nevoia existenței UE, dar cu noi factori motivaționali pentru statele membre.
Euroscepticismul, extremismul sunt motive pentru sporirea echității între state și nevoia existenței unui singur spațiu european ( fără Schengen și non-Schengen) și pentru mult mai mult accent pe coeziune socială.
Din păcate, Președintele Comisiei Jean-Claude Junker a lăsat să se înțeleagă că vă vom avea o Europă cu mai multe viteze și în viitor, pentru că în fapt acum avem două spații europene și două zone ale monedei (euro și non-euro). Dacă vorbim de România, șeful statului nu a dovedit că este o voce puternică. Cred că ar fi trebuit o dezbatere publică amplă în România și o rezoluție în Parlamentul național, care să exprime poziția României și pe care Președintele să o susțină la Bruxelles.
Președintele Antonio Tajani spunea zilele acestea că nu ne trebuie decât bun simt ca să recunoaștem că este nevoie de o Europa unită! Eu cred însă că unitate înseamnă respect reciproc, tratament egal al cetățenilor, acces în condiții egale la resurse și decizii. România trebuie să ceara cu fermitate, în oricare dintre variantele decise la Roma, să fie un stat căruia să i se respecte suveranitatea, valorile, cetățenii și toate celelalte drepturi ale statelor din Uniune.
După 60 de ani, construcția europeană trece prin cel mai dificil moment și cred că actualii lideri europeni au șansa de a consolida construcția europeană sau, din contră, vor intra în istorie ca demolatori ai UE.”
Marian-Jean Marinescu, europarlamentar PNL/PPE:
La Roma, liderii UE nu vor avea doar o declarație politică solemnă de semnat, ci și un angajament care să respecte memoria trecutului și al eforturile întreprinse de părinții fondatori. Trecutul a demonstrat că cei care au gândit Uniunea Europeană – proiectul de integrare europeană – au avut dreptate. De aceea, viitorul trebuie croit în așa fel încât să îmbunătățească și să întărească construcția europeană.
Invidual, statele europene nu contează în această competiție globală acerbă. Împreună, însă, vom fi mai puternici. Acesta este mesajul principal și fundamental care trebuie să reiasă din declarația liderilor politici, întruniți la Roma. La acest moment aniversar, totodată, să nu pierdem din imagine că și România celebrează 10 de ani de când face parte din Uniunea Europeană, un motiv în plus să își aducă contribuția la un viitor unitar și coeziv al Uniunii Europene.
Ramona Mănescu, europarlamentar PNL/PPE:
”Cu șase decenii în urmă a început cea mai lungă perioadă ferită de război din ultimii 2000 de ani ai continentului european. Ea continuă și astăzi datorită unui singur lucru: Uniunea Europeană.
Pacea înseamnă nu doar absența conflictului.
Pacea și securitatea au permis creșterea nivelului de trai pentru toți cetățenii europeni, au creat condițiile pentru acces la educație, au oferit libertatea de a călători și au asigurat un spațiu al democrației, valorilor comune, libertății individuale și respectului față de lege.
Astăzi, Uniunea Europeană înseamnă că 500 de milioane de oameni trăiesc mai bine, sunt mai sănătoși, mai educați, drepturile lor sunt respectate, iar mediul în care trăiesc este mai curat.
Covârșitoarea majoritate a celor 500 de milioane de europeni s-au născut în această perioadă de pace și nu au trăit decât prin poveștile părinților și bunicilor ororile războiului, foametei, nesiguranței și opresiunii. Pentru unii dintre noi este mai greu de conceput că, în lipsa unui efort comun, acest continent poate arăta și altfel, iar ceea ce pare doar o istorie veche se poate repeta.
Uniunea Europeană trece astăzi printr-o criză profundă și complexă ce pune în pericol toate aceste reușite ale noastre, ale tuturor.
Este momentul ca energiile noastre să înceteze a fi canalizate înspre găsirea unor vinovați și să fie îndreptate înspre găsirea unor soluții. În găsirea soluțiilor trebuie implicați în mod real cetățenii europeni, pentru ca ei să-și regăsească propriile dorințe și nevoi reflectate în aceste soluții. Trebuie să avem curajul de a spune ce putem obține împreună și ce nu putem obține. Trebuie de asemenea să avem tăria de a face compromisuri pentru binele comun.
Viitorul nostru nu trebuie să fie unul al separărilor, barierelor și zidurilor ci unul al cooperării și efortului comun. Este singura opțiune pe care scrie „înainte”. Pe toate celelalte scrie „înapoi”.
Siegfried Mureșan, europarlamentar PMP/PPE:
”Pe 25 martie sărbătorim 60 de ani de la începutul celei mai prospere și pașnice perioade din istoria Europei. Uniunea Europeană este și va rămâne răspunsul la provocările cu care ne confruntăm, fie că vorbim de economie, securitate sau terorism.
Astăzi ne punem problema direcției în care Uniunea Europeană va merge în următorii ani. Pentru mine e clar că o Europă mai puternică și mai bine integrată înseamnă mai multă prosperitate pentru noi toți. Iar România trebuie să fie parte a acestei Uniuni tot mai integrate.
La 10 ani de la aderarea la UE, ne aflăm într-o situație mult mai bună decât în 2007. Buget mai mare, venituri și investiții mai mari, acces la fonduri europene, posibilitatea de a călători și de a ne stabili oriunde în Uniunea Europeană.
Dar asta nu înseamnă că drumul s-a terminat; trebuie să facem mai multe pentru ca nivelul de trai din România să fie tot mai apropiat de cel din Europa de Vest. Iar Uniunea ne-a sprijinit și o va face în continuare. Peste 41 de miliarde de euro au intrat în țara noastră din 2007 și până în prezent, bani de la Uniunea Europeană. De aceea este important să continuăm să fim parte a unei Uniuni tot mai integrate care să ne aducă și mai multă prosperitate. O Uniune Europeană puternică este în interesul nostru.”
Victor Negrescu, europarlamentar PSD/ S&D:
”La 60 de ani de la înfăptuirea UE, proiectul european se află în fața unei noi etape care poate marca viitorul continentului pentru totdeauna. UE este un proiect care a adus bunăstare statelor membre, a facilitat coeziunea prin fondurile europene, a îmbunătățit relațiile între comunități prin programe precum Erasmus, a asigurat cea mai lungă perioadă de pace din istoria continentului dar caută astăzi un nou model pentru a se reinventa.
Viitorul Europei poate fi doar al unei Europe puternice, cu o singură viteză și unită, sau nu va mai fi deloc. Pentru asta Uniunea Europeană trebuie să devină mai transparentă, ușor de accesat de către cetățeni și mai ales mai aproape de nevoile oamenilor. Acest proiect ar fi Europa cetățenilor. România poate și trebuie să joace un rol central în această construcție europeană la 10 ani de la aderare dar și în contextul deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene. De aceea este important să înceapă o dezbatere amplă despre rolul pe care îl vrem pentru România în Uniunea Europeană”.
Norica Nicolai, europarlamentar ALDE:
”La ceas aniversar, ne uităm în urmă, la anii care au trecut. Astăzi, Europa are câteva certitudini, și anume o lungă perioadă de pace, o perioadă de bunăstare constantă, o perioadă de siguranță și mai ales o perioadă în care a asigurat spațiului european o serie de valori comune. Ceea ce ne-a unit timp de 60 de ani va trebui să ne unească în continuare.
Din păcate însă, la aceste certitudini s-au adăugat și o serie de incertitudini cu privire la viitorul Uniunii Europene. Probabil că un alt Tratat, la Roma sau în altă parte, va relansa Uniunea pentru că, după 60 de ani, și oamenii și instituțiile tind să obosească. Pentru un viitor sigur, la baza căruia să stea în continuare pacea și siguranța cetățenilor, este nevoie de o viziune. Ea va trebui să aparțină cetățenilor europeni.
Aștept ca după Roma să declanșăm o largă consultare europeană cu privire la viitorul nostru. Din păcate, în ultimii ani, Uniunea Europeană a funcționat mai mult în beneficiul guvernelor și mai puțin în beneficiul cetățenilor. Este momentul să ne întoarcem la cetățeni și să conturăm această nouă viziune, pe care cred că ne-o dorim cu toții”.
Laurențiu Rebega, europarlamentar Europa Națiunilor și Libertăților:
”Pentru un om, 60 de ani ar trebui să fie o vârstă a înțelepciunii, a echilibrului și a încrederii.
Pentru o instituție, însă, cifrele pot să spună orice, depinde cum le privești!
Regret că, la această aniversare, nu pot să spun că Uniunea Europeană a devenit mai înțeleaptă, echilibrată și demnă de încredere!
La 60 de ani, Uniunea primește o lovitură dură – Brexit-ul. Nu e vorba despre un „divorț amiabil”, așa cum încearcă eurocrații să prezinte situația. Este vorba despre începutul unei destrămări, pentru că un pilon major al construcției europene va dispărea. Dar, mai mult decât atât, Brexit-ul a dezvăluit și carențele democratice și structurale ale Uniunii.
În acest moment, eurocrații au lansat o Cartă Albă cu cinci scenarii de viitor, pasămite pentru o dezbatere publică. Cele cinci scenarii sunt ca în zicala cu cei patru evangheliști care erau trei: Luca și Matei. De fapt, din cele cinci scenarii, numai două sunt realiste și numai unul – celebra „Europă cu două viteze” – va întruni o majoritate în actuala configurație a puterilor instituționale ale Uniunii. Cu alte cuvinte: „Voi discutați și noi decidem! Și vă promitem că, dacă veți fi cuminți, o să fie bine!” Uniunea Europeană a fost, la origine, un proiect generos, umanist, în care națiunile și cetățenii europeni se regăseau. Dar, în ultimii ani, acest proiect a deraiat. Crizele s-au ținut lanț, iar singura soluție pe care au găsit-o eurocrații a fost cea a „privatizării profiturilor și socializării pierderilor”. Altfel spus, țările din față vor profita, iar cele de la coadă vor rămâne cu promisiunile.
Pentru Uniune, 60 de ani sunt o aniversare tristă, minată de îngrijorări, dar spoită, pentru public, cu un optimism de fațadă!”
Mihai Țurcanu, europarlamentar PNL/PPE:
”Se apropie un moment de răscruce pentru Uniunea Europeană, în care trebuie să decidem încotro ne vom îndrepta. Naţionaliştii propun întoarcerea în anii ’30, iar în Vest câștigă teren, în replică, varianta revenirii la anii ’70-’80, ai unei Europe Unite restrânse, de această dată pe fundamentul actualei Zone Euro.
Iată de ce cred că se impune o urgentă și aplicată discuție internă referitoare la opțiunea României în acest context. Preşedintele Klaus Iohannis a respins clar ipoteza divizării UE sub pretextul mai multor viteze – în fapt, grade de integrare diferite.
E momentul unui consens național în jurul necesarului proiect de ţară al aprofundării integrării României în UE, cu termene ferme şi măsuri asumate pentru îndeplinirea obiectivelor vitale pentru viitorul ţării: aderarea la Spaţiul Schengen, adoptarea monedei unice şi accelerarea creşterii economice.
Dacă nu trecem urgent de la declaraţii de bune intenţii la fapte concrete, riscăm să ne confruntăm cu o creştere a decalajelor faţă de vechile state membre şi cu o decuplare treptată de nucleul european.”
Adina Vălean, europarlamentar PNL/PPE:
”2017 este anul care marcheaza 60 de ani de la Semnarea Tratatelor de la Roma si 10 ani de când România a intrat în marea familie a Uniunii Europene – un proiect generos, care a adus valoare adaugata fiecărui cetățean al ei. La ceas aniversar, îmi doresc sa-l crestem impreuna, sa-l consolidam în spiritul valorilor si ideilor care i-au pus bazele acum șase decenii și sa ne bucuram de succesul lui intr-o Europa unita, prospera si competitiva. La multi ani, Europa, la multi ani, Romania!”
Iuliu Winkler, europarlamentar UDMR/ PPE:
”Uniunea Europeană trece printr-o perioadă plină de turbulențe. Este pentru prima dată, în cei 60 de ani existență, când este pusă în fața situației de a se despărți de unul dintre membrii săi.
Aniversarea care se va celebra la Roma, ar trebui să marcheze începutul unei veritabile renașteri a UE celor 27 în contextul în care este evident faptul că Uniunea are nevoie de înnoire.
Pentru a avea viitor, UE trebuie să recâștige încrederea cetățenilor ei, proiectul european trebuie să redevină generator de adeziune, speranță și chiar iubire. Viziunea noastră comună pentru viitorul Uniunii Europene trebuie să fie construită pe cea mai de preț dintre valorile noastre, și anume unitatea noastră. Trebuie să reconstruim încrederea reciprocă, redând speranța tuturor cetățenilor Europei.
Europa celor 27 trebuie să fie Uniunea națiunilor europene și a comunităților naționale, trebuie să fie o Europă care pune preț pe regiunile sale, fiind astfel un minunat mozaic al tuturor identităților europene, o adevărată casă comună pentru toți cetățenii săi”.
.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
-
Economia transatlantică a ajuns la cote record, evidențiază eurodeputatul Cristian Bușoi: Umăr la umăr, uniți, vom depăși orice criză și vom deveni mai puternici
-
Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei
-
Dan Motreanu: Delegația PPE a făcut eforturi pentru sprijinirea fermierilor români, dar aceasta trebuie să fie și lupta Ministerului Agriculturii. Compensațiile de doar 10 milioane de euro, un eșec
-
Cristian Bușoi, vizită în Silicon Valley pentru a prezenta acțiunile comisiei pe care o prezidează în PE în domeniul cercetării și inovării: Avem nevoie de o colaborare mai strânsă între UE și SUA în acest sector
-
Victor Negrescu cere Parlamentului European și Comisiei Europene să conteste legalitatea veto-ului Austriei împotriva aderării României la Schengen
-
Ursula von der Leyen îi mulțumește lui Daniel Buda pentru ”eforturile pe care le-a făcut și le face România pentru transportul de cereale” ucrainene. Eurodeputatul îi cere acesteia sprijin pentru fermierii români
Adina Vălean
Ursula von der Leyen despre comisarul european din partea României: Adina Vălean îl va sprijini pe Frans Timmermans pentru ca ”Europa să nu piardă lupta împotriva schimbărilor climatice”
Published
3 years agoon
November 27, 2019
Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat miercuri că obiectivul unei Europe neutre din punct de vedere al climei ce revine mandatului vicepreședintelui executiv responsabil pentru Pactul Ecologic European Frans Timmermans va fi sprijinit de comisarul european pentru transport, Adina Vălean, propunerea României pentru această poziție.
Schimbările climatice sunt ”o problemă existențială pentru Europa și pentru lume”, a spus von der Leyen.
”Nu mai avem niciun moment să pierdem lupta împotriva schimbărilor climatice. (…) Pactul Ecologic European este o necesitate pentru sănătatea planetei noastre, a oamenilor noștri și a economiei noastre. Frans Timmermans este persoana potrivită pentru a face acest lucru. Va fi susținut de Adina Vălean (n.r. – comisarul european pentru transport), Kadri Simson (n.r. – comisarul european pentru energie) și mulți alții“, a completat șefa aleasă a Comisiei Europene.
Atât în cursul audierii sale în Parlamentul European, cât și în setul de răspunsuri formulate la întrebările eurodeputaților, Adina Vălean a promis că va lucra îndeaproape cu viitorul vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru ca transportul să devină un element central din Pactul Ecologic European.
”Decarbonizarea este o prioritate esențială pentru noua Comisie și va fi abordată de viitorul Pact Ecologic European și de obiectivele climatice 2030-2050. În prezent, transportul este responsabil pentru aproape un sfert din totalul emisiilor UE. Pentru a trece la o economie neutră din punct de vedere al climei până în 2050, conform modelării științifice, trebuie să reducem emisiile de CO2 din transport cu aproximativ 90%”, a spus Vălean în răspunsurile trimise Parlamentului European.
Trebuie să aplicăm principiul ”poluatorul plătește”. Adina Vălean corelează domeniul transporturilor cu un tandem între Pactul Verde European și noua strategie industrială
În privința substanței priorităților ce decurg din portofoliul alocat – cel al Transporturilor – Adina Vălean corelează domeniul transporturilor cu alte două portofolii importante din Comisia European: Pactul Ecologic European coordonat de Frans Timmermans și dimensiunea noii strategii industriale europene care va intra sub coordonarea comisarului desemnat de Franța, Thierry Breton. De altfel, în calitate de președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, Adina Vălean a prezidat audierea precedentei propuneri din partea Franței pentru postul de comisar pentru piață internă și strategie industrială europeană.
”Trebuie să începem prin a ne asuma ambiția reducerii emisiilor în toate dimenisunile de transport: rutier, aerian. De exemplu (…) implementarea Cerului Unic European ar reduce emisiile din aviație cu 10%. Trebuie să utilizăm stimulente și să aplicăm principiul ”poluatorul plătește”, se arată în răspunsurile Adinei Vălean, care precizează că va lucra cu Frans Timmermans în această direcție.
”Pactul Ecologic European și noua strategie industrială trebuie să lucreze în tandem. Vreau să văd că industria UE prosperă și oferă rezultate la nivel mondial, prin inovație, digitalizare și modernizare. Aviația și transportul maritim, în special, sunt sectoare globale, care necesită acțiune și leadership, de asemenea, la nivel global pentru a fi eficiente în protejarea mediului”, argumentează Adina Vălean.
Parlamentul European se pronunţă miercuri, la 13:00 ora României, asupra noii Comisii Europene, după ce preşedinta aleasă Ursula von der Leyen își prezintă echipa şi programul în plenul legislativului european reunit la Strasbourg în cursul dimineţii.
Europarlamentarii vor decide într-un vot prin apel nominal cu majoritate simplă dacă vor valida sau nu viitoarea Comisie Europeană, care, dacă este aprobată, îşi va începe activitatea pe 1 decembrie, informează un comunicat al Parlamentului European.
Ursula von der Leyen, preşedintele ales al Comisiei Europene, îşi prezintă echipa comisarilor desemnaţi şi validaţi deja de către comisiile de specialitate în cadrul audierilor recente şi discută obiectivele noii Comisii alături de eurodeputaţi.
În urma dezbaterii cu Ursula von der Leyen, fiecare grup politic se va reuni pentru a discuta intenţiile de vot, urmând ulterior să voteze. Procedura de vot prevede că viitoarea Comisie Europeană va fi validată cu majoritatea simplă (50% + 1 din voturi) din numărul total al voturilor valabile exprimate.
Eurodeputaţii au ales-o pe Ursula von der Leyen, fost ministru german al apărării, în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene în iulie, într-un vot secret, cu 383 de voturi pentru, 327 împotrivă şi 22 de abţineri. La momentul respectiv, Ursula von der Leyen trebuia aleasă cu minim 374 de voturi pentru.
Din 1995 și până în 2014, cel mai mic număr de voturi favorabile acordat unei Comisii Europene a fost pentru echipa lui Jacques Santer (1995 – 417 voturi pentru), iar cea mai mare încredere a fost dată Comisiei lui Romano Prodi (1999 – 510 pentru). În 2014, Comisia lui Jean-Claude Juncker a primit 423 de voturi pentru.
Structura viitoarei Comisii Europene este următoarea:
Președinte: Ursula von der Leyen (Germania, PPE);
Trei vicepreședinți executivi: Frans Timmermans (Olanda, PES – responsabil Pactul Ecologic European); Margrethe Vestager (Danemarca, Renew Europe – responsabil o Europă pregătită pentru era digitală); Valdis Dombrovskis (Letonia, PPE – responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor și comisar pentru servicii financiare)
Cinci vicepreședinți: Josep Borrell (Spania, PES – Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate); Věra Jourová (Cehia, Renew Europe – valori și transparență); Margaritis Schinas (Grecia, PPE – promovarea modului nostru de viață european; Maroš Šefčovič (Slovacia, PES – relații interinstituționale și prospectivă); și Dubravka Šuica (Croația, PPE -Democrație și demografie).
Alți 18 comisari europeni, după cum urmează: Johannes Hahn (Austria, PPE – portofoliul pentru buget și administrație); Didier Reynders (Belgia, Renew Europe – portofoliul pentru justiție); Mariya Gabriel (Bulgaria, PPE – portofoliul pentru inovație, cercetare, tineret, cultură și educație); Stella Kyriakides (Cipru, PPE – portofoliul pentru sănătate); Kadri Simson (Estonia, Renew Europe – portofoliul pentru energie); Jutta Urpilainen (Finlanda, PES – portofoliul pentru parteneriate internaționale); Thierry Breton (Franța, Renew Europe – portofolil pentru piață internă, politică industrială, industira de apărare și spațiu); Olivér Várhelyi (Ungaria, PPE – portofoliul pentru vecinătate și extindere); Phil Hogan (Irlanda, PPE – portofoliul pentru comerț); Paolo Gentiloni (Italia, PES – portofoliul pentru economie); Virginijus Sinkevičius (Lituania, Verzii – portofoliul pentru mediu, oceane și pescuit); Nicolas Schmit (Luxemburg, PES – portofoliul pentru locuri de muncă și afaceri sociale); Helena Dalli (Malta, PES – portofoliul pentru egalitate); Janusz Wojciechowski (Polonia, ECR – portofoliul pentru agricultură); Elisa Ferreira (Portugalia, PES – portofoliul pentru coeziune și reforme); Adina Vălean (România, PPE – portofoliul pentru transporturi); Janez Lenarčič (Slovenia, Renew Europe – portofoliul pentru gestionarea crizelor); Ylva Johansson (Suedia, PES – portofoliul pentru afaceri interne).
Adina Vălean
Prima reacție a Adinei Vălean după ce a fost validată comisar european: ”Sunt onorată de încrederea acordată”
Published
3 years agoon
November 14, 2019
Corespondență din Bruxelles
Comisarul european desemnat pentru domeniul transporturilor, Adina Vălean, le-a mulțumit colegilor din Parlamentul European pentru susținerea acordată, în prima reacție publică după ce a fost validată de Comisia pentru transport din Parlamentul European pentru funcția de membru al Comisiei Europene.
Candidatura lui Vălean a trecut cu 36 de voturi pentru, fiind necesară o majoritate de două treimi din membrii Comisiei TRAN.
”Le mulțumesc colegilor din Parlamentul European pentru susținere. Sunt onorată de încrederea acordată”, a scris Vălean, pe Facebook.
Adina Vălean a fost votată de cinci grupuri politice (PPE, S&D, Renew Europe, ECR și GUE), nu a primit votul extremei drepte, în timp ce Verzii au solicitat o nouă rundă de întrebări suplimentare.
Urmăriți înregistrarea audierii Adinei Vălean în Parlamentul European
Adina Vălean, comisarul european desemnat pentru transport de România, a declarat joi, în cursul audierii sale din Parlamentul European, că Uniunea Europeană se află în zorii unei noi ere caracterizată de o accelerată inovație și transformare și s-a declarat ”pregătită să își asume responsabilitățile” de membru al Comisiei Europene.
Mai mult, Vălean a anunțat în cadrul audierii sale din Parlamentul European că își dorește să fie comisarul european în mandatul căruia va fi implementat Cerul Unic European.
În intervențiile sale, Adina Vălean a apreciat că viziunea președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a unei Comisii geopolitice este lucrul de care Uniunea Europeană are nevoie.
”Viziunea unei Comisii geopolitice este exact ce avem noi nevoie. UE este un jucător multilateral și așa trebuie să rămână. Pentru domeniul transporturilor, acest lucru înseamnă că Europa trebuie să devină un hub pentru regiunile învecinate, dar, mult mai important, să devină un hub pentru lanțul global de aprovizionare și pentru fluxurile de pasageri”, a spus Vălean.
În ceea ce privește Pactul ecologic european (Green Deal), Adina Vălean a declarat că nu poate fi finalizat fără plasarea transporturilor în centrul său, însă mobilitatea verde trebuie să servească intereselor cetățenilor.
Deși sunt necesare eforturi suplimentare pentru atingerea obiectivelor de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon, acest lucru trebuie să fie fezabil din punct de vedere economic, a adăugat aceasta.
Digitalizarea și automatizarea înseamnă provocări uriașe pentru sector, dar acest lucru nu poate avea un cost la nivelul resurselor umane, astfel încât este necesară o concentrare mai mare pe formare și recalificare.
Citiți și
Puteți citi pe larg despre audierea comisarului european pentru transport din partea României aici.
Adina Vălean, comisarul european nominalizat de guvernul Ludovic Orban după consultarea președintelui Klaus Iohannis și desemnat pentru portofoliul transporturilor de către Ursula von der Leyen, a fost audiată joi în Comisia pentru transport a Parlamentului European.
Vălean, care a fost confirmată marți de comisiile de specialitate din Parlamentul României și a primit aviz favorabil în unanimitate din partea Comisiei pentru afaceri juridice a Parlamentului European, se alătură acum celorlalți comisari europeni validați de Parlamentul European.
Ursula von der Leyen și viitoarea sa echipă de comisari, în care mai trebuie validați candidații maghiar și francez, trebuie supuși votului de învestire a Comisiei Europene în plenul Parlamentului European, care este programat pentru data de 27 noiembrie, în plenul de la Strasbourg.
Adina Vălean
Adina Vălean a fost validată de Comisia pentru transport din Parlamentul European pentru poziția de comisar european
Published
3 years agoon
November 14, 2019
Corespondență din Bruxelles
Comisarul european desemnat pentru domeniul transporturilor, Adina Vălean, a fost validată de Comisia pentru transport din Parlamentul European pentru funcția de membru al Comisiei Europene, au declarat surse din Parlamentul European pentru CaleaEuropeană.ro.
Candidatura lui Vălean a trecut cu 36 de voturi pentru, fiind necesară o majoritate de două treimi din membrii Comisiei TRAN.
Potrivit surselor citate, Adina Vălean a fost votată de cinci grupuri politice (PPE, S&D, Renew Europe, ECR și GUE), nu a primit votul extremei drepte, în timp ce Verzii au solicitat o nouă rundă de întrebări suplimentare.
Urmăriți înregistrarea audierii Adinei Vălean în Parlamentul European
Adina Vălean, comisarul european desemnat pentru transport de România, a declarat joi, în cursul audierii sale din Parlamentul European, că Uniunea Europeană se află în zorii unei noi ere caracterizată de o accelerată inovație și transformare și s-a declarat ”pregătită să își asume responsabilitățile” de membru al Comisiei Europene.
Mai mult, Vălean a anunțat în cadrul audierii sale din Parlamentul European că își dorește să fie comisarul european în mandatul căruia va fi implementat Cerul Unic European.
În intervențiile sale, Adina Vălean a apreciat că viziunea președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a unei Comisii geopolitice este lucrul de care Uniunea Europeană are nevoie.
”Viziunea unei Comisii geopolitice este exact ce avem noi nevoie. UE este un jucător multilateral și așa trebuie să rămână. Pentru domeniul transporturilor, acest lucru înseamnă că Europa trebuie să devină un hub pentru regiunile învecinate, dar, mult mai important, să devină un hub pentru lanțul global de aprovizionare și pentru fluxurile de pasageri”, a spus Vălean.
În ceea ce privește Pactul ecologic european (Green Deal), Adina Vălean a declarat că nu poate fi finalizat fără plasarea transporturilor în centrul său, însă mobilitatea verde trebuie să servească intereselor cetățenilor.
Deși sunt necesare eforturi suplimentare pentru atingerea obiectivelor de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon, acest lucru trebuie să fie fezabil din punct de vedere economic, a adăugat aceasta.
Digitalizarea și automatizarea înseamnă provocări uriașe pentru sector, dar acest lucru nu poate avea un cost la nivelul resurselor umane, astfel încât este necesară o concentrare mai mare pe formare și recalificare.
Citiți și
Puteți citi pe larg despre audierea comisarului european pentru transport din partea României aici.
Adina Vălean, comisarul european nominalizat de guvernul Ludovic Orban după consultarea președintelui Klaus Iohannis și desemnat pentru portofoliul transporturilor de către Ursula von der Leyen, a fost audiată joi în Comisia pentru transport a Parlamentului European.
Vălean, care a fost confirmată marți de comisiile de specialitate din Parlamentul României și a primit aviz favorabil în unanimitate din partea Comisiei pentru afaceri juridice a Parlamentului European, se alătură acum celorlalți comisari europeni validați de Parlamentul European.
Ursula von der Leyen și viitoarea sa echipă de comisari, în care mai trebuie validați candidații maghiar și francez, trebuie supuși votului de învestire a Comisiei Europene în plenul Parlamentului European, care este programat pentru data de 27 noiembrie, în plenul de la Strasbourg.

Economia transatlantică a ajuns la cote record, evidențiază eurodeputatul Cristian Bușoi: Umăr la umăr, uniți, vom depăși orice criză și vom deveni mai puternici

Emmanuel Macron și premierul Italiei eu discutat despre nevoia de a continua eforturile pentru ”suveranitatea europeană” privind politica industrială şi decarbonizarea economiei

Ursula von der Leyen anunță că va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor ucraineni răpiți de Rusia

La propunerea României, Consiliul European solicită Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

Acord istoric al liderilor europeni: UE Va livra urgent Ucrainei muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune

A fost lansat forumul bilateral româno-britanic: România invită Marea Britanie să se implice în Inițiativa celor Trei Mări

Subcomisia pentru sănătate publică înființată de Parlamentul European și-a început activitatea. Trei eurodeputați români fac parte din SANT

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Parlamentului R. Moldova: Împreună putem trece cu bine peste momentele dificile. Dorim să consolidăm punțile dintre noi

Spitalele din România, printre cele care au oferit îngrijire celor 2000 de pacienți ucraineni transferați de la începutul războiului prin Mecanismul de protecție civilă al UE

Reconstrucția Ucrainei se ridică la 383 de miliarde de euro, arată un raport comun al Guvernului de la Kiev, Comisiei Europene, Băncii Mondiale și ONU

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone
Team2Share


Trending
-
PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Parlamentul European este pregătit să negocieze cu Consiliul introducerea unui portofel digital (eID) la nivelul UE
-
Daniel Buda1 week ago
Ursula von der Leyen îi mulțumește lui Daniel Buda pentru ”eforturile pe care le-a făcut și le face România pentru transportul de cereale” ucrainene. Eurodeputatul îi cere acesteia sprijin pentru fermierii români
-
CONSILIUL UE1 week ago
Consiliul UE a decis majorarea plafonului financiar al Instrumentului european pentru pace la 7,9 miliarde de euro până în 2027
-
COMISIA EUROPEANA7 days ago
România, în cooperare cu Comisia Europeană, lansează un proiect-pilot pentru gestionarea migrației
-
ROMÂNIA1 week ago
”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone