EXCLUSIV Gianni Pittella, liderul socialiștilor din Parlamentul European: Opțiunea privind viteza dublă nu poate fi prima alegere. Eu nu vreau să excludem pe nimeni și cred că țările din Est pot avea un aport esențial

România are un aliat important în contestarea planului Europei cu mai multe viteze. Într-un interviu acordat pentru CaleaEuropeana.ro, liderul socialiștilor europeni din Parlamentul European, Gianni Pittella respinge planul Europei cu două viteze, promovat de Carta Albă a șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și suținut de  Italia, Franța, Germania și Spania. ”Pentru noi opțiunea preferată este a cincea, ca toți împreună să meargă înainte cu privire la politici de integrare majoră.

Opțiunea privind viteza dublă nu poate fi prima alegere”, a spus Pittella. Comentând întâlnirea liderilor spaniol, german, francez și german de zilele trecute, social-democratul explică: ”În niciun caz nu a fost stabilit la Versailles viitorul Europei”. ”Eu nu vreau să excludem pe nimeni și cred că țările din Est pot avea un aport esențialEuropă ce se interesează mai puțin de lucrurile mărunte, de laturile cercului și de unele prostii care umplu câteodată agendele instituțiilor europene și mai mult de câți șomeri are România și de cum să fie protejați aceștia, de ce resurse financiare are nevoie politica de coeziune pentru susținerea eforturilor țărilor din Europa de Est, de cum planul Juncker se poate înfăptui mai bine satisfăcând așteptările în urma celor întreprinse și pentru Europa de Est”. Puteți urmări, în continuare, declarațiile lui Gianni Pittella.

Puteți urmări, în continuare, declarațiile lui Gianni Pittella.

”Noi am constatat lipsa de inspirație pentru că nu a ales un scenariu bine definit și pentru că a oferit cinci opțiuni, ca și când Comisia Europeana ar fi un departament de studii. Dar pentru noi Comisia europeană este un organ politic, pentru noi opțiunea preferată este a cincea, ca toți împreună să meargă înainte cu privire la politici de integrare majoră.

Opțiunea privind viteza dublă nu poate fi prima alegere și cred că și colegii de bună credință au aceeași părere, pentru că prima alegere este cea de a încerca să mergem înainte toți împreună, fără ca cineva să fie lăsat în urmă. Sigur că, dacă vreo țară se împotrivește și spune că nu este convenabil, până când politicile nu se uniformizează, e clar că se evidențiază opțiunea dublei viteze, cu toate acestea cu toții trebuie să încercăm să facem în așa fel încât toate statele europene să meargă împreună și să poată face politici comune împreună.

În niciun caz nu a fost stabilit la Versailles viitorul Europei

Și în trecut au fost tulburări legate de șefii guvernelor sau șefii de stat care nu au prevăzut participarea altor țări, dar se referă la întâlniri bi și multilaterale. Acestea nu sunt întâlniri oficiale unde se decid lucruri. Întâlnirile oficiale unde se iau decizii sunt Consiliile Europene, Parlamentul European sau Comisia Europeană, unde acestea sunt prezentate. Și doamna Merkel s-a întâlnit de mii de ori cu Hollande în trecut, iar noi nici măcar nu am criticat-o, pentru că într-un grup de doi, trei sau patru se iau decizii pentru viitor, însă nu se poate interzice liderilor să se întâlnească în grupuri de câte doi, trei sau patru, pentru a face schimb de idei, în cadrul schimburilor de idei au purtat o discuție în cadrul căreia și-au adus fiecare contribuția. În niciun caz nu a fost stabilit la Versailles viitorul Europei.

Eu nu vreau să excludem pe nimeni și cred că țările din Est pot avea un aport esențial
Eu îmi doresc foarte mult ca acesta să fie începutul unei etape pozitive, în care cele 28-27 de țări europene, dar și cetățenii europeni să găsească puterea de a merge înainte, sunt și politicile comune pe care trebuie să le facem împreună. Este necesară o nouă agendă socială, pentru a găsi răspuns problemei tinerilor, pentru a întări suportul adus tinerilor fără locuri de muncă, pentru a consolida modalitatea de susținere a familiilor mai sărace. Trebuie să garantăm o politică fiscală care azi lipsește. Există moneda Euro, dar nu există o politică fiscală, nu există un ministru de Finanțe european. Trebuiesc controlate mișcările migratorii, trebuie să facem împreună o politică externă și securitate comună, trebuie să învingem împreună fenomenul terorismului. Între aceste chestiuni este și problema mediului înconjurător și lupta împotriva poluării și a schimbărilor climatice. Pentru gestionarea acestora este nevoie de o politică europeană. Acum, apelul meu este ca toate statele europene să înțeleagă că este nevoie să facă aceste lucruri împreună. Eu nu vreau să excludem pe nimeni și cred că țările din Est pot avea un aport esențial, repet, esențial, dar, dacă mai apoi vine cineva și spune eu nu vreau să mai rămân, atunci acela se elimină și numai acela își asumă responsabilitatea participării la un efort comun.

Europa poate fi distrusă sau poate fi construită

Eu cred că alegerile vor decurge în ordine, că va fi bine în Franța, unde noi vom învinge pericolul ivit, că va fi bine în Germania, unde putem prin lecțiile lui Martin Schulz să schimbăm mult Europa. Încercăm să promovăm un nou tipar progresist și socialist, care să dea mai multă speranță cetățenilor din cadrul societăților noastre. Europa poate fi distrusă sau poate fi construită, se poate distruge ce am construit împreună pentru a apăra pacea și sporirea nivelului de bine al cetățenilor noștri sau se poate construi o Europă mai puternică, mai deschisă propriilor cetățeni. O Europă care se schimbă, o Europă ce se interesează mai puțin de lucrurile mărunte, de laturile cercului și de unele prostii care umplu câteodată agendele instituțiilor europene și mai mult de câți șomeri are România și de cum să fie protejați aceștia, de ce resurse financiare are nevoie politica de coeziune pentru susținerea eforturilor țărilor din Europa de Est, de cum planul Juncker se poate înfăptui mai bine satisfăcând așteptările în urma celor întreprinse și pentru Europa de Est.”

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.