Exclusiv: Interviu cu noul Ambasador al Italiei în România, Diego Brasioli: Noul guvern se va uita cu mare interes către România

La aproape patru luni de la inceperea mandatului de sef de misiune diplomatica al Italiei la Bucuresti si la doar cateva zile pana la aniversarea zilei Republicii Italiene, Excelenta Sa Ambasadorul Diego Brasioli a acordat un interviu in exclusivitate pentru caleaeuropeana.ro.

Ambasadorul Brasioli continua o cariera diplomatica inceputa in anul 1986, care a vazut misiuni in contexte diferite, pornind de la experienta din Pakistan si Orientul Mijlociu si ajungand la Los Angeles, diego-Brasioliunde a fost consul general, pentru a continua cu intoarcerea la Roma unde a ocupat functii importante in cadrul ministerului afacerilor externe. Brasioli ne-a vorbit despre excelentele relatii intre Romania si Italia, de planuri de viitor si de cooperare, dar si despre sustinerea pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Dupa experientele ca diplomat in Orientul Mijlociu, apoi la Los Angeles si din nou in Italia, cum ati reactionat la numirea in functie ca ambasador in Romania?

In sistemul  italian, cariera diplomatica este recunoscuta ca fiind una care da posibilitatea uneori de a lucra ca diplomat in tari foarte diferite intre ele. In prima parte a carierei mele m-am ocupat de chestiuni politice in zona asiatica si a Orientului Mijlociu. Mai departe, am fost consul general la Los Angeles si m-am ocupat de un birou foarte mare care desfasura activitati comerciale si culturale. Referitor la numirea in functia ca amabasador in Romania, reactia mea a fost extrem de pozitiva. Romania fiind o tara extrem de importanta pentru Italia si viceversa si vazand relatiile deosebite intre cele doua tari, mi-am dorit si am cerut sa fiu trimis in Romania.

Avem o istorie antica, dar si recenta care deseori ne-a apropiat, ca sa nu mai vorbim de originile lingvistice. Exista dificultati in procesul de integrarea a comunitatii italiene din Romania?

Sunt in Romania de aproape patru luni, dar am intalnit foarte multi italieni antreprenori sau implicati in activitati sociale si culturale. Toti acesti oameni au in comun usurinta cu care s-a integrat in Romania. Avem o istorie antica si recenta care ne uneste. Avem multe analogii in caracter si in modul de a gandi. Sunt aspecte care mentin Romania inca foarte atractiva pentru antreprenorii italieni. Bineinteles, exista si dificultati, dar sunt cele specifice oamenilor de afaceri care iau decizia de a lucra in strainatate. Aceste obstacole sunt din ce in ce mai atenuate de apartenenta comuna la sistemul european care ofera oportunitatea de a lucra in Romania dupa standarde europene. In general, situatia este pozitiva.

Comunitatea romanilor din Italia este cea mai numeroasa printre cele prezente. Am trait diverse etape, marcate si de fapte de criminalitate, uneori excesiv mediatizate de presa locala. Ce ar trebui sa faca autoritatile romane pentru a sustine comunitatea romana si pentru a colabora in mod activ cu autoritatile italiene?

Activitatea desfasurata de autoritatile romane impreuna cu ambasada de la Roma este deja un lucru bun. Au existat probleme legate de criminalitate, mai ales in trecut, dar acest fenomen se poate verifica la inceputul unui proces de integrare. In general, comunitatea romaneasca din Italia este bine integrata. Numarul mare de cetateni romani prezenti pe teritoriul Italiei face ca contactul intre italieni si romani sa fie zilnic, fie in domeniul muncii sau in viata de zi cu zi. Colaborarea intre cele doua tari este foarte buna si la nivel politic si politienesc. Autoritatile romane vor avea rezultate si organizand evenimente cu presa prin Ambasada Romaniei sau Institutul Cultural Roman pentru promovarea initiativelor pozitive. De curand am fost la Targu Jiu pentru a lua in custodie un mobilier sacru foarte pretios care a fost furat dintr-o biserica din sudul Italiei. Gratie cooperarii politienesti intre cele doua tari a fost posibila interceptare si identificarea obiectului care acum se va intoarce in Italia. Ambasada Italiei si autoritatile locale au invitat presa sa ia parte la acest eveniment pentru a promova reusita acestei colaborari.

Exista riscul ca autoritatile de la Roma sa adopte un sistem similar cu cel francez si sa expulzeze grupuri masive de straini aflati in ilegalitate pe teritoriul Italiei?

Este evident faptul ca intr-un context de criza financiara, cetatenii unei tari vor suferi din cauza lipsei de locuri de munca. Italia este una dintre tarile care sufera cel mai multa de pe urma crizei economice. De asemenea, daca exista o rata a somajului ridicata este clar ca efectele vor afecta si procesul de integrare a cetatenilor straini. Totusi, nu avem date care sa arate tendinta romanilor de a parasi Italia, probabil din cauza faptului ca lucreaza in domenii care nu au fost inca lovite de criza sau au ocupatii la care nu putem renunta. De asemenea, nici autoritatile nu au manifestat intentia de a implementa un model asemanator cu cel amintit, acesta dovedindu-se ca fiind distant fata de politicile de integrare pe care Italia le-a adoptat.

Noul guvern al Italiei a manifestat deja interes pentru Romania? Exista propuneri sau proiecte pentru tara noastra?

Din punct de vedere al relatiilor comerciale si politice, Romania este o tara extrem de importanta pentru Italia la nivel european. Noul guvern se va uita cu mare interes catre Romania. Ne dorim ca in viitorul apropriat sa se intensifice vizitele intre cele doua tari la nivel de oameni de afaceri, de autoritati centrale si locale. Rolul ambasadei este acela de facilita si de a asista aceste schimburi si confirm ca exista mare interes pentru Romania si vom avea numeroase schimburi comerciale.

Care este pozitia Italiei referitor la aderarea Romaniei la Schengen si ce avantaje ar aduce aceasta aderarea celor doua tari?

Pozitia Italiei este una foarte clara si am exprimat-o, de la bun inceput, presedintelui Basescu si ministrului afacerilor externe Corlatean. Dupa parerea noastra dosarul Schengen al Romaniei a aratat o evolutie extrem de pozitiva si Italia si-a declarat sustinerea pentru aderarea Romaniei deja de cativa ani. Tara dumneavoastra satisface toate criteriile tehnice impuse de Uniunea Europeana. Pentru cele doua tari, aderarea nu va aduce efecte semnificative fiindca relatiile bilaterale sunt deja excelente si nu ne asteptam la un flux de migranti, existand deja o prezenta puternica pe teritoriul Italiei.

Care ar trebui sa fie prioritatile  pentru autoritatile romane in vederea simplificarii activitatii antreprenoriale ale oamenilor de afaceri italieni in Romania?

Antreprenorii nostri lucreaza foarte bine si cu profit in Romania. In general , ei cer un cadru legislativ clar si stabil in echilibru cu legislatia europeana in vigoare. Tot ei au manifestat dorinta de a se implica in lucrari mari de infrastructura, in mod special, in transport. De amintit faptul ca multe firme italiene care produc in Romania, nu produc doar pentru piata celor doua tari, ci si pentru piata mondiala. Recent am participat la inaugurarea unei firme care produce fibra optica la Slatina si a carei productie este destinata in proportie de 95% pietei mondiale si Statelor Unite. Oamenii de afaceri prezenti au transmis primului ministru, de asemenea prezent la eveniment, ca este necesara infrastructura rutiera pentru a transporta bunurile produse. Doresc sa adaug ca guvernul face eforturi vizibile in acest sens si pentru a simplifica birocratia.

Daca ati analiza cele doua tari, ce „calitate” sau „capacitate” italiana ati imprumuta Romaniei si vice versa?

Pentru Romania ar putea sa fie de mare interes „capacitatea” italienilor de a exporta dintotdeauna idea de frumos, de bun gust creand din asta un brand national. Romania e o tara bogata in traditii si in frumuseti naturale. In acest sens, turismul se poate dezvolta foarte mult. O „calitate” a romanilor care mi-ar placea s-o vad in Italia este interesul tinerilor pentru cultura nationala.

Suntem la doar cateva zile de la aniversarea Zilei Nationale a Italiei de pe 2 iunie. Spuneti-ne ceva despre Festivalul Italian.

Festivalul Italian este un proiect inceput acum cinci ani care se consuma intre sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie, in contextul Zilei Nationale. Este extrem de interesant si are ca obiectiv promovarea unei „vitrine a frumosului” italienesc din punct de vedere al culturii, al gastronomiei, al design-ului si al modei sau din punct de vedere al stiintei. Ambasada sprijina in mod oficial artisti italieni si romani care se vor lua parte la acest festival, cum ar fi Andrea Bocelli sau Alexandru Tomescu. Mai multe informatii gasiti pe site-ul www.festivalitalian.ro.

Ce v-ati propus sa realizati impreuna cu staff-ul dumneavoastra?

Cu siguranta cel mai important proiect va fi legat de Presedentia Italiei Uniunii Europene din al doilea semestru al anului 2014. Va fi un moment de maxima importanta si pentru Romania, fiindca deja am inceput sa lucram la proiecte care ne vor apropia si mai mult in perioada respectiva. Pornind de la premiza ca Italia si Romania sunt in momentul de fata pintre cele mai importante tari din tari din Uniune din punct de vedere geografic. Italia este podul care leaga Marea Mediterana cu nordul Europei si Romania este tara cu cea mai lunga frontiera a Uniunii Europene catre tari non-Ue. Ar fi interesant daca pe perioada Presedentiei Italiei a Uniunii Europene aceste aspecte ar veni si mai mult la suprafata si ar imbunatati si mai mult relatiile noastre.

 

Inregistrarea audio, disponibila in lb italiana: Intervista Brasioli

Alexandru Padure

 

 

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.