Connect with us

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

EXCLUSIV INTERVIU Liderul socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, despre alegerile europarlamentare, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi candidatura premierului Victor Ponta la alegerile prezidenţiale

Published

on

Preşedintele Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda a acordat un interviu în exclusivitate pentru caleaeuropeana.ro, în care vorbeşte despre şansele socialiştilor de a câştiga alegerile europarlamentare, suspendarea Preşedintelui Traian Basescu şi candidatura Premierului Victor Ponta la alegerile prezidenţiale.

Swoboda HannesLuni şi marţi, Swoboda, aflat într-o campanie de susţinere a candidaţilor PSD, în mod special Victor Boştinaru şi Ioan Mircea Paşcu, a participat la întâlniri electorale la Piteşti, Topoloveni şi Mioveni. În această perioadă, oficialul european a vizitat uzinele Dacia, a avut o întâlnire cu profesorii şi studenţii de la Universitatea Brâncoveanu şi a vizitat Institutul de Cercetări Nucleare.

 Interviul integral:

–          Bună ziua, domnule preşedinte, bine aţi venit în România!

–          Vă mulţumesc  foarte mult!

–          România este una dintre multele ţări de la care socialiştii au mari aşteptări de la alegerile europarlamentare, lucru pe care l-am studiat pe site-ul nostru dedicat temelor europene, www.caleaeuropeana.ro. Promovăm viziunea europeană, analizăm platformele propuse de Schulz, Juncker şi Verhofstadt şi promovăm dezbaterile dintre candidaţi la nivel european. Prima mea întrebare este legată de aşteptările dumneavoastră de la aceste alegeri în raport cu România.

–          În primul rând, mi-aş dori o bună participare la alegeri. Am văzut că există o dezbatere animată în România. Şi, în al doilea rând, mă aştept la o voce puternică din partea tuturor social.democraţilor, din partea domnului Ponta şi a altor candidaţi, în ceea ce priveşte conexiunea României cu Europa, deoarece acest lucru reprezintă o foarte bună dovadă că persoanele sunt  membri ai Parlamentului European pentru România  şi că România lucrează pentru Europa.

–          Ce credeţi despre sloganul ales de către Partidul Social Democrat român pentru alegerile europarlamentare – “Mândri că suntem români”?

–          Consider că trebuie privit în legătură cu Europa – mândri că suntem români în Europa, pentru că există campanii “murdare” precum cea a lui Nigel Farage sau a altora care sugerează că România nu este la fel ca alte state din vestul Europei, ceea ce nu este adevărat. Cred că este un slogan foarte bun care înseamnă că suntem mândri că suntem români în Europa.

–          Domnule preşedinte, aţi vorbit despre luările de poziţie recente ale lui Nigel Farage, care a spus că s-ar simţi în pericol să locuiască într-un cartier în care vin români.

–          Este o poziţie rasistă şi de neacceptat.

–          Am observat că există o determinare puternică de a rezolva problemele economice şi de a veni cu soluţii pentru crearea de locuri de muncă. În ce fel pot socialiştii să rezolve această problemă în Europa? Vorbim despre mai mult de 23 de milioane de persoane fără locuri de muncă, populaţie mai mare decât a României.

–          Cred că trebuie să investim în locuri de muncă, trebuie să cheltuim fonduri în acest sens. Trebuie să găsim mijloacele de a ne lupta cu evaziunea fiscală  a oamenilor bogaţi care, în loc să plătească taxe, aduc banii pe pieţe diferite, cu toate consecinţele pe care le implică speculaţiile. Există bani şi este interesul tuturor statelor să să investească în legături europene, care să creeze locuri de muncă. Dacă veţi călători numai de la Sibiu la Piteşti, veţi observa că există nevoia de a avea legături foarte eficiente la nivel de autostrăzi,  la nivel feroviar – despre asta consider că este vorba în Europa : trebuie să avem conexiuni europene, nu numai la nivel naţional, dar şi transfrontaliere.

–          Consideraţi că, după această criză, putem spune că oamenii de rând au suportat cel mai mult costurile redresării?

–          Desigur. Cei care au mulţi bani îi pot transfera de la o bancă la alta sau pot cumpăra proprietăţi. Există oraşe în vestul Europei unde preţurile pe piaţa imobiliară sunt extrem de ridicate. Partea bogată a societăţii nu plăteşte dobânzi  la bancă, , doar construiesc case în Londra, Viena şi în alte oraşe. Este uşor de observat că există membri ai societăţii care nu suferă  şi care pot trăi în bogăţie şi bunăstare.

–          Vă simţiţi în pericol, acum, că sunteţi în România, deoarece există un conflict în apropierea graniţelor noastre, în Ucraina? Vă simţiţi în siguranţă ca cetăţean european? Mulţi cetăţeni din estul Europei sunt neliniştiţi din cauza acestui conflict. Poate cei din vestul Europei se simt mai în siguranţă.

–          Desigur, România este mai aproape. Săptămâna trecută am fost în Kiev şi apoi în estul Ucrainei şi am văzut că acest conflict nu este numai între Ucraina şi Rusia, ci şi în interiorul Ucrainei. Există două tabere – Rusia,  care duce o politică agresivă, cu domnul Putin, dar există extremişti şi în interiorul ţării. Consider că Europa ar trebui să aibă influenţă asupra celor responsabili şi să reconcilieze oamenii, pentru a ajunge la unitate în interiorul ţării. Apoi, trebuie să avem o politică de energie comună, ca soluţie pe termen mediu şi lung, pentru a ne reduce dependenţa de gaz rusesc. Există multe lucruri pe care Europa le poate face, lucruri pe care statele nu le pot face la nivel individual.  Ne trebuie o strategie europeană pentru a avea siguranţa cetăţenilor noştri.

–          Acesta este un punct cheie al campaniei – la început, socialiştii păreau aproape de a câştiga, însă, odată cu debutul crizei din Ucraina şi cu declaraţiile interpretate greşit ale domnului Schulz, echilibrul s-a schimbat, iar unele sondaje arată că popularii ar fi in avantaj. Credeţi că este adevărat sau nu?

–         Ei bine, cred că în România socialiştii vor ieşi învingători, deoarece, dacă vă uitaţi la domnul Ponta şi la guvernul său, veţi observa o viziune clară de a transforma ţara, de modernizare, cu respectarea elementului social. Aşadar, sunt destul de optimist.

–          Ei bine, asta se întâmplă la nivel de România, dar ce spuneți despre nivelul european?

–          Sunt încă optimist, deoarece nu am avut niciodată iluzia că va fi ușor să câștigăm. Cred că este o sarcină foarte dificilă. În orice caz, cred că distanța dintre Populari și noi va fi redusă și vom fi din nou numărul 1. Primesc informații că oamenii vor vota cu Socialiștii, deoarece Martin Schulz este candidatul nostru de frunte. Pe cât sunt de optimist, pe atât sunt de realist, însă. Să ne amintim de distanța din sondaje dintre noi si Populari, care este măricică, deci dacă ne apropiem din nou de PPE, va fi deja un câștig, însă noi vom lupta până la final să ajungem pe prima poziție.

–          Am fost primii care am adus în atenția publică tweet-ul dvs referitor la acuzațiile care i se aduceau Președintelul Băsescu, în vara lui 2012. Și ați spus atunci, după ce Curtea Constituțională a decis că anularea rezultatelor referndumului era legală, ca oamenii să înceteze campaniile de protest și să se întoarcă la muncă. Acum vorbim despre faptul că președintele promovează anumite partide, respectiv PPE. Credeți că acțiunile președintelui ar trebui supuse din nou judecății opiniei publice?

–          Având în vedere că sunt alegerile pentru PE în această perioadă și ca vor urma alegerile prezidențiale, cred că asta le va arăta cetățenilor că vor trebui să voteze pentru cineva care va fi  mai constructiv, mai de ajutor pentru România. În ciuda neînțelegerilor, este important ca Guvernul să promoveze viitorul României. Să sperăm că viitorul președinte va corecta imaginea și va readuce această poziție la însemnătatea ei, aceea de promovare a interesului statului și nu al partidului.

–          Credeți că domnul Ponta este potrivit pentru această poziție?

–          Nu judec o persoană individual. Eu cred că Social-Democrații ar fi cea mai bună alegere și sper că va ieși cineva care să pună interesele de partid în spate și care să lucreze pentru România, pentru ca asta trebuie sa faca un Presedinte.

 

Interviu realizat de Dan Cărbunaru

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

STUDIU Parlameter 2014: Doua treimi dintre europeni NU se simt bine informati in legatura cu Parlamentul European

Published

on

O majoritate a cetățenilor europeni apreciază rolul pe care Parlamentul European l-a jucat în alegerea noului președinte al Comisiei, spune sondajul Parlameter, 2014 publicat vineri. Mai mulți europeni simt acum că vocea lor contează în luarea deciziilor la nivelul UE. Peste jumătate dintre respondenți au declarat că aderarea la UE este un lucru bun.

rp_European-parliament-strasbourg-inside-e1397734605729.jpg

Sondajul realizat în urma alegerilor europene din mai la UE și a inaugurării ulterioare a Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, a reflectat o conștientizare sporită în rândul cetățenilor, atât față de afacerile europene cât și față de Parlamentul European. Nivelul de cunoștiințe cu privire la Parlamentului European rămâne totuși slab.

Principalele constatări (modificări față de iunie 2013)

58% dintre respondenți au auzit recent despre Parlamentul European (+11 de puncte), în timp ce 40% (-10 puncte) nu.
– Imaginea Parlamentului a fost pozitivă în procent de 30% stabil, 43% neutru (+ 1 punct) și 23% negativ (-2 puncte).
67% nu se simt bine informați cu privire la activitatea Parlamentului (+ 1 punct față de noiembrie 2011).
63% au fost de acord ca, luând în considerare rezultatele alegerilor și alegerea președintelui Comisiei reprezintă un progres democratic, în timp ce 18% nu sunt de acord și 19% nu s-au pronunțat.
41% au considerat că vocea lor contează în Uniunea Europeană (+2 puncte).
– Principalele priorități politice ale UE au fost combaterea sărăciei și a excluziunii sociale 54% (+3 puncte), economia, coordonarea bugetară și politica de impozitare 31% (+1 punct), protecția consumatorilor și a sănătății 30% (-3 puncte), și combaterea terorismului și respectarea libertății individuale 29% (+4 puncte).
54% (+4 puncte) consideră că aderarea la UE este un lucru bun, 14% (-3%) sunt de părere că este un lucru rău, în timp ce 29% (-2 puncte) nu au apreciat acest aspect.

Context

Eurobarometrul Parlamentului European – Parlameter 2014 a fost comandat de către PE. La sondaj au participat 27801 de cetățeni, între 29 noiembrie și 9 decembrie 2014 care au răspuns unor întrebări privind percepțiile și cunoașterea instituției și a Uniunii Europene în ansamblu, precum și a domeniilor de politică. Acest studiu anual oferă rezultate atât la nivel european cât și la nivelul statelor membre.

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Europarlamentarul Monica Macovei a câştigat un proces intentat fostului ministru Dan Şova

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat, marţi, că a câştigat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, procesul intentat lui Dan Şova, care a susţinut că tatăl acesteia ar fi fost “general de Securitate” şi “şeful Securităţii Giurgiu”.macovei_monica

”Am câştigat procesul cu Şova şi la Curtea de Apel. Minciunile lui Şova despre tatăl meu au fost demontate. Curtea de Apel Bucureşti a decis că Dan Şova a minţit atunci când a spus că tatăl meu ar fi fost «general de securitate» şi «şeful Securităţii Giurgiu»”, se arată într-un comunicat remis presei.

Monica Macovei aminteşte că, anterior, şi Tribunalul Bucureşti a decis că Şova ”a minţit” când a făcut aceste acuzaţii mincinoase în legătură cu tatăl său şi a admis, în octombrie 2013, acţiunea depusă de ea şi de mama sa, prin care îi solicita dovezi lui Şova.

“Dan Şova nu a avut şi nu are nicio dovadă, a minţit cu bună ştiinţă”, arată Macovei.

Monica Macovei mai precizează că hotărârea din decembrie 2014 a Curţii de Apel din Bucureşti este definitivă şi executorie şi că o va executa.

Potrivit unei postări anterioare făcută pe blogul personal, Monica Macovei arăta că a solicitat în acţiunea depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti ca Dan Şova să îşi ceară public scuze şi să plătească daune morale în valoare de 700.000 lei.

 

.

 

 

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Curiozitățile Parlamentului European. Cine este cel mai tânăr eurodeputat și ce delegație națională și-a schimbat întreaga componență

Published

on

Anul ce tocmai s-a încheiat a constituit unul în care Parlamentul European a început legislatura cu o componență politică și a încheiat-o cu alta. Acest lucru se întâmplă o dată la cinci când au loc alegerile europene.

Deși au o importanță diferită în fiecare stat, alegerile europarlamentare sunt adesea European-parliament-brusselsconsiderate alegeri de rang secund, iar componența Parlamentului generează de multe ori un interes doar din perspectiva propriului stat (cine sunt europarlamentarii care mă reprezintă). În campania electorală europeană (prima în care am avut și confruntări directe între pretendenții la șefia Comisiei Europene) s-a pus accent problemele economice, criza locurilor de muncă, pericolul extremismului, dar și egalitatea de gen în politica europeană. Printre temele de campanie s-a numărat și angajabilitatea tinerilor, o problemă serioasă pentru statele membre dar și pentru Bruxelles.

Între 22-25 mai 2014 s-a schimbat componența Parlamentului European. V-ați întrebat ce aduce diferit noul legislativ european?

În primul rând, avem o diferență de 65 de ani între cel mai tânăr euro-deputat, danezul Anders Primdahl Vistisen (12.11.1987, 27 de ani) și cel mai vârstnic, grecul Emmanouil Glezos (9.09.1922, 92 de ani).

Problematica egalității de gen la cel mai înalt nivel european este un subiect sensibil pe agenda de la Bruxelles, fie că vorbim despre Comisie sau Parlament. În urma alegerilor noului Parlament din totalul membrilor săi 36.88% sunt femei. Cele mai multe provin din Malta (66,67%). Cu un procent semnificativ în această direcție contribuie și România (28.12%; procentul s-a modificat o dată cu numirea doamnei Corina Crețu în calitate de comisar european).

Dacă ne gândim că o dată la cinci ani au loc alegeri iar tranziția dinspre un Parlament spre altul este dificilă, rezultatele din 2014 ne contrazic. Avem un total de 50.6% deputați realeși, în timp ce 49.4% sunt deputați noi. Cu alte cuvinte, în 2014 am legitimat un Parlament European care este pe jumătate identic cu cel din perioada 2009-2014.

La nivelul delegațiilor regăsim cifre interesante. Germania este țara cu cei mai mulți deputați realeși (69.79%) în timp ce Grecia este statul cu cei mai mulți deputați noi, un procent impresionant de 100%. La fel de impresionant este și numărul partidelor politice naționale, care prin intermediul euro-deputaților sunt prezente în PE: 186.

Totodată, să nu uităm că alegerile europene din 2014 sunt primele ce se desfășoară sub aplicabilitatea Tratatului de la Lisabona, iar în urma acestora Parlamentul European a revenit la componența prevăzută de Tratat – 751 de membri. În acest context, România a trecut de la 33 de membri în PE, la 32.

.

.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
NATO10 hours ago

UE dorește să-și consolideze cooperarea cu NATO în contextul în care ”amenințările hibride devin din ce în ce mai intense”

NATO11 hours ago

Jens Stoltenberg promite că ”niciun aliat NATO nu este singur” în fața ofensivei hibride a regimului Lukașenko: Criza migrației afectează atât NATO, cât și UE

ROMÂNIA12 hours ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

U.E.14 hours ago

Premierul Poloniei acuză Rusia că folosește Nord Stream 2 pentru a șantaja Ucraina și Republica Moldova și speră că noul guvern german nu va permite ca proiectul ”să fie un instrument în arsenalul” lui Putin

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Margaritis Schinas transmite Marii Britanii că trebuie să-și gestioneze singură granițele și problemele legate de migranți: Dacă îmi amintesc bine, sloganul campaniei pentru Brexit a fost ”Preluăm controlul”

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu participă la Forumul Regional al Uniunii pentru Mediterana şi la Reuniunea Ministerială UE – Vecinătatea Sudică

Corina Crețu17 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu: Peste tot în Europa social-democrația câștigă teren, mai ales în contextul perioadei dificile prin care trecem. România are nevoie de o social-democrație puternică

ROMÂNIA18 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

ROMÂNIA1 day ago

Viktor Orban l-a felicitat pe Nicolae Ciucă pentru învestirea în funcția de prim-ministru. Premierul ungar și-a exprimat convingerea că cele două țări își vor aprofunda relațiile și vor consolida dialogul

Corina Crețu2 days ago

Eurodeputatul Corina Crețu laudă proiectul metroului de la Cluj: Îi încurajez pe toți primarii să atragă și să folosească fondurile europene

ROMÂNIA12 hours ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA18 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța4 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ4 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

POLITICĂ4 days ago

Premierul desemnat Nicolae Ciucă, în Parlament: Vom garanta stabilitatea României. Vom asigura respectarea statului de drept și o politică externă bazată pe consolidarea rolului în UE și NATO și a Parteneriatului cu SUA

Marian-Jean Marinescu4 days ago

Marian-Jean Marinescu, către comisarul european pentru energie: Vreau să văd energia nucleară și gazul în viitorul act delegat pentru taxonomie. ”Fit for 55” va determina ”o cerere de energie foarte mare”

ROMÂNIA4 days ago

Virgil Popescu anunță că o companie norvegiană dorește să investească 800 de milioane de euro în România

Team2Share

Trending