Exerciții militare NATO în Ucraina: 2.500 de militari din 14 ţări, între care România, SUA și Republica Moldova participă la „Rapid Trident”

În Ucraina au început exercițiile multinaționale „Rapid Trident” la care participă militari din 14 state, inclusiv din Republica Moldova, în pofida opoziției președintelui Igor Dodon.

Foto: Rapid Trident 2017 (U.S. Army)

Manevrele anuale „Rapid Trident” care se vor desfășura până la 23 septembrie la Yavoriv, în vestul Ucrainei, reunesc 2.500 de militari din 14 țări, majoritatea membre NATO, a precizat ministerul ucrainean al apărării, potrivit Stirile TVR. Sunt prezente Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, R.Moldova, Norvegia, Polonia, România, Turcia, Ucraina, Marea Britanie și Statele Unite.

Deşi președintele moldovean Igor Dodon a fost împotrivă, Ministerul Apărării anunţă că un contingent al Armatei Naţionale, format din 57 de militari, participă, în perioada 7-23 septembrie, la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, desfăşurat la Centrul internaţional de menţinere a păcii Yavoriv din Ucraina.

Peste câteva zile încep de vastele manevre „Zapad 2017” (Occident 2017) organizate de Rusia și care vor avea loc în Rusia și Belarusul vecin, provocând îngrijorarea țărilor baltice și a Poloniei.

Moscova a anunțat că 12.700 de militari ruși și belaruși vor lua partea la aceste exerciții de natură „strict defensivă”.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.