Expert in politici europene: criza prelungita poate slabi vocea si influenta Romaniei in UE

george.dura_O criză prelungită ar putea slăbi vocea şi influenţa României în UE, iar dacă sistemul politic este predispus instabilităţii trebuie luată în considerare reforma constituţională, a declarat pentru NewsIn George Dura, expert la Center for European Policy Studies (CEPS).
În ceea ce priveşte modul în care actuala instabilitate politică va afecta poziţia României în UE, Dura a atras atenţia asupra unor aspecte esenţiale. “UE nu se implică în afacerile politice interne ale statelor membre cât timp nu este ameninţat sistemul democratic şi statul de drept, astfel că nu va exista din partea UE o critică în acest sens. Cu toate acestea, o criză prelungită ar putea slăbi vocea şi influenţa României în UE. Acest lucru ar fi destul de grav, în contextul posibilei intrări în vigoare a Tratatului de la Lisabona, când trebuie alese funcţii importante precum ‘preşedintele UE’ şi ‘ministrul de externe al UE’, de exemplu”, a declarat analistul CEPS.
“Politicienii din România trec pur şi simplu printr-un proces de învăţare. Este prima oară când o moţiune de cenzură împotriva unui guvern are succes după 1989. Asta înseamnă că este o situaţie cu care politicienii nu s-au mai confruntat, iar acum ei învaţă cum să gestioneze acest nou context politic”, comentează situaţia politică din România George Dura, cercetător al think tankului Center for European Policy Studies (CEPS) din Bruxelles. În acelaşi timp, expertul în politici europene atrage atenţia că este important ca “un astfel de instrument politic puternic, precum moţiunea de cenzură, să nu fie folosit numai pentru a marca puncte electorale”.

Întrebat dacă există o tendinţă de instabilitate politică în Europa de Est – având în vedere că în 2009 au existat schimbări şi căderi de guvern în UE în Cehia, Letonia, Ungaria – George Dura a accentuat că la mijloc se află profesionalismul clasei politice. “Consider că nu există o tendinţă care ar putea fi generalizată ca fiind endemică în Europa Centrală şi de Est. Chiar dacă democraţiile din aceste ţări sunt probabil mai puţin consolidate, este mai puţin din vina instituţiilor democratice şi are mai mult de-a face cu profesionalismul elitei politice şi volatilitatea electoratului”, subliniază expertul CEPS.

“În plus, societatea civilă şi presa nu exercită aceeaşi presiune asupra politicii ca în Occident”, a remarcat George Dura, amintind că şi democraţii mai “vechi”, precum Grecia şi Belgia, s-au confruntat recent cu crize politice majore.

Analistul român din cadrul CEPS a atras atenţia că, în cazul în care sistemul politic românesc are o problemă structurală, acesta ar trebui reformat. “Atât timp cât crizele politice sunt rezolvate în cadrul instituţiilor democratice şi fără perturbarea ordinii sociale, atunci rezultatul ar putea fi chiar întărirea democraţiei şi a procesului democratic. Pe de altă parte, în cazul în care cadrul instituţional şi sistemul politic sunt concepute într-un fel predispus instabilităţii politice, ar trebui să fie foarte serios luată în considerare reforma constituţională”, a punctat Dura.

În ceea ce priveşte modul în care actuala criză este privită la nivel european, expertul CEPS a evidenţiat că este important ca liderii politici să menţină pe agendă priorităţile promovate pe plan extern până acum. “România a aspirat să devină un partener stabil, previzibil şi de încredere în cadrul UE. În ciuda numeroaselor probleme interne, România a reuşit ceea ce şi-a propus şi a dovedit că poate adopta o atitudine constructivă, chiar şi atunci când s-a aflat în dezacord cu poziţia principală UE, ca de exemplu în cazul Kosovo. România este, de asemenea, majoritar proeuropeană şi doreşte să fie unul dintre statele UE care conduc procesul de extindere a UE. În plus, România pledează pentru reforma instituţională a UE. Dacă liderii politici reuşesc să menţină pe agendă acest consens naţional, care există în interiorul spectrului democratic politic din România, imaginea României nu va fi afectată de instabilitatea politică, din acest punct de vedere”, a declarat Dura.

Nu în ultimul rând, expertul în politici europene a subliniat că este important ca această criză să fie soluţionată într-o manieră în care să nu afecteze şi mai mult credibilitatea politicienilor. “Dacă criza politică este rezolvată prin mijloace politice ce respectă prevederile constituţionale şi într-o manieră civilizată – adică într-o manieră care să nu afecteze şi mai mult credibilitatea clasei politice şi care să nu aibă un impact excesiv de negativ asupra economiei – atunci aceasta poate avea efecte benefice. O criză trrebuie văzută ca o oportunitate de îmbunătăţire permanentă în cadrul societăţii şi a economiei, dar şi în ceea ce priveşte cultura politică a clasei politice şi a sistemului politic”, consideră George Dura.

Share daca ti-a placut articolul:

2 Responses to Expert in politici europene: criza prelungita poate slabi vocea si influenta Romaniei in UE

  1. madalina 16/10/2009 at 00:54

    Foarte pertinent. Cu siguranta ca nu va exista o luare de pozitie oficiala a UE pe marginea crizei politice din Romania, dar ea se va repercuta pe nebanuit de multe planuri, pe o perioada lunga de timp. Sa nu uitam ca se fac raportari periodice la Comisie pe o serie de teme sensibile pentru Romania in prezent. Toate acestea coroborate cu acest climat de instabilitate nu vor face decat sa scada credibilitatea Romaniei, iar “vocea” reprezentantilor nostri nu va conta. Daca mai luam in considerare si faptul ca cel putin 2 dintre ei sunt degeaba..e destul de gri situatia.

    Reply
  2. Dan Carbunaru 16/10/2009 at 17:09

    pentru madalina si cei care au acelasi interes: credeti ca ii pasa cuiva acum de postul de comisar european? votati cu da sau nu

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *