Exporturile de alimente: de la 1 mld de euro, la 4 mld euro, în cinci ani

România va deveni până la sfârşitul acestui an expor­tator net de produse agroalimentare pentru prima dată după Revoluţie în condiţiile în care deficitul comercial, de 300 milioane de euro anul trecut, a ajuns să fie de şapte ori mai mic decât acum cinci ani, scrie Ziarul Financiar, în ediția electronică. În acelaşi interval exporturile au crescut de la 1,1 la 3,9 mld. euro. Importurile au crescut de la 3,3 mld. euro la 4,2 mld. euro.

“Afacerile din agricultură sunt în acest moment super profitabile ca urmare a preţurilor mari pentru alimente, dar şi pentru că producătorii primesc subvenţii”, a explicat Ga­briel Popescu, profesor universitar în cadrul ASE Bucureşti.

Exporturile româneşti de produse agroalimentare rămân însă dependente de livrările de grâu, porumb, rapiţă sau floarea-soarelui făcute de marii traderi multinaţionali. Puţini dintre producătorii mici din agricultură reuşesc să iasă singuri la export, iar fabricile de alimente fac în prezent primii paşi pe pieţele din străinătate după ce în anii 1990 producătorii români au pierdut contractele pe care le aveau în Asia. În timp ce România exportă materii prime, pe piaţa locală vin din import zahăr, carne de porc sau preparate alimentare de sute de milioane de euro.

Sursa articol: ZF.ro
Sursa foto:  dadrarges.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.