UE vrea extindere, Germania cere temporizare

UE nu trebuie să suspende planurile de primire în organizaţie a statelor balcanice, a spus marţi comisarul european pentru extindere, răspunzând astfel îndoielilor Germaniei legate de ritmul extinderii, relatează Reuters.Cancelarul german Angela Merkel a spus luni că blocul european are nevoie de o “fază de consolidare” înainte de a primi noi membri.

Întrebat despre această declaraţie, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a spus că speranţa aderării la UE ajută stabilitatea politică şi reforma economică din vestul Balcanilor. “Nu putem lua concediu de la activitatea noastră în vederea stabilităţii şi progresului în vestul Balcanilor, lucruri obţinute mai ales prin perspectiva europeană”, a subliniat Rehn.

“Acest lucru este o ancoră pentru stabilitate în sud-estul Europei. Nu trebuie să scuturăm această ancoră”, a declarat el.Potrivit lui Rehn, criza economică şi eforturile de ratificare a Tratatului de la Lisabona nu trebuie să distragă atenţia de la eforturile de extindere. “UE este capabilă să se ocupe de mai multe lucruri în acelaşi timp”, a subliniat el.

Rehn a făcut declaraţiile după o întâlnire cu miniştrii de externe din Slovenia şi Croaţia, între care este o dispută ce ameninţă negocierile de aderare desfăşurate de Croaţia.Rehn a spus că le-a prezentat un compromis celor două state, care acum trebuie studiat.

Partidul CDU al cancelarului german Angela Merkel cere o pauză în extinderea UE după aderarea Croaţiei, potrivit programului său pentru alegerile europene din iunie, relatează AFP. Partidul conservator şi-a reiterat, de asemenea, opoziţia faţă de o aderare a Turciei la UE, pledând pentru un “Parteneriat privilegiat” cu această ţară.

“Extinderea UE de la 15 la 27 de membri în doar câţiva ani a necesitat eforturi mari”, potrivit programului pentru alegerile europene, adoptat luni seară la Berlin de conducerea partidului, în prezenţa lui Merkel.

“CDU se pronunţă deci pentru o fază de consolidare în cursul căreia consolidarea identităţii şi instituţiilor UE să aibă prioritate în faţa unor noi aderări. Numai Croaţia ar putea face excepţie”, potrivit programului. “Avem nevoie de o pauză în extindere”, a explicat Merkel. “Trebuie să învăţăm, în cadrul Tratatului de la Lisabona, să coabităm în, poate, 28 de membri”, după aderarea Croaţiei, a adăugat ea.În privinţa Turciei, ea a reafirmat că doreşte între UE şi Ankara “un parteneriat privilegiat, adică relaţii foarte strânse, dar nu o aderare deplină”.

CDU a fost mereu favorabil unui astfel de parteneriat, dar în programul coaliţiei, încheiat cu partidul social-democrat, SPD, în 2005, partidul a acceptat, la insistenţele partenerilor săi, continuarea negocierilor de aderare în cazul Turciei.

Merkel a încercat să reasigure celelalte state din Balcani. “Există o perspectivă de aderare pentru statele din vestul Balcanilor: ştim că stabilitatea în Serbia, Kosovo, Muntenegru şi din celelalte state din regiune nu poate fi garantată decât dacă aceste ţări au o perspectivă de aderare, dar acest lucru va dura ani de zile”, a explicat ea.

sursa newsin

 
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.