Extinderea, viitorul Uniunii Europene si solutia pentru a iesi din criza

hilton rceReprezentanta Comisiei Europene in Romania a organizat conferinta cu tema „Procesul extinderii Uniunii Europene”. La eveniment au participat autoritati si reprezentanti diplomatici. Printre ei s-au numarat Niculae Idu, seful reprezentantei Comisiei Europene in Romania, fostul ministru al afacerilor europene, Leonard Orban, consilierul de stat, Luminita Odobescu, Peter Balazs, fost comisar european si E.S. Vladimir Jarmolenko, ambasadorul Lituaniei in Romania.

Politica de extindere face parte din ADN-ul Uniunii

Seful Reprezentantei Comisiei, domnul Niculae Idu, a adresat cuvantul  de bun venit, a salutat aderarea Croatiei la Uniunea Europeana si a apreciat eforturile depuse de-a lungul procesului de adearare. Idu a clasificat politica extinderii ca fiind una necesara in vederea gasirii unor solutii pentru a iesi din acest context de criza.

Niculae Idu a vorbit, de asemenea, despre tarile cu care Uniunea Europeana a deschis un dialog pentru a parcurge etapele necesare unei aderari.

Fostul ministru al afacerilor europene, Leonard Orban, a intervenit la conferinta vorbind despre importanta ultimelor evenimente legate de aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, de avansarea discutiilor in vederea aderarii Turciei si a altor tari din zona Balcanilor si despre evenimentele care vor urma, cum ar fi adoptarea monedei unice de catre Letonia de la 1 ianuarie 2014. Orban a afirmat ca aceste progrese arata cat de dinamica este Uniunea Europeana. Tot el a continuat spunand ca politica extinderii este extrem de importanta pentru viitorul Uniunii, in mod special, in actuala imprejurare de criza.

„Reusita aderarii Croatiei si continuarea discutiilor cu alte tari ii contrazice pe cei care credeau ca, dupa aderarea Romaniei si a Bulgariei, extinderea s-ar fi blocat”

Orban a concluzionat spunand ca locul Turciei este in Uniunea Europeana si ca, prin acest pas, marea familie europeana ar indeplini si mai mult principiile pe care aceasta se bazeaza.

Odobescu:” Romania sustine Republica Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeana”

Consilierul de stat, Luminita Odobescu a exprimat punctul de vedere al guvernului Romaniei, spunand ca avem tara noastra sustine politica de extindere a Uniunii si aderarea Turciei. De asemenea, Odobescu a vorbit si despre avantajele pe care extinderea le-a adus tarilor care au aderat in ultimii ani, cresterea schimburilor comerciale, fiind cel mai evident. Consilierul de stat a afirmat si ca spera in sustinerea Presedintiei Lituaniene pentru aderarea grabnica a Romaniei la spatiul Schengen si, referitor la summit-ul de la Vilnius, ca Romania doreste ca Republica Moldova sa inceapa un dialog concret in vederea aproprierii de familia Uniunii Europene.

Balazs:” Putem gestiona tarile membre, dar nu le putem integra”

Peter Balazs, fost comisar european si, actualmente, director al centrului de studii privind extinderea UE din cadrul universitatii din Budapesta, a prezentat situatia Uniunii, subliniind si aspectele mai putin pozitive legate de politica de extindere. Balazs a declarat ca, chiar daca este evident ca trebuie sa ne extindem in zona Balcanilor, reusita Uniunii a fost de doar o singura aderarea in zece ani, adica cea a Croatiei. Vorbind despre acest aspect, fostul comisar european a atras atentia si asupra altor aspecte legate de securitate si de fenomenul migratiei, probleme care ar aparea o data cu deschiderea catre tari ca Turcia sau Ucraina. In acest sens, Balazs a spus si ca trebuie sa intelegem ca Uniunea Europeana nu poate sa raspunda cerintelor tuturor tarilor si, mai mult, a evidentiat faptul ca aceasta poate gestiona colectivul tarilor membre, dar nu le poate integra pe toate.

La sfarsitul interventiilor a vorbit si E.S. Ambasadorul Republicii Lituania si a Presedintiei Lituaniene in Romania. Vladimir Jarmolenko a afirmat ca procesul de extindere trebuie sa continue si trebuie  sa ne uitam si spre tari ca Georgia sau Armenia. Jarmolenko a amintit de evenimentul de la Vilnius care va avea loc in noiembrie spunand ca este un prilej istoric pentru a discuta cu partenerii si vecinii estici ai Uniunii. E.S. a concluzionat spunand ca UE trebuie sa faca un efort pentru a fi mai convingatoare fata de tarile membre.

 

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.